• Gastro  • 8 tipů, kam na skvělé jídlo (part 1)

8 tipů, kam na skvělé jídlo (part 1)

Došly vám už nápady, kam směřovat své kroky na dobré jídlo? Nebaví vás profláknutá místa, která jsou stále plná těch stejných obličejů i chodů? Chcete poznat jiný úhel pohledu na gastronomii? Pak přesně pro vás vybral náš magazín osm zajímavých a odlišných míst, které je třeba toto léto navštívit.

El Asador

Adresa: Osvětová 991, Šeberov

Kuchyně: steakhouse, argentinská

Poměrně nová restaurace se staví do podoby dvoupatrové argentinské haciendy. Velmi nápaditý interiér v sobě nese kouzlo jihoamerické dekadence. Masivní nábytek, krb, pohovky z kůže a bohatý bar, to všechno dohromady vytváří velmi útulnou a domáckou atmosféru. Obsluha je korektní, mužské osazenstvo ocení krásu a šarm mladých a přívětivých servírek. Zběhlí strávníci zas udělí slova uznání majiteli, který dováží suroviny ze samotné Argentiny. Zkrátka počítejte, že do této restaurace se nejdete nadlábnout. Jdete prožít vrchol gastronomie a kouzlo chutí a barev. Stejně tak si připravte pořádný balík bankovek, bez nich se tu neobejdete. Věřte nám ale, že to skutečně stojí za to!

Redakce doporučuje:

  • Ceviche de dorada – Famózní vyváženost přírodní chuti pražmy královské s kyselostí limetkové šťávy, pikantností chilli papriček doladěné koriandrem. Ideální předkrm, který vás naladí na další prozkoumávání argentinského kulinářství.
  • Santa Fe – Hlavní chod pro milovníky pořádné flákoty. Hovězí svíčková, vysoký roštěnec, hovězí pupek a hovězí zadní – to vše jen v jednom chodu. Každý si najde tu „svou“ část.

  • Volcan de chocolate – Je obecně známo, že muži sladké nevyhledávají. U tohoto dezertu se však kloubí chuť sladkého čokoládového fondantu s hořkým nádechem pálenky; to vše vyváženo vanilkovou zmrzlinou. Pánové, objevte i vy kouzlo sladkého.

  • Fantasía – Aneb „nomen omen“. Fantazie. Typické argentinské bílé víno. Klenot mezi ostatními, jehož aroma vás povznese do jiných dimenzí.

    Interiér El Asador

Rada na závěr: Pánové, chcete-li zaujmout dámy svého srdce, vezměte je právě na toto odlehlé místo. Obdiv jistě sklidíte (zaplatíte-li). A pokud jste srdce své dámy již dobyli, může se zde odehrát velkolepá svatba. Pokud ne, můžete si zde zařídit alespoň víkendový brunch či firemní raut.

Hard Rock Cafe

Adresa: Dům U Rotta, Praha 1

Kuchyně: americká

Přichází rok 2009 a už i v Praze se otevírá světoznámý řetězec Hard Rock Cafe, a to rovnou v nejfrekventovanější lokalitě celého města. Před vstupem do tohoto svébytného „světa“ prozkoumejte dům, ve kterém HRC sídlí. Historická budova V. J. Rotta je zařazena do kulturního dědictví UNESCO. U vchodu naléznete i druhý, menší vstup, konkrétně do Rock Shopu, kde si můžete pořídit limitované edice zboží Hard Rock. Prvním bodem, který okamžitě zaujme pozornost každého, je pětimetrový lustr v podobě křišťálové kytary. Čtyři podlaží potěšení, pódium pro nadějné umělce, bar točitého tvaru, kde si své místo najde každý, typicky „americky“ pozorná obsluha (obzvlášť pro dámské osazenstvo), hutná atmosféra historické budovy s rock’n’roll stylem. Gastronomie je velmi brutální, špetku retro, ovšem s využitím současných tendencí. Přesně takhle bychom si představovali steakhousy Divokého západu.

Redakce doporučuje:

  • Cauliflower wings – „Křidýlka“ z květáku, vhodné nejen pro vegany. Odlehčený předkrm před pořádnou náloží masa.

  • Grilovaný losos – Čtvrtkilový filet grilovaný v cedrovém papíru, přelitý nasládlou pikantní barbecue omáčkou. Podává se s bramborovou kaší a sezónní zeleninou.

  • Oreo cheesecake – Typický newyorský dezert, který je vylepšený krustou z oblíbených Oreo sušenek. Varianty se obměňují.

    Interiér Hard Rock Cafe

Rada na závěr: Dejte obsluze jasně najevo to, jak moc propečené maso chcete. Může se stát, že místo medium dostanete well-done… a to by byl hřích!

Chorvatský Mlýn

Adresa: Horoměřická 3a, Dejvice

Kuchyně: středomořská

Restaurace se nachází na místě původního mlýna ze 17. století. Podnik je rodinný, chorvatský majitel dováží veškeré suroviny ze své domoviny, čímž o to více podporuje autenticitu. Místo, kam se rád vrací každý (a nejen) milovník ryb a mořských plodů, ocení mimo kvalitního výběru pokrmů i rozličné druhy šampaňského. Nemáme na mysli všemi opěvovaný Moët, mluvíme o opravdové kvalitě. Z těch známějších lze zmínit např. Dom Pérignon. Z klenotů je třeba vyvýšit unikát šampaňského vína Louis Roederer Cristal Rosé z roku 2005. Pro pány je zde výběr nejluxusnějších doutníků, které si mohou vychutnat u domácky laděného salónku s krbem.

Redakce doporučuje: 

  • Plněné papričky – Vhodné jako příloha, skvělé jako předkrm. Pečené papričky plněné balkánským sýrem vás vezmou za brány kuchyně Balkánu.
  • Jehněčí čorba – Zahuštěná polévka, která však zdaleka nepřipomíná typickou jídelnovou gulášovku, ve které stojí lžíce.

  • Velký rybí talíř – Vše, na co si jen vzpomenete. Masitá a šťavnatá chobotnice přímo z grilu, mořský vlk, pražma královská, kalamáry, krevety, mušle, mořský ďas. Ato vše doladěno černým rizotem s garnáty. Pro milovníky ryb a mořských plodů je to naprosté blaho.

  • Kremšnita – Extáze chutí křehkého listového těsta s obláčkovou šlehačkou a bujným vanilkovým nebem.

Interiér restaurace Chorvatský Mlýn

Rada na závěr: Při příchodu do místnosti spočine váš zrak na atraktivním akváriu. Pořádně si prohlédněte výběr rybek a vyberte si, kterého nově nabytého plovoucího kamaráda si dáte k obědu.

La Casa Blů

Adresa: Kozí 15, Staré Město

Kuchyně: španělská, latinskoamerická

Restaurace, kde nabudete dojmu, že jste se ocitli ve španělské „case“. Latinskoamerické menu je protkáno místními klasickými recepty. Nehledě na všednost těchto jídel, kuchař dělá vše pro to, aby se mohl řadit do kategorie gastronomických bohů. Rozlehlý prostor, tamější kolorit, dřevěné vybavení. Ne nadarmo upřednostňuje majitel především španělsky hovořící personál – restaurace tím nabývá na ještě hlubší autentičnosti. Přes den klidné místo na gastronomicky kvalitní zážitek, večer rušný lokál se španělskou hudební kulisou a skvělým argentinským Malbecem. Sem tam se objeví i nějaká ta nevěsta, co si zařídí rozlučku se svobodou. A jak tomu bývá, na pořádné rozlučce nemohou chybět body shoty. Však právě tady se natáčel slavný film Samotáři se svou nejznámější scénou, kde hrály hlavní roli právě tyto alkohrátky.

Redakce doporučuje:

  • Gazpacho – Španělská studená polévka, jejíž základními ingrediencemi jsou papriky a rajčata. Vhod přijde především v létě.

  • Nachos chili con carne – V nabídce je varianta pro jednoho i pro dva, tudíž nejste-li obětí hladomoru či profesionální jedlík co největšího množství jídla za co nejkratší dobu, volba „pro jednoho“ je zcela adekvátní.

  • Jahodové daiquiri – Nejlepší daiquiri v Praze si rozhodně nemůžete nechat ujít. Chuť alkoholu a ovoce je vyvážená, velikost „tak akorát“ a konzistence odpovídá normě. Zkrátka žádná přeslazená voda.

Interiér La Casa Blů

Rada na závěr: Řekněte si o daiquiri v aperolové sklenici. Nepoteče vám to po stole, rukou i šatech a nebudete působit jako lep na vosy. 

Zdroj: úvodní foto, 2, 3, 4, 5