
Bylinky – zdroj věčného zdraví
Bylinky, pokud o nich něco málo víme, se mohou stát skvělými pomocníky v utužování „věčného“ zdraví. Ovšem, abychom si mohli z bylinek připravit něco dobrého a účinného pro naše zdraví, není vůbec na škodu vědět, jaké léčivé bylinky své účinné látky rozpouštějí ve studené vodě a jaké naopak v horké vodě. Poté už nezbývá než zaměřit se na každou z bylinek zvlášť a nastudovat si, na jaké zdravotní potíže či drobné neduhy je lze použít.
Podle toho, jak jednotlivé bylinky připravujeme k následnému dalšímu použití, můžeme rozdělit jednotlivé způsoby přípravy na: bylinné čaje – zápar či nálev a výluh za studena (macerát), tinktury (esence), čerstvá šťáva, kaše z bylinek, bylinné „parné“ zábaly, masti a oleje a v neposlední řadě i bylinné koupele, ať už celkové nebo jen sedací. A jak správně je připravíme?
Bylinkové čaje
Obvykle se doporučuje 1 čajová lžička čerstvých bylinek na 1 šálek vody. Podobný poměr se doporučuje při použití sušených nebo drcených bylinek. Obecně však platí, že sušené bylinky se drtí těsně před použitím a jejich množství se měří v drceném stavu!
Nálev (infusum)
Téměř všechny bylinky se louhují vroucí vodou. Nálevy se připravují tak, že přelijeme vařící vodu přes čerstvé či sušené bylinky nasypané do hrnku a necháme stát po určitou dobu pod pokličkou. Čerstvé bylinky luhujeme velmi krátce (cca ½ minuty), u sušených o něco déle (cca 1 až 2 minuty)!
Připravený čaj musí být světlý, bledožlutý nebo světle zelený; jen tak bude chuťově lahodný-
(POZOR! Chceme-li připravit čaj z kořene, je nutné tento kořen vložit do předepsaného množství studené vody, krátce povařit a tři minuty luhovat.)
Většina nálevů se užívá po doušcích celý den. Vzhledem k tomu, že teplý bylinný čaj má silnější účinky než studený, je vhodné tento čaj nalít do termosky a uchovat si jej po delší dobu vlažný k dalšímu dennímu popíjení.
Studený výluh (macerát)
Některé rostliny (např. sléz, jmelí bílé, puškvorec) se vařit nesmí, neboť působením tepla by ztratily své léčivé účinky, a proto čaj z těchto rostlin získáváme luhováním za studena.
Potřebné množství bylinek necháme vyluhovat ve studené vodě zpravidla 8 až 12 hodin (nejlépe přes noc), potom je mírně nahřejeme, ovšem pouze na teplotu vhodnou k pití. Denní dávku nalijeme do termosky, kterou jsme předtím vypláchli horkou vodou.
Nejlepší způsob užívání léčivých rostlin je výluh za studena smíšený se spařením: tj. rostliny vyluhujeme přes noc v polovičním množství potřebné vody a ráno scedíme. Pak zalejeme rostliny druhou polovinou vřelé vody a opět scedíme. Oba takto získané čaje pak promícháme.
Šťávy (Succi recesites)
Čerstvé rostlinné šťávy se dají užívat vně i zevnitř, a to především k odstranění celé řady zdravotních potíží.
Čerstvou šťávu z bylinek získáváme za pomoci kuchyňské odstředivky, která umyté bylinky nejprve poseká, a potom odstředí. Naplníme-li takto získanou šťávu do malých lahviček, můžeme ji v chladničce uchovávat i několik měsíců.
Tinktury (tincturae)
Tinktury jsou výluhy, které získáme v 38 a 40% režné či ovocné pálence. Do láhve zlehka naplníme bylinky až po hrdlo a zalijeme pálenkou. Dobře uzavřenou láhev dáme na teplé místo cca při 20 oC na 14 dní (čím déle, tím lépe). Obsah každý den protřepeme. Před použitím tinkturu scedíme a zbytek vylisujeme.
Tinktury se užívají vnitřně po kapkách zředěné v čaji, vně naopak při obkladech a masážích. Výhodou tinktur proti odvarům a roztokům je to, že déle vydrží, neboť alkohol působí dobře jako konzervační prostředek.
Bylinné „parné“ zábaly
Bylinné „parné“ zábaly pro svojí jednoduchost zvládne opravdu každý.
Do hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu. Nad ni zavěsíme síto s čerstvými anebo usušenými bylinkami a všechno přikryjeme pokličkou. Teplé a měkké bylinky vyndáme ze síta a zabalíme je do řídkého plátna, které přiložíme na nemocné místo. Vše zabalíme do vlněného šátku a zavážeme napevno. Necháme působit zpravidla dvě hodiny.
Pozor! Při parním zábalu nesmí vzniknout pocit chladu!
Kaše z bylinek
Chceme-li si z bylinek připravit kaši (vhodnou pouze na obklady), umyjeme vhodné rostlinky, položíme na vál a válečkem rozmačkáme na kaši. Takto připravenou kaši naneseme na plátno a přiložíme na postižené místo. Navrch položíme ještě vrstvu vaty a vše převážeme teplým ručníkem
Kašovité obklady je dobré nechat působit celou noc.
Příprava mastí a olejů
Příprava domácích bylinných mastí a olejů je velmi snadná, neboť se připravuje z dostupných surovin, které zpravidla bývají zastoupeny v každé domácnosti.
Chceme-li si vyrobit bylinnou mast, rozřežeme nadrobno čtyři plné hrsti bylinek, které vmícháme do horkého tuku (500 g vepřového sádla) a necháme krátce zapražit. Poté pánev sejmeme z ohně, přikryjeme pokličkou a necháme přes noc vystydnout. Příští den vše lehce ohřejeme, procedíme přes lněný hadřík a ještě teplou mast plníme do kelímků či skleniček.
U přípravy oleje se moc nezapotíme. Láhev po hrdlo naplníme květy či listy a přelijeme horkým olivovým olejem tak, aby byl olej dva prsty nad bylinkami. Poté necháme 14 dní odležet na teplém místě na slunci.