
Novinky na talíři: Dobroty z grilu, koblihy nebo další matcha spot
Pražskou gastro scénu obohatily nové podniky a nám se neustále rozrůstá seznam míst k návštěvě. Pop-up s grilovačkou a speciálními víny, oblíbené koblihy z Brna, matcha se šodó, vytuněný tousťák nebo třeba kafe v prostoru bývalé pošty. Na co zajdete vy?
Párování vol. 4
Léto ve vršovickém KRO je věnované po-upům, spolupráci se spřátelenými kuchaři a kuchařkami a speciálním pokrmům. Srpnové Párování se ponese ve znamení grilování a vinobraní. Ochutnáte speciály pod taktovkou Big Smokers, burčák a víno z Alma Wines. Akce se koná ve čtvrtek 28. srpna od 16 hodin. S vrcholem letní sezony se můžete těšit na velký gastronomický zážitek. Grilovací masteři z Big Smokers přivezou kromě grilů i pojízdnou udírnu a připraví vám grilované ústřice, Andouille klobásy, čerstvě vyuzené hovězí briskety či bůček. To vše doplněné pečivem z KRO Bakery.



Na osvěžení bude k dispozici frozé (vinná ledová tříšť) nebo můžete ochutnat čerstvý burčák či novinku, víno Blanc 24, které je nově k dostání v limitovaných plechovkách z Alma Wines. Na místě budou i další lahve z vinařství Krásná Hora. Jezení a popíjení si můžete zpestřit lisováním hroznového moštu na ručním lisu. Akce je okořeněná DJ sety – o hudbou k tanci i poslechu se tentokrát postarají DJ Jonas Paul a DJ Jeffology z Champion Sound. Přijďte zažít jedinečnou atmosféru, kterou Párování má. Sérii zakončí pop-up 25. září, který bude v režii vinného baru Dany’s Wine spolu s týmem Sugo pasta baru.
Kobliha už i na pražské adrese
Ve Vršovicích ještě zůstaneme. V tomhle hoodu se teď asi budeme vyskytovat častěji. A to proto, že sem z Brna dorazila vyhlášená Kobliha. Smaženou dobrotu z kynutého těsta zde připravují s hravostí a zručností. Je libo koblihová variace na tiramisu, borůvkové knedlíky nebo třeba Kinder Maxi King? Nabídka se až na výjimky mění každé roční období a Prahu čeká výběr toho nejlepšího, co za roky fungování v Brně vyzkoušeli.


Káva, brunch a květiny
Od doby, co je v rekonstrukci, na náměstí Jiřího z Poděbrad netrávíme sice tolik času, co dřív, to ale neznamená, že bychom si nechali ujít návštěvu dalšího podniku party z Kolektoru. Když před dvěma lety rozhodla Česká pošta o uzavření tří stovek svých poboček, uvolnil se také prostor, ve kterém se zabydlelo bistro Blumery. Pro název se majitele inspirovalo německé květinářství. Květinám a romantice vzdávají hold i tady. Od podzimu chtějí servírovat romantické večeře. Na brunch si sem ale zajít už můžete. Z kuchyně k vám doputuje omeleta s vepřovým bůčkem nebo s omáčkou beurre blanc, masový i portobello burger či sabich s pečeným lilkem. Nechybí dobrá káva, matcha, chai latte. Objednat si můžete i naturální víno a barmani ladí míchané drinky.



Na interiéru spolupracovali se specialisty na takzvanou zážitkovou architekturu a scénografii ze studia Cirque.Menu, se kterým se už dřív podíleli například na organizaci předloňské after party Designbloku. Po skončení rekonstrukce náměstí plánují využít i zatím nedostupný park, kde chtějí pořádat ochutnávky vín, cuppingy nebo grilovačky.
Virální sendviče
Dan Dang a Andy Do mají u Staroměstského náměstí populární zmrzlinový hotspot Taiyaki. Teď přidali trochu pohodovější místo na brunche. Inspirovali se korejským sendvičovým řetězcem Eggdrop a u náměstí Jiřího z Poděbrad otevřeli vlastní verzi Bbred. Podnik se během pár dnů stihl stát hitem sociálních sítí. Dáte si zde sendviče z brioškového toustového chleba plněné krevetami, marinovaným hovězím masem nebo avokádem doplněné o omáčky. V nabídce je i sladká verze. K pití jsou tu kromě kávových klasik k dostání také korejské „kávové dezerty“, jako tiramisu latte, broskvové americano či matcha latte s vanilkovou zmrzlinou. Z Jižní Koreje si dovezli i výstřední vizuál. Kromě velkého sendviče na zdi se nám fakt líbí jejich „tousťáky“ na ubrousky.


Zaostřeno na kachny
Hravou Asii přináší ve své další restauraci i Štěpán Návrat, který stojí za PRU58, Benjaminem nebo Café Buddha. Mezi Karlovým a Palackého náměstím otevřel Katchi, kde se zaměřil na japonské techniky a kachny. Ale dáte si zde i steak nebo řízek. A dále třeba chobotnici či arancini – smažené rizotové koule s fermentovanou pikantní kimchi omáčkou. Své kuchařské umění zde předvádí vítězka první řady Hell’s Kitchen Sierra Holanová. Její kuchyně staví na pěti elementech: Salt. Acid. Spice. Texture. Passion. Katchi se nesnaží být „fine dining“ – ale je výjimečné, netradiční a zábavné.


Na zelené vlně
Matcha teď trenduje (a dochází) a nás vůbec nepřekvapuje, že vznikl další podnik, který se specializuje na drinky z opěvovaného zeleného prášku. Na Opletalově se vyloupl JUN matcha bar. Kromě klasické neochucené krémové matchy zde dostanete třeba mix s jasmínovým čajem, verzi s yuzu tonikem nebo s krémem na buchtičky se šodó. V době psaní tohoto článku zrovna čerstvě skončil zkušební provoz a podnik je dočasně uzavřený, aby doladil, co je třeba. Takže si ho můžete zatím připsat na seznam a při čekání vyrazit třeba do žižkovského Sensu cafe, kde podobná uzavírka před nějakou dobou naopak skončila – na což jsme se už opravdu těšili, protože tohle místo můžeme jedině doporučit.



Zpomalení a chuť přítomnosti
Od začátku května jsou Vinohrady bohatší také o koktejlový podnik. V Budečské ulici si svůj bar otevřel Tomáš Melzer. V Taigen ukazují, že život není jen o práci – mají otevřeno jen čtyři dny v týdnu, a to od osmi hodin večer pouze do jedné. A současný trend slow living bar vyznává i na svém Instagramu, který je plný poetických příspěvků, fotografií květin či lesa.
Koktejlová nabídka v rozsahu devíti až dvanácti drinků se bude obměňovat průběžně podle sezónní nabídky surovin a zásob těch, které Melzer zpracuje na široké spektrum domácích ingrediencí, od cordialů přes shruby až po likéry. Domácí výroby jsou i pickles, které jsou k drinkům nabízí spolu se sýry, klobásami, oříšky a dalšími barovými pochutinami.

