Jak na tu nejlahodnější horkou čokoládu
Jak se v zimě zahřát, obalit si nervy a mít lepší náladu a více energie? Dejte si horkou čokoládu. Poradíme vám, jak si tento lahodný nápoj připravit doma. Přidáme i pár tipů na místa, kde vám šálek kvalitní čokolády naservírují.
Základní recept
Na horkou čokoládu (1 šálek 100 ml) potřebujete:
- 50 g čokolády (70 % kakaa)
- 70 ml plnotučného mléka
V kastrůlku (nejlépe na vodní lázni) ohřejte mléko. Ztlumte plamen a vsypte pecičky nebo nasekanou čokoládu a míchejte, dokud se dokonale nerozpustí. Čokoládu nevařte, měla by se rozpustit v mléce teplém kolem 70°C. Vychutnejte si čistou chuť čokolády nebo do kastrůlku přidejte oblíbené koření či příchuť a navrch kopeček šlehačky.
Další příchutě:
Mátová – 70 ml plnotučného mléka, 50 g čokolády, lžička mátového extraktu
Pomerančová – 70 ml plnotučného mléka, 50 g čokolády, 0,5 lžičky třtinového cukru, lžička pomerančové kůry nebo extraktu
Vegan – 1 hrnek mandlového mléka, 25 g přírodního kakaa, 1 lžíce třtinového cukru
Aztécká – 70 ml plnotučného mléka, 50 g čokolády, 0,5 lžičky skořice, 0,5 lžičky kajenského pepře
S arašídovým máslem – 70 ml plnotučného mléka, 30 ml smetany ke šlehání, 50 g čokolády (40 % kakaa a více), 1 lžíce arašídového másla
Dýňovo-skořicová – lžička javorového sirupu, 0,5 lžičky dýňového koření nebo mixed spice, 70 ml plnotučného mléka, 25 g přírodního kakaa
Nutellová – 1 šálek plnotučného mléka, 2 lžíce Nutelly nebo jiného čokokrému, 1 lžíce kakaa, špetka soli
Karamelová – 70 ml plnotučného mléka, 50 g čokolády (40 % kakaa a více), 30 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce karamelové omáčky nebo Salka
Bílá levandulová – 70 ml plnotučného mléka, lžička levandulového extraktu, 50 g bílé čokolády
Irská – 70 ml plnotučného mléka, 50 g čokolády, 25 ml Baileys nebo Irish Cream
Kromě zmiňovaných přísad můžete čokoládu vytunit vaječným koňakem, zmrzlinou nebo chilli.
Horká čokoláda s perníkovým kořením
Na 2 porce potřebujete:
- 100 g vaší oblíbené čokolády
- 1-2 smetany ke šlehání na naředění
- 1 smetanu ke šlehání na ozdobu
- trochu perníkového koření nebo skořice nebo třeba kokosu
- mini marshmallows nebo lentilky
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, zalijeme smetanou ke šlehání, přidáme perníkové koření a důkladně promícháme. Ušleháme další kelímek smetany a tou nazdobíme horkou čokoládu v hrníčku. Nakonec ji zasypeme notnou dávkou marshmallows nebo ozdobíme lentilkami.
A kam na horkou čokoládu zaskočit ven?
Choco Café
Tato rodinná čokoládovna nacházející se v srdci Prahy má dvě pobočky – na Betlémském náměstí 8 nebo v Liliové 4. Kromě posezení v kavárně se zde můžete přihlásit i na různé workshopy a degustace.
Choco Loves Coffee
Kavárnu najdete při cestě mezi I. P. Pavlova a náměstím Míru. Nejdříve začínali jako specializovaná prodejna s vlastními ručně vyráběnými pralinkami a čokoládou a později vybudovali čokoládovnu s kavárnou, jak ji můžete navštívit dnes. Podnik nabízí degustace a různé akce či výrobky pro firmy.
Dále: Kavárna co hledá jméno, Můj šálek kávy, Místo, Bageterie Boulevard
Zdroj: Unsplash