• Gastro  • Jak na tu nejlahodnější horkou čokoládu

Jak na tu nejlahodnější horkou čokoládu

Jak se v zimě zahřát, obalit si nervy a mít lepší náladu a více energie? Dejte si horkou čokoládu. Poradíme vám, jak si tento lahodný nápoj připravit doma. Přidáme i pár tipů na místa, kde vám šálek kvalitní čokolády naservírují.

Základní recept

Na horkou čokoládu (1 šálek 100 ml) potřebujete:

  • 50 g čokolády (70 % kakaa)
  • 70 ml plnotučného mléka

V kastrůlku (nejlépe na vodní lázni) ohřejte mléko. Ztlumte plamen a vsypte pecičky nebo nasekanou čokoládu a míchejte, dokud se dokonale nerozpustí. Čokoládu nevařte, měla by se rozpustit v mléce teplém kolem 70°C. Vychutnejte si čistou chuť čokolády nebo do kastrůlku přidejte oblíbené koření či příchuť a navrch kopeček šlehačky.

Další příchutě:

Mátová – 70 ml plnotučného mléka, 50 g čokolády, lžička mátového extraktu

Pomerančová – 70 ml plnotučného mléka, 50 g čokolády, 0,5 lžičky třtinového cukru, lžička pomerančové kůry nebo extraktu

Vegan – 1 hrnek mandlového mléka, 25 g přírodního kakaa, 1 lžíce třtinového cukru

Aztécká – 70 ml plnotučného mléka, 50 g čokolády, 0,5 lžičky skořice, 0,5 lžičky kajenského pepře

S arašídovým máslem – 70 ml plnotučného mléka, 30 ml smetany ke šlehání, 50 g čokolády (40 % kakaa a více), 1 lžíce arašídového másla

Dýňovo-skořicová – lžička javorového sirupu, 0,5 lžičky dýňového koření nebo mixed spice, 70 ml plnotučného mléka, 25 g přírodního kakaa

Nutellová – 1 šálek plnotučného mléka, 2 lžíce Nutelly nebo jiného čokokrému, 1 lžíce kakaa, špetka soli

Karamelová – 70 ml plnotučného mléka, 50 g čokolády (40 % kakaa a více), 30 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce karamelové omáčky nebo Salka

Bílá levandulová – 70 ml plnotučného mléka, lžička levandulového extraktu, 50 g bílé čokolády

Irská – 70 ml plnotučného mléka, 50 g čokolády, 25 ml Baileys nebo Irish Cream

Kromě zmiňovaných přísad můžete čokoládu vytunit vaječným koňakem, zmrzlinou nebo chilli.

Horká čokoláda s perníkovým kořením

Na 2 porce potřebujete:

  • 100 g vaší oblíbené čokolády
  • 1-2 smetany ke šlehání na naředění
  • 1 smetanu ke šlehání na ozdobu
  • trochu perníkového koření nebo skořice nebo třeba kokosu
  • mini marshmallows nebo lentilky

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, zalijeme smetanou ke šlehání, přidáme perníkové koření a důkladně promícháme. Ušleháme další kelímek smetany a tou nazdobíme horkou čokoládu v hrníčku. Nakonec ji zasypeme notnou dávkou marshmallows nebo ozdobíme lentilkami.

A kam na horkou čokoládu zaskočit ven?

Choco Café

Tato rodinná čokoládovna nacházející se v srdci Prahy má dvě pobočky – na Betlémském náměstí 8 nebo v Liliové 4. Kromě posezení v kavárně se zde můžete přihlásit i na různé workshopy a degustace.

Choco Loves Coffee

Kavárnu najdete při cestě mezi I. P. Pavlova a náměstím Míru. Nejdříve začínali jako specializovaná prodejna s vlastními ručně vyráběnými pralinkami a čokoládou a později vybudovali čokoládovnu s kavárnou, jak ji můžete navštívit dnes. Podnik nabízí degustace a různé akce či výrobky pro firmy.

Dále: Kavárna co hledá jméno, Můj šálek kávy, Místo, Bageterie Boulevard

Zdroj: Unsplash