• Gastro  • TOP 5 tradičních cukráren v Praze

TOP 5 tradičních cukráren v Praze

Věneček, větrník, likérová špička, rakvička, bezé, indiánek, jádrový rohlíček, zkrátka klasické zákusky. No, kdo by je neměl rád? K tomu kávička a člověk má hned veselejší den. Víte ale kde si v Praze pochutnat na takovýchto dobrotách? Tady máte tip na 5 cukráren, které naše redakce sama vyzkoušela. V každé z nich ochutnala likérovou špičku a něco k tomu.

Gaigher

Roku 1924 založil v Písku Emil Gaigher  oplatkárnu a výrobnu čajového pečiva. Jeho nabídka se po válce rozšířila na cukrářské výrobky. Roku 1991 tuto značku obnovila vnučka zakladatele Ing. Jana Kuželová a jejím současným ředitelem je její syn Matěj. Výrobky této cukrárny jsou kvalitní, tradiční, skvělé a proto si získaly zákazníky nejen po Jihočeském kraji, ale pochutnat si na nich mohou i mlsalové v Praze.

Od roku 2003 jsou držiteli certifikátu HACCP, který je garantem systému výroby kvalitních a zdravotně nezávadných výrobků. K výrobě používají tradiční receptury, suroviny od ověřených dodavatelů, pravou šlehačku ze smetany či včelí med. Jejich sladkosti jsou fantastické. Likérová špička chutná jako likérová špička, oválek má výborný krém, jádrový rohlíček se rozpadá v puse, laskonka je nadýchaná a plněná trubička má náplň ze šlehačky. Ano, tohle všechno jsme vyzkoušeli. Poměr cena výkon nepřekonatelná.

U Hrdinů

Pokud se budete pohybovat na Praze 7, v okolí Strossmayerova náměstí, pak byste rozhodně neměli vynechat návštěvu cukrárny U Hrdinů, která se dříve jmenovala U Veletrhu. Historie této cukrárny sahá až do 50. let, když se z vedlejšího domu rozšířil jídelní automat známý jako Automat u Nováků. Automat i s cukrárnou byly národními podniky. Po Sametové revoluci automat zanikl, cukrárna zůstala.

Rok 2020 a lockdown ji málem zničil, ale nakonec se našla dvojice Martin a Malvína, kteří ji zachránili, a to na stejném místě, s cukrářkami, které zde pracovaly od 50. let a s velkým nadšením a díky bohu za to, protože této cukrárny by byla škoda. Jejich likérová špička má opravdu náplň z vaječného likéru, žádné náhražky a je to jedna z nejlepších špiček, jakou jsme kdy jedli, cítíte v ní opravdu rum. Kromě dezertů si můžete vybrat z nepřeberného množství koláčů, buchet, štrůdlů. Takže návštěva Cukrárny U Hrdinů je téměř nutnost.

Šlágr

Zavřete oči, odcházím. Máte rádi období první republiky? Pak je pro vás to pravé ořechové kavárna, cukrárna Šlágr ve Vršovicích. Interiér je ve stylu let první třetiny dvacátého století, z originálních reproduktorů k vám doléhají písně tehdejších hvězd populární hudby a všude na vás dýchá atmosféra této doby. A dezerty? Jsou dělané dle receptů z kuchařek našich babiček.

Pochutnat si můžete mj. na prvorepublikovém sachru, nugátovém dortu, čokoládovém dortu s malinami, šlágr dortu, becher dortu. Samozřejmostí jsou pak klasiky jako likérová špička (bezlepková), která vás opravdu zasytí – vyzkoušeno, kremrole nebo věneček. Kromě kávy si pak můžete dopřát meltu, domácí limonádu nebo grenadinu.

Alenka v říši divů

Zastávka Šumavská, právě tam naleznete cukrárnu Alenka v říši divů, která může právem říkat, že je domácí. Veškeré zákusky totiž vyrábí z domácích surovin. Šlehačka je pravá šlehačka, vejce od farmářů, domácí med a do likérových špiček používají domácí krém, dle vlastní receptury.  Mňam. Pochutnat si ale můžete i na věnečku, indiánku, dortících, ovocných košíčcích. A mají i menší zahrádku a příjemný interiér vevnitř.

Borůvka

Na Praze 6 naleznete rodinnou cukrárnu s tradičními zákusky nesoucí název Borůvka. K výrobě používají tradiční receptury a s tím i kvalitní suroviny.  Vybrat si můžete likérovou špičku (taky mňam), punčový řez, věneček, větrník, indiánka, laskonku, kokosku, rakvičku. Samozřejmostí je pak možnost objednání dortu na míru. Kdo úplně neholduje sladkému, zaraduje se, v nabídce jsou totiž i chlebíčky či obložené mísy.

Vynikající cukrárnami jsou pak i Myšák, Erhartova cukrárna, Saint Tropez, dezerty společnosti Sladké.cz nebo Hájek & Hájková. Tak o nich třeba příště.

Zdroje: 1, 2, 3, Pexels