• Gastro  • Objevte nové chutě díky festivalu Restaurant Week

Objevte nové chutě díky festivalu Restaurant Week

Trávíte rádi volný čas poznáváním zajímavých chutí z celého světa? Festival Restaurant Week od 19. března do 13. dubna přináší to nejlepší z tuzemské restaurační scény. Dále vás bude i šikovně edukovat a posouvat tím správným směrem, aby se z vás stal opravdový foodie. Nemusíte se tak bát, že ve vyhlášené restauraci zažijete faux pas, protože nevíte, jak se vyslovují názvy některých pokrmů nebo, že nebudete vědět, jak se na slavnostní příležitost obléknout, stačí sledovat IG festivalu. Připravte se na maximální chuťové zážitky i sdílení s komunitou dalších foodie.

Jak to celé funguje?

Festivalu se zúčastní přes 80 špičkových restaurací ze čtyř největších měst v Česku, z Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Menu jarní edice bude sezónní a aromatické, jídla budou obsahovat čerstvé a kvalitní suroviny, široký výběr mořských plodů, ryb a masa té nejvyšší kvality. Můžete se těšit na tříchodová autorská menu v masové i vegetariánské verzi. Ceny budou opět dvojí: 490 nebo 790 Kč za menu. Restaurace, které k tříchodovému menu podávají ještě amouse bouche, lze poznat podle hvězdičky a označení „premium“. Partnery festivalu jsou společnosti Martini a Kinley. Letos tak budete mít možnost ochutnat festivalový koktejl Martini Fiero nebo jeho nealkoholickou variantu Martini Floreale. Rezervujte si stůl za festivalovou cenu.

Poznejte zapojené podniky

Nesmí samozřejmě chybět pozitivně hodnocené podniky z loňské edice jako restaurace V Zahradě, michelinská Dejvická 34 i River´s smokelab. Nováčky festivalu jsou například Vinograf, karlínská Spojka, Casa 71, Gardens, Benjamin 17, Arthur’s Pub, Deer, Slavia a Mánes. Lákadlem jarního ročníku jsou i hotelové restaurace, Artisan v hotelu Marriott, Monkey Bar v hotelu Falkensteiner, Zinc Bar v Hiltonu, Alcron, Andaz s restaurací Zem a nově Kafka Restaurant z hotelu MGallery a Brasserii Maximilian.

V Plzni se zapojily podniky Štipec a pizzerie Da Pietro, které získaly ocenění v prvním českém průvodci Gault and millau, dále pak můžete ochutnat tři miniburgery v Da Pietro Gril. V Brně máte na výběr hned z deseti restaurací, za zmínku jistě stojí restaurace La Domenica. V Ostravě vás přivítá sedm zajímavých restaurací mezi nimiž je například Gokana Sushi B.

Na čem si pochutnáte?

Jedinečné menu si připravili například v restauraci Twisted Fiq, kde se můžete těšit na králičí hřbet plněný kuřecím moussem s kaštany a bylinkami, bramborový fondant a slaninovou pěnu. V peskateriánské verzi to bude filet z okouníka červeného s rybí emulzí, daikon pyré a pyré z pečené dýně hokkaidó. V Next Dooru bude v menu Pohlreichova legendární račí polévka s armagnacem a raviolkami, nebo marinovaná telecí kýtu s omáčkou z hrubozrnné hořčice a hustopečskými mandlemi. V restauraci Vinograf si pro vás šéfkuchař Radek David připravil dezert z populární dubajské čokolády. Na italské menu zajdete do La Bottega Bistroteka, na vietnamské do Nhà hai hành, španělské zastupuje Lola, ukrajinské pak Tatyšo, na tradiční české kuchyni si pochutnáte například v podniku Babiččina zahrada.

Sdílejte své foodie momenty

A jaké je heslo jarního festivalu? Pro letošek je to: BUĎ FOODIE! Podle organizátorů akce, kteří vás celým festivalem budou provázet na IG festivalu, může být foodie naprosto každý. Pokud si objednáte prostřednictvím webového portálu celé menu dopředu, můžete si všechny neznámé termíny vyhledat na webu a nemusíte se bát trapného momentu s číšníkem.

„Těším se zase, jak budeme navzájem sdílet jedinečné kulinářské objevy a takzvané foodie momenty,“ říká Anna Grosmanová, alias Foodpioneer, která tento festival úspěšný po celém světě do Česka přivedla, a vysvětluje, co to pro ni znamená. „Foodie momenty? To jsou to chvíle, kdy praská krusta na Crème Brûlée, je to zvuk mlýnku na kávu a cinkání lžiček o podšálky. Foodie moment je, když objevíte nový podnik ve své čtvrti a několik týdnů po sobě tam chodíte na stejný karamelový věneček. Foodie moment máme každý svůj. To, co je propojuje, jsou pozitivní asociace.“

„Všem, kdo se v oboru chtějí vyznat, má pomoct Abeceda správného foodie. Na sociálních sítích proto Restaurant week připravil kampaň,“ dodává Nikol Pavlíčková, která festival spolupořádá.

Rezervace na festival byly spuštěny 20. února na webových stránkách https://restaurant-week.cz/. Tak si zarezervujte stůl a oddejte se jedinečným chuťovým zážitkům.

Foto: Archiv festivalu Restaurant Week