Vitamíny, které vás zbaví jarní únavy
Užíváme si první teplé dny, na někoho ovšem padá i jarní únava. Projevuje se celkovým úbytkem energie, sníženou koncentrací a zvýšenou potřebou spánku. Jak jí nepodlehnout?
V prvé řadě je třeba posílit organismus a dodat mu látky, které mu třeba po dlouho zimě chybějí. Které to jsou?
Vitamin C
Nedostatek vitaminu C způsobuje snížené využívání kyslíku v buňkách a tkáních, což má za následek únavu, a oslabuje imunitu. V organismu se podílí na řadě procesů a působí antioxidačně. Vitamin C se nejhojněji vyskytuje v šípku, kapustě, brokolici a zelí.
B-komplex
Adekvátní příjem vitamínů ze skupiny B, které najdeme v mase, rybách, obilovinách, luštěninách či pšeničných klíčcích, může pomoci překonat únavu i melancholické nálady, které se s jarní únavou často pojí.
Vitamín B12 je ve vodě rozpustný vitamín, který má výrazný vliv na fungování mozku a nervové soustavy. Mezi základní zdroje patří játra, hovězí, vepřové i rybí maso, mléko a mléčné výrobky, vejce.
Kyselina listová
Nedostatek kyseliny listové (vitamín B9) způsobuje zmatení, depresi a snížené fungování mozku. To často doprovází duševní únava a pomalý reakční čas. Proto je lepší mít kyseliny listové dostatek! Mezi potravinové zdroje kyseliny listové patří vlašské ořechy, některé mléčné výrobky, vaječný žloutek, brokolice, špenát, pomeranč, avokádo,..
Vitamin A
Vitamin A se podílí na několika důležitých mechanismech v našem organismu. Od zajištění ostrého zraku po udržování dostatečné energie. Napomáhá při produkci červených krvinek, které jsou zodpovědné za transport kyslíku a dalších živin do tkání. Mezi nejdůležitější přírodní zrdoje vitaminu A patří játra, rybí tuk, vejce, mléčné produkty. Nejvíce beta-karotenu obsahuje mrkev a také sladké brambory.
Minerály
Mezi minerály, jejichž příjem je na jaře z důvodu vyčerpání, únavy a stresu klíčový, patří hořčík a železo. Jejich nedostatek se projevuje právě únavou, náchylností k rozvoji různých infekcí a navíc dochází ke zpomalení myšlenkových procesů. Mezi jejich zdroje patří zelená listová zelenina, luštěniny, různá semínka, ořechy, celozrnné obiloviny, maso, meruňky.