Zdravé palačinky a avokádová nutella
Také jste jedním z těch lidí, kteří nade vše milují sladké, ale zároveň byste chtěli jíst zdravě a třeba i nějaké to kilo shodit? Naštěstí se ale i sladká jídla dají udělat tak, aby obsahovala lepší živiny a neměla tolik cukru! Jednoduchým řešením je zkrátka nahradit některé ingredience, zatímco chuť jídla zůstane zcela zachována. Zde je recept na palačinky, ze kterých nemusíte mít ani ty nejmenší vyčitky svědomí.
Ingredience:
1 hrnek mouky – rýžová, pohanková, žitná, kokosová, hlavně ne klasická bílá (necelozrnná)!
2 vejce
1 hrnek mléka – můžete použít i normální, nejlepší však je rostlinné (kokosové, mandlové, rýžové, ovesné)
1 lžíce holandského kakaa
sladidlo – med, sirup (datlový, rýžový, agávový)
na konec můžete použít lžičku kypřícího prášku, ten však není nutný
Postup:
Nejprve smíchejte všechny sypké suroviny v misce, k nim teprve přidejte vejce, mléko a sladidlo. Měla by vám vzniknout tekutá směs, pokud směs bude moc hustá, můžete přidat trochu studené vody.
Pánev rozpalte na nižší stupeň, aby se palačinky pořádně propékaly. Na rozpálenou pánev kápneme trochu kokosového oleje a na něj nalejeme tenkou vrstvu směsi (aby palačinky nebyly moc tlusté).
Hotové palačinky můžete potřít oříškovým máslem nebo tvarohem a navrch nakrájet čerstvé ovoce.
Další variantou pomazánky na palačinky může být nutella z avokáda. Zde je na ni jednoduchý recept:
Ingredience:
1 zralé avokádo
sirup nebo med
1/2 čajové lžičky vanilky
3 lžíce holandského kakaa
Avokádovou dužinu vydlabejte lžičkou, dejte do misky a potom přidejte ostatní ingredience. Množství sirupu je pouze na vás, záleží, jak moc chcete mít nutellu sladkou. Vše rozmixujte do hladka tyčovým mixérem, aby vám vznikl jemný krém.
Nutellu použijeme místo té klasické jako pomazánku na palačinky. Její výhodou je, že oproti té klasické obsahuje 3x méně cukrů a 3x méně kalorií.
My vám přejeme dobrou chuť a teď už se s chutí pusťte do vaření.