• Gastro  • 6 podniků v 1: Fairmont jako gastronomická destinace

6 podniků v 1: Fairmont jako gastronomická destinace

Michelinský šéfkuchař, české i asijské speciality a dechberoucí výhled. Fairmont Golden Prague láká na gastronomický zážitek.

S otevřením Fairmont Golden Prague do hlavního města přibývají nové podniky. A je jich hned šest. Zdejší kuchyně cílí i na ty, kteří nejsou hosty pětihvězdičkového hotelu. 

Chceme znovu propojit hotel s Prahou. Neotevíráme hotelové restaurace, ale nové, výjimečné podniky ve městě, které jsou otevřené všem. Ve Fairmont Golden Prague vznikne šest restaurací a barů, které přinesou jednu z nejrozmanitějších gastronomických nabídek v metropoli,“ říká generální ředitel hotelu Gerhard Struger.

„Už v rámci návrhu úprav hotelu jsme se zaměřili na zpřístupnění restaurací a barů široké veřejnosti. Hned dva podniky mají přímý vstup z Pařížské ulice a nové lávky vedoucí z Dvořákova nábřeží. Lidé budou moci do restaurací volně vcházet, aniž by při příchodu měli pocit, že do hotelu nepatří,“ doplňuje Marek Tichý, hlavní architekt přestavby ikonické budovy. 

Umění v prostoru, na talíři i ve skleničce

V lobby hotelu se nachází bar Coocoo’s Nest, pojmenovaný po oscarovém filmu Přelet nad kukaččím hnízdem režiséra Miloše Formana. Bar, který je snadno přístupný z Pařížské ulice a který osvětluje lustr připomínající létající pilulky od společnosti Bomma, se stane stylovým místem pro ranní schůzku i večerní koktejl. 

Na lobby navazuje Kafka Brasserie, kam budete moct přijít na pestrou snídani či brunch. Elegantní interiér odkazuje k dílu umělce Čestmíra Kafky a českému modernismu. Restaurované dřevěné kazetové stropy a vitráže Josefa Jíry evokují ráz staré Prahy, zároveň se doplňují se současnými uměleckými instalacemi. Tento stylový podnik pečlivě vedený zástupcem kulinářského ředitele hotelu Pavlem Brožem nabízí kulinářskou nabídku zaměřenou na lokální a sezónní suroviny. 

Přímo vedle ní je neformální restaurace Greenhouse s velkou terasou, která je přístupná po nově vybudované lávce ze Dvořákova nábřeží (otevřená pro veřejnost bude od 25. dubna). Potěší ty, kteří hledají tradici českého piva s kvalitní kuchyní na vysoké úrovni. Půllitr piva si tu dáte za 78 korun. Menu šéfkuchaře Alexandra Vraného uspokojí každé chutě – od masa připravovaného na grilu Josper nebo opékaného na rotujícím rožni Rottiserie přes české klasiky až po veganská jídla s důrazem na lokální ingredience. V přípravě je i speciální polední menu. 

V klidné oáze Fairmont Spa & Wellness najdete vedle bazénu, sauny a fitness také restauraci Tilia Garden, pojmenovanou po lípě, českém národním stromě. Nabídne zdravá a vyvážená jídla, doprovázející wellness koncept prostoru.

Gastronomický zážitek s magickým výhledem 

Tím nejlepším, co Fairmont nabídne, je restaurace Zlatá Praha. Nachází se v nejvyšším patře hotelu a je odsud výhled přesně na to, čím se inspiroval její název. Interiér září všemi odstíny zlata,  přesto nepůsobí přeplácaně a kýčovitě. Fine diningový zážitek se tu odehrává pod lustry Huga Demartiniho, které evokují slunce. Podlaha z ořechového dřeva zase připomíná spadané listí. To všechno doplňuje dechberoucí výhled na Prahu. 

Zlatá Praha oslavuje to nejlepší z českého regionu a jeho okolí. „Budeme vycházet z regionálních chutí a používat lokální suroviny z oblasti bývalé habsburské monarchie. Použijeme k tomu techniky, které jsem se naučil v zahraničí, stejně jako ty tradiční. Půjde tedy o propojení dvou přístupů,“ vysvětluje šéfkuchař Maroš Jambor. Ten sem přinese um dvou michelinských podniků, ve kterých pracoval v Londýně a v New Yorku. Jídla budou dle jeho slov působit na první pohled spíše jednoduše, ale po zakrojení a ochutnání poznáte špičkovou gastronomii.  Vyvážené a vzrušující objevování chutí podtrhuje rozsáhlý vinný lístek s vybranými druhy vín z České republiky a sousedních regionů. 

Výhled na pražské panorama si můžete dále užívat i u večerního drinku. Bar Golden Eye osloví každého, kdo vyhledává rafinovaně míchané koktejly a odvážné asijské chutě. Mosazné a zlaté akcenty, tmavé odstíny dřeva a kobaltová skla s malbou vytvářejí dokonalé pozadí pro nezapomenutelný kulinářský zážitek. Menu se inspiruje asijským street food a nabízí fusion zážitek, který kombinuje tradiční asijské chutě s moderním přístupem. Na zakázku vyrobený gril robata dodává pokrmům bohatou kouřovou chuť. V koktejlovém lístku inspirovaném Dálným východem se mísí exotické ingredience s českými a východoevropskými prvky. Na profesionální servis nápojů dohlíží manažer baru Jiří Vošahlík, který má dlouholeté zkušenosti z uznávaných pražských koktejlových barů.

Na to všechno bude ve Fairmontu dohlížet kulinářský ředitel Kevin Fleming. Ten bude dbát mimo jiné také na udržitelnost všech místních gastroprovozů. Ta spočívá už v samotném výběru ingrediencí, pro které se bude v podnicích používat kalkulačka uhlíkové stopy, jídlo se bude vybírat s ohledem na lokální ekonomiku, přednost tak dostane podpora místních dodavatelů a farmářů.

Zdroj: Fairmont Golden Prague