Dýňové lívance
Výborné zdravé dýňové lívance prostě musíte vyzkoušet! Věřte nám, budete se ještě celý den olizovat. Pokud máte raději lehčí snídaně, dejte si naše lívance k obědu. Nebudete litovat.
Dýňové pyré*: Nakrájíme si kousek dýně (cca 1/8 dýně hokkaido) na kostičky a vyložíme plech pečícím papírem. Nakrájenou dýni vyskládáme na plech a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme cca 25 minut. Poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Dýni dáme do misky (nebo do stolního mixéru) a pomocí ručního mixéru rozmixujeme na pyré. Doporučuji přidat k dýni trochu vody, mixování vám pak půjde o dost lépe. Pyré by ale nemělo víc tekuté, než například bramborová kaše (= nepřidávejte víc vody, než je nutné).
Ingredience (2-3 osoby):
Na těsto:
6,5 opravdu plných lžic špaldové mouky
2 vajíčka
2 lžíce třtinového cukru
1/2 hrnku mandlového mléka (nebo kteréhokoliv jiného oblíbeného mléka)
1/3 lžičky nastrouhaného zázvoru
4 lžíce dýňového pyré* (kupované nebo viz návod výše)
1 lžička skořice
1 lžička kypřícího prášku
200g ricotty
100g řeckého jogurtu
javorový sirup na zakapání
2 menší hrsti pekanových ořechů
kokosový olej na smažení lívanců
Oddělíme bílky od žloutků, přičemž žloutky dáme do mísy se zbytkem ingrediencí na těsto. Pořádně ingredience promícháme (mouku, žloutky, cukr, mléko, zázvor, dýňové pyré, skořice, kypřící prášek) a poté je odložíme bokem. Vyšleháme bílky do pevného sněhu a opatrně je vmícháme ke zbytku (již promíchaných) ingrediencí. Rozpálíme si nepřilnavou pánev s kokosovým olejem a můžeme začít smažit. Dáváme cca 1,5 lžíce na lívanec a smažíme přibližně 2 minuty z každé strany.
Mezitím, co se nám smaží lívance, si vezmeme misku, ve které ručním šlehačem důkladně promícháme řecký jogurt s ricottou.
A konečně se dostáváme k poslednímu kroku – vezmeme si 2 menší hrsti pekanových ořechů, lehce je nadrtíme a na nepřilnavé rozpálené pánvi je na mírném plameni opékáme cca 2 minuty.
A můžeme servírovat! Jak na to? Vyskládejte si lívance na sebe jako dort a každý lívanec z horní strany namažte vyšlehanou ricottou s řeckým jogurtem. Každou porci zakápněte jednou lžící javorového sirupu, posypejte opečenými pekanovými ořechy a tradáá, jedna z nejlepších snídaní je na světě!
Tak krásné ráno!
Více (nejen) dýňových a zdravých receptů najdete na hungrypanda.cz