• Gastro  • Cukroví bez cukru

Cukroví bez cukru

Cukroví k Vánocům patří a jen málo z nás si ho dokáže odepřít. Ale nemusíte si dopřávat jen poctivou klasiku plnou cukru.

Když jde o vaření a pečení bez cukru, nemohli jsme si nevzpomenout na Janinu, která žije bez cukru už asi pět let a inspiruje mnoho dalších. Více receptů najdete na jejím blogu.

Vanilkové rohlíčky

  • 130 g mandlové mouky nebo mletých loupaných mandlí
  • 100 g změklého másla
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • špetka prášku na pečení
  • vanilková esence

Postup

Troubu předehřejeme na 160 °C. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto, které poté vložíme na 30 minut odležet do lednice. Poté tvarujeme 1–2 cm silné rohlíčky, které vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vzniklé rohlíčky vložíme do trouby a pečeme 10–15 minut.

Vosí hnízda

Počet: asi 55 ks (záleží na velikosti formiček)

Na hnízda:

  • 550 ml kvalitní smetany na šlehání
    100 g másla
    300 g vysokoprocentní čokolády (90% a více)
  • 400 g kešu ořechů
  • ¼ hrnku rumu

Vaječný likér:

  • 1 hrnek mandlového mléka (250 ml)
  • 1 hrnek kokosového mléka (hustého např. Real Thai)
  • skořice
  • muškátový oříšek
  • vanilkový extrakt
  • 3 žloutky
  • rum (podle chuti, asi 1/2 hrnku)
  • pár kapek domácího extraktu ze stévie (lze vynechat)
  • kokosový olej na vymazání formiček
  • kokosová mouka na vysypání formiček

Piškot:

  • 50 g kešu ořechů
  • 50 g kokosové mouky
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • vanilkový extrakt
  • 80 g kešu másla

Postup

Hnízda:

Do středně velkého hrnce vlijeme smetanu, přidáme máslo a necháme zahřát. Čokoládu nasekáme a vložíme jí do hrnce se smetanou. Pomocí metličky pak směs mícháme, dokud se nám nevytvoří hladký ganache. Na závěr přidáme rum, najemno rozmixované kešu ořechy a vše důkladně promícháme. Hotovou směs necháme vychladnout a poté jí vložíme ideálně přes noc (minimálně na 3–4 hodiny) do lednice. Směs musí být opravdu tuhá, aby se z ní dala hnízda tvarovat. Mezitím si připravíme likér a piškoty. Formičky vymažeme kokosovým olejem, důkladně vysypeme kokosovou moukou a ztuhlou hmotu do nich prsty natlačíme. Pomocí konce vařečky vytvoříme do prostředka hnízda důlek. Dávejte však pozor, aby důlek nebyl příliš hluboký a hnízdo se vám při vyjmutí nerozpadlo. Důlek naplníme vaječným likérem, překryjeme piškotem a hotové hnízdo z formičky opatrně vyjmeme. Hotová hnízda vyskládáme do vzduchotěsné nádoby a skladujeme po dobu max. 7 dní v lednici.

Likér:

V menším kastrůlku smícháme mandlové a kokosové mléko, přidáme koření podle chuti a necháme 6 minut na mírném plameni probublávat. Žloutky vložíme do větší misky a pomocí metličky je vyšleháme. Horkou směs poté po lžících přidáváme do žloutků, po každé lžíci směs promícháme. Na závěr celou směs vložíme zpátky do kastrůlku a cca 10 minut prohříváme na cca 75 °C (nesmí se vařit). Poté přimícháme rum a necháme v chladu vychladnout, dokud likér neztuhne. Skladujeme v lednici.

Piškot:

Kešu ořechy rovnoměrně rozmixujeme tak, aby se nám vytvořila jemná moučka. Do nádoby přidáme rozmixované ořechy, kokosovou mouku, vanilkový extrakt a vše promícháme. Poté přidáme celé vejce, žloutek a kešu máslo a propracujeme tak, aby se nám vytvořilo pevné těsto. Mezitím rozehřejeme troubu na 180°C. Z těsta pomocí rukou vytvoříme kouli a položíme ji na nepřilnavou podložku. Těsto rukou přimáčkneme k podložce, překryjeme papírem na pečení a válečkem rozválíme tak, aby vznikla cca 4 mm tenká placka. Pomocí vykrajovátka vykrájíme sušenky, které poté vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme na 7–8 minut do trouby. Hotové sušenky vyskládáme na tác a necháme vychladnout.

Perníkové hvězdičky

Počet: asi 40 ks

  • 1 hrnek mletých blanšírovaných mandlí (105 g)
  • 3 lžíce lískooříškového (nebo mandlového) másla
  • 1 vejce
  • 2 lžičky skořice
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • ½ lžičky jedlé sody
  • pár kapek rumu (lze vynechat)

Poleva:

  • rozehřáté kokosové máslo
  • vanilkový extrakt

Postup

Mandle vložíme do mísy (nebo kuchyňského robota), přidáme skořici, koření a jedlou sodu a vše promícháme. Poté přidáme ořechové máslo, vejce a pár kapek rumu a pomocí rukou (nebo robota) vytvoříme pevné těsto. To poté vložíme na 15–20 minut do lednice ztuhnout. Mezitím předehřejeme troubu na 175°C. Následně těsto položíme na papír na pečení nebo nepřilnavou podložku, překryjeme dalším plátem papíru na pečení a vyválíme těsto do tloušťky cca 0,6 cm. Z vyváleného těsta následně vykrajujeme hvězdičky (použila jsem vykrajovátko o průměru 4,5 cm). Hvězdičky vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby na 6–8 minut. Mezitím ve vodní lázni rozehřejeme kokosové máslo, přidáme do něj pár kapek vanilkového extraktu a vychladlé perníkové hvězdičky s ním ozdobíme. Skladujeme v lednici.

Bounty kokosové tyčinky

  • 1 hrnek strouhaného kokosu (bio nahrubo strouhaný, např. Country Life)
  • vanilkový extrakt
  • 1/3 hrnku kokosového krému (dá se koupit v plechovce stejně jako kokosové mléko, nebo z mléka využijte jen tuhou část)
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce raw kakaového prášku

Postup

Ve středně velké míse smícháme kokos s kokosovým krémem, vanilkovou esencí a stévií. Vzniklou směs poté vložíme na menší prkénko vyložené papírem na pečení a vytvoříme z ní asi 10 cm dlouhou a 2–3 cm vysokou placku obdélníkového tvaru, kterou poté vložíme na 2 hodiny do mrazáku. Čokoládovou polevu připravíme tak, že v menším hrnci na mírném plameni rozehřejeme kokosový olej, poté hrnec odstavíme z plamene, přidáme kakaový prášek, vanilkovou esenci, stévii podle chuti a směs důkladně promícháme. Vzniklou polevu necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím zmrzlou placku z kokosové hmoty rozkrájíme na jednotlivé tyčinky, které poté namáčíme v čokoládové polevě (je důležité, aby tyčinky byly při namáčení stále zmrzlé). Poté tyčinky vložíme na 10–15 minut do lednice, aby čokoládová poleva ztuhla a následně podáváme. Tyčinky skladujeme v lednici.

Pistáciové rohlíčky

  • 75 g pistácií
  • 35 g vlašských ořechů
  • 35 g kešu ořechů
  • mletá vanilka „bourbon“
  • špetka kypřícího prášku s vinným kamenem
  • 1 žloutek
  • 1 vejce
  • 30 g rozehřáté vysokoprocentní čokolády
  • nasekané pistácie na posyp

Postup

Ořechy rozmixujeme do jemné moučky. Troubu předehřejeme na 165°C. Ve středně velké míse smícháme ořechovou směs společně s vanilkou a kypřícím prášek a promícháme. Poté přidáme zbylé ingredience a pomocí rukou nebo kuchyňského robota vytvoříme pevné těsto. Pokud těsto není dostatečně pevné, vložte ho na pár minut do mrazáku. Poté z těsta tvarujeme menší rohlíčky, které vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby a pečeme 8–10 minut. Hotové rohlíčky necháme vychladnout. Následně každý rohlíček po okrajích namočíme do rozehřáté čokolády a posypeme nasekanými pistáciemi. Hotové rohlíčky vložíme do lednice a necháme zatuhnout. Skladujeme po dobu max. 10 dní v lednici.

NeRaffaello

Náplň:

  • 350 g loupaných mandlí
  • ¼ hrnku rozehřátého kokosového oleje
  • 200 ml kokosového krému
  • vanilkový extrakt nebo mletá vanilka
  • 2 lžíce sušeného kokosového mléka 
  • stévie podle chuti

Bílá čokoláda:

  • 50 g kakaového másla
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1,5 lžíce sušeného kokosového mléka
  • vanilkový extrakt nebo mletá vanilka
  • strouhaný kokos na obalení (ideálně nahrubo strouhaný bio kokos, např. Country Life)

Postup

Pokud neseženete loupané mandle, stačí ty neloupané vložit na 1 minutu do vroucí vody, poté mandle přecedit, opláchnout studenou vodou a oloupat. Odložte stranou 20 mandlí, kterými budete poté koule plnit. Zbytek mandlí společně s kokosovým olejem, půlkou kokosového krému, vanilkou, stévií a sušeným mlékem vložte do mixéru. Směs mixujte do hladka a postupně přilévejte i zbytek kokosového krému. Vzniklou směs přendejte do mísy a vložte na 30 minut do lednice. Poté z vychladlé hmoty vytvořte kuličky a do každé vložte jednu mandli. Pokud chcete, můžete mandle opražit na troše kokosového oleje – já použila nepražené. Poté dejte kuličky znovu na 1 hodinu do lednice. Zatím si rozehřejte kakaové máslo, společně s kokosovým olejem, přidejte vanilku, sušené mléko a stévii a vše dobře promíchejte. Vzniklou bílou čokoládu nechte vychladnout, aby nebyla příliš tekutá. Kuličky v bílé čokoládě obalte (rychle aby nezměkly) a poté ještě obalte v kokosu. Vzniklé kuličky nechte alespoň hodinu ztuhnout v lednici.

Zdroj: CukrFree.cz