• Gastro  • 8 nejhorších potravin pro vaše tělo

8 nejhorších potravin pro vaše tělo

Pokud nechcete dobrovolně rychleji stárnout, přibírat a vypadat hůře, vyhněte se nebo nejlépe vylučte těchto 8 potravin z vašeho jídelníčku. Tyto potraviny jsou pro lidské tělo formou toxinů . Zatěžují organismus, způsobují negativní biochemické procesy v těle a přispívají k řadě onemocnění, alergií a dalších poruch.

1. SLADKÉ NÁPOJE

Můžeme je nazývat tekutými bonbóny. Jsou velmi kalorické, mají velmi vysoký obsah rafinovaného cukru (případně náhradních sladidel), umělých přísad (barviva atd.) a nemají absolutně žádnou pozitivní nutriční hodnotu. Tyto nápoje jsou typickým příkladem „prázdných kalorií“. Sladké nápoje vedou k onemocněním kostí, kazivosti zubů, obezitě a srdečním onemocněním.
Zvolte raději čistou neperlivou vodu, bylinné a ovocné čaje, šťávu z čerstvého ovoce nebo smoothie koktejly.

2. HRANOLKY A CHIPSY

Brambory jsou samy o sobě velmi zdravé. Totéž však nelze říci o produktech, které jsou z nich vyrobeny, jako jsou hranolky a bramborové chipsy. Tyto nutričně znehodnocené potraviny mají velmi vysoký obsah soli, trans-mastných kyselin, velké množství akrylamidů a karcinogenních látek,  což má velmi negativní vliv na zdraví.
Raději tedy volte brambory vařené ve slupce nebo pečené v troubě, s trochou kvalitního rostlinného oleje a tymiánem a místo chipsů si dejte čerstvou křupavou mrkev nebo hrstku nepražených ořechů, placebo efektem nahradíte „potřebu“ chroupání.

3. UZENINY

A další zpracovaná masa, včetně párků pro děti – mají vysokou kalorickou hodnotu, málo kvalitního masa, vysoký obsah tuků a solí. Často obsahují nitráty, dusitany k zajištění barvy a „ochrany“ před mikroby. Studie ukazují, že lidé, kteří konzumují zpracované maso, mají vyšší riziko mnoha závažných onemocnění, včetně rakoviny tlustého střeva, cukrovky typu 2 a srdečních onemocnění.
Raději volte např. šunku s vysokým obsahem svaloviny, libové maso apod.

4. SMAŽENÝ SÝR

Další výraz pro „tuk smažený v tuku“. Už samotné sýry těchto typů jsou plné nezdravých tuků, zejména sýry typu čedar, ementál a eidam s obsahem 45-50 % tuku v sušině. Stejně tak TAVENÉ SÝRY jsou velmi tučné, slané, s výrazným obsahem dalších konzervantů a ve střevech způsobují plísně.
Zvolte raději cottage sýr nebo kvalitní bílý jogurt.

5. POTRAVINY V KONZERVĚ (masa, polévky, těstoviny a luštěniny v omáčce)

Doporučujeme vyloučit tyto toxické pseudopotraviny z vašeho jídelníčku. Tato konzervovaná jídla při časté konzumaci jednoznačně přispívají k narušení imunitního systému, tělo se tak stává náchylnější k řadě onemocnění. Raději volte kvalitní čerstvé a netučné maso, mořské ryby, čerstvé luštěniny (včetně klíčků) a čerstvou kuchyni s živými enzymy (z ovoce a zeleniny), bez nichž žádný lidský život nemůže existovat.

6. KOBLIHY

A další smažené sladkosti, včetně potravin s vysokým obsahem BÍLÉHO CUKRU, TUKŮ a často i UMĚLÝCH SLADIDEL. Není horší varianta snídaně než talíř cereálií slazených rafinovaným cukrem nebo kobliha, která je plná nutričně nevýživné mouky, trans-mastného nezdravého tuku a rafinovaného cukru, usmaženého v dalším tuku, s polevou z dalšího tuku a rafinovaného cukru. Po konzumaci těchto potravin dochází k rapidnímu zvýšení hladiny krevního cukru, poté dojde k rapidnímu poklesu, dostaví se chutě a hlad a sáhnete po dalším a dalším kusu. Dejte si pozor také na běžně dostupné musli tyčinky a cereálie, které mají vysoký obsah nasycených (nezdravých) tuků, přidaný rafinovaný cukr, ztužený tuk a mnoho umělých přísad a konzervantů.
Raději zvolte na snídani např. ovesnou kaši s oříšky a ovocem, ovocný toast s domácím ořechovým máslem ,kvalitní bílý jogurt s celozrnnými cereáliemi a ořechy…

7. LIGHT VÝROBKY

Výrobky s označením LIGHT mají často vyšší kalorickou hodnotu než např. smetanové jogurty. Výrobky LIGHT mají zpravidla snížený obsah tuku, ale na druhou stranu jsou do těchto potravin přidány škroby, rafinovaný cukr a další látky, aby bylo dosaženo „nějaké“ chuti. Raději volte kvalitní bílé jogurty a tvarohy bez cukru.

V případě potřeby doslazení dobře poslouží např. přírodní prášek lucuma (vhodný např. do ovesných/rýžových kaší, tvarohů, jogurtů či smoothie koktejlů).

8. KUŘECÍ NUGETKY

Většinou jsou prezentovány jako celé kousky masa z kuřecích prsíček. Zdaleka tomu tak není. Jsou vyrobeny především ze zbytků ne příliš kvalitního masa, kůže a občas i kostí. Hmota určená na výrobu kuřecích nuget obsahuje v průměru 38 různých látek, včetně amoniaku, bělidel, dochucovadel a barviv. Přes 55 % obsahu „kuřecích nuget“ je kukuřice, včetně levného cukru z kukuřičného škrobu.
Raději si zvolte doma vyrobené vlastní kuřecí nugety, z čerstvého masa. Místo tradičního trojobalu vyzkoušejte kousky čerstvého masa obalit ve vaječném bílku (na mase drží i bez použití mouky) a místo bílé mouky semínka (např. sezamová).

Zdroje: 1, 2, 3