Dýně tentokrát naslano: Vyzkoušíte polévku, sendvič nebo gnocchi?
Minule jsme tady měli tři sladké recepty, dýně je ale velmi variabilní a hodí se stejně tak dobře i do slaných jídel. Začneme dýňovou polévkou, která je sice už taková klasika, ale v kombinaci se zázvorem je do podzimního počasí jako dělaná. Kdo si na polévky nepotrpí, určitě neodolá sendviči s dýňovým karbanátkem nebo dýňovým nokům se šalvějovým máslem.
Polévka z máslové dýně se zázvorem
Suroviny na 4-6 porcí:
• 1 menší máslová dýně
• 1 větší brambora
• 1 menší celer
• 1 menší petržel
• kousek zázvoru (cca 5 cm)
• 1 cibule
• sůl
• pepř
• olej
Postup:
- Dýni oloupeme, podélně rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky. Veškerou další zeleninu očistíme a taktéž nakrájíme na kostičky. Cibuli a zázvor oloupeme.
- Cibuli nakrájíme najemno a dáme ji do hrnce restovat na lžíci oleje. Až cibulka zezlátne, přidáme veškerou nakrájenou zeleninu, kterou krátce orestujeme s cibulí a zalijeme cca litrem vody. Osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný zázvor a necháme vařit asi 35 minut.
- Polévku po uvaření důkladně rozmixujeme.
Dýňový sendvič
Suroviny na cca 6 sendvičů:
• 1 máslová dýně
• 10 stroužků česneku
• sůl
• pepř
• několik lístků bazalky
• toastový chléb
• polníček
• 3 lžíce olivového oleje
• 1 vejce
Dressing:
• 1 zakysaná smetana (250 ml)
• sůl
• pepř
• pažitka
• 2 stroužky česneku
Postup:
- Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek také oloupeme a společně s dýní rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a zakápneme olivovým olejem. Dáme péct na 180° na cca 25 minut.
- Upečenou dýni s česnekem rozmačkáme vidličkou, přidáme sůl, pepř, vejce a pokrájenou bazalku. Ze směsi tvarujeme placičky (ideální je použít kulatou servírovací formičku), které opět vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme znovu péct na dalších 15 – 20 minut.
- Mezitím si připravíme dressing. Jednoduše jen smícháme smetanu s pokrájenou pažitkou, rozetřenými dvěma stroužky česneku a ochutíme solí a pepřem.
- Na pánvi na kapce oleje opečeme toastový chleba (možné udělat i v topinkovači) a postupně mezi dva plátky skládáme nejprve polníček, na něj položíme dýňový karbanátek a nahoru dressing.
Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
Suroviny:
• 1 dýně hokaido
• 1 lučina či žervé (60g)
• 2 vejce
• 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
• 1 lžička soli
• 50g másla
• hrstka šalvějových lístků (čerstvých nebo sušených)
• olivový olej
Postup:
- Nejprve si připravíme dýňové pyré. Dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Nyní máme dvě možnosti. Buď můžeme dýni jednoduše uvařit (rychlejší varianta), anebo upéct, což u tohoto receptu doporučujeme, protože pyré z vařené dýně je tekutější a je pak potřeba použít více mouky. Takže si nakrájenou dýni rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem a dejte péct na cca 35 minut na 180°. Upečenou dýni poté rozmixujte a budete mít krásně hutné pyré.
- K výrobě těsta už stačí jen do pyré přidat sůl, vejce a postupně během ručního zpracování přisypávat mouku. Vzniklé těsto si rozdělíme na 5 částí, ze kterých na pomoučené podložce vyválíme válečky, které nožem rozkrájíme na jednotlivé noky.
- Noky vhoďte do vroucí osolené vody a vařte zhruba 2 minuty. To, že jsou noky hotové, poznáte podle toho, že vyplavou nad hladinu.
- Máslový přeliv si připravíte rozehřátím másla, do kterého vhoďte několik lístků šalvěje, které nádherně máslo provoní. Roztopené máslo nakonec trošku osolte.
- Před podáváním hoďte noky s kouskem másla na pánev a chvíli je ze všech stran opékejte, dokud nezískají zlatavou barvu. Opečené noky přelijte šalvějovým máslem a na závěr je můžete posypat nastrouhaným sýrem dle vašeho výběru.
Pokud vás zajímají naopak sladké dýňové recepty, podívejte se na předchozí článek.
Více podobných receptů naleznete na blogu Broccolicious.
Zdroje: 1, 2, 3, 4