• Gastro  • 7 osvěžujících nápojů plné vitamínů ze sezonního ovoce

7 osvěžujících nápojů plné vitamínů ze sezonního ovoce

Dnešní doba úplně nahrává zdravějšímu životnímu stylu. Lidé více přemýšlí o tom, co jí a pijí. Vyrábíme si domácí marmelády, domácí sirupy, využíváme alternativních mlék, mixujeme si smoothie. Nedílnou součástí našeho jídelníčku by mělo být i ovoce. Co takhle v podobě osvěžujících nápojů plných vitamínů, ideálně ze sezónního ovoce? Tady máte pár tipů, jak na to.

Jahodová limonáda

K létu neodmyslitelně patří jahody, které jsou plné vitaminu C, vitaminu B a menšího provitaminu A, a limonády. Co takhle tedy jahodová limonáda?

Budete potřebovat: 500 g jahod, 1/3 hrnku cukru, šťáva ze dvou limetek, voda  na dolití.

Postup: Jahody omyjte, pokrájejte, dejte do mixéru. Zakapejte šťávou z limetek, nasypte cukr, přidejte vodu a rozmixujte dohladka. Přeceďtě do džbánu a podávejte do sklenic naplněných ledem. Dozdobte snítkem máty.

Okurkovo-melounová limonáda

Meloun- ovoce, které by ve vašem jídelníčku nemělo v létě chybět. Nejen, že skvěle chutná, ale obsahuje vitamin C, vitamin B6 a vitamin A. Když ho pak zkombinujete s okurkou, která je rovněž plná vitamínů A, B, C, vznikne vám vitaminová okurkovo-melounová bomba.

Budete potřebovat: 2 salátové okurky, půl melounu (zbaveného pecek), 1,5 litru vody, 2 lžíce třtinového cukru, špetka soli

Postup: Oloupané a nakrájené okurky rozmixujte spolu s melounem dohladka. Přidejte cukr, sůl, zalijte vodu a promíchejte. Podávejte vychlazené a dozdobené snítkem máty či plátkem okurky.

Angreštovo-rybízová lahoda

Angrešt a rybíz je ovoce, které měl na své zahrádce skoro každý. Stačilo vyběhnot, natrhat a jíst. Jsou plné vitamínu C, vitamínu E a karotenů a spolu chutnají skvostně. Zkuste následující nápoj.

Budete potřebovat: hrst angreštu, hrst červeného rybízu, hrst černého rybízu, vodu na dolití

Postup: Ovoce zbavte šťopek, pokrájejte, dejte do smoothie makeru, zalijte vodou a rozmixujte. Pokud byste chtěli nápoj sladší, přidejte třtinový cuk či med. Nechte vychladit a servírujte ve sklenici. Mlůžete dozdobit větvičkou rybízu a mátou.

Malinová lahoda

Maliny jsou nadopované vitaminem C i vitaminem A.

Budete potřebovat: 10 ks malin, 150 ml pomerančového freshe, 150 ml vychlazeného šampaňského

Postup: Do dvou skleniček rozdělte maliny, rozmačkejte je do kaše, přilijte fresh a alkohol, případně minerálku. Podávejte ve sklenici na šampaňské

Třešnová limča

Jo třešně zrály, sladký třešně zrály. Kdo by je nemiloval, jsou sladké a bohaté na vitamin A, vitamín B, vitamín C, vápník, železo, jod nebo draslík. Zkuste si z nich vyrobit osvěžující drink.

Budete potřebovat: 1-2 hrsti třešní, limetku, lžíci medu, meruňku, bazalku, mátu či meduňku, vodu

Postup: Třešně vypeckujte, přidejte lžíci medu, pár lístků čerstvé máty, případně meduňky a bazalky, trochu limetkové šťávy, deci a půl vody a rozmixujte. Postupně přidávejte vodu do objemu půl litru. Nakonec dejte jednu meruňku, špetku mletého kardamomu a znovuzu rozmixujte. Kdo chce může vylepšit kapkou vodky. Podávejte v longové sklenici s ledem, dozdobené snítkem máty či meduňky a pokrájenými limetkami.

Ledový borůvkový čaj

Borůvky – ovoce, které málokoho baví sbírat, ale které skoro většinu z nás baví jíst. Jsou pné vitamínu A, vitamínu B, vitamínu C. Obsahují mangan, měď, draslík. Zkusili jste je už v ledovém čaji?

Budete potřebovat: hrst borůvek, borůvkový čaj, lžíce medu, snítky máty, sodovku, ciron

Postup: Uvařte si borůvkový čaj. Nechte jej zchladnout, přislaďte medem a dolijte deci sodovky (či neperlivé vody). Do takto vzniklého čaje přidejte rozmačkané borůvky. Rozmíchejte, nalijte do sklenic, přidejte led a mátu s citronem na dozdobení.

Mango lasí

Mango patří v těchto dnech mezi oblíbené ovoce, pro svou chuť i obsah vitamínů A, B, beta karotenu, draslíku. Blahodárně působí na naši imunitu a pročisťuje organismus. Zkuste si z něj vyrobit mango lasí.

Budete potřebovat: mango, půl litru bílého jogurtu, cca 200 g třtinového cukru, muškátový ořech, kardamom

Postup: Mango oloupejte, zbavte pecky a rozmixujte na kašovitou konzistenci. Smíchejte s jogurtem a půl litrem vody. Dále přidejte 150-200 g cukru (záleží na sladkosti manga). Doplňtee o čajovou lžičku směsi kardamomu a muškátového oříšku. Opět celou směs rozmixujte. Přelijte do sklenic a podávejte ideálně při pokojové teplotě.

Zdroje: 1,2,3,4,5,6,7,8, Pexels