Láska k jídlu: Domácí vaječný likér
Pokud máte vánoční svátky spojené s vaječným likérem, vyzkoušejte náš recept! Věříme že „vaječňák“ podle vlastního vylepšení vyměníte za ten z obchodu. Proč nevyzkoušet lahodnější a levnější variantu, která vám chuťově přesně sedne? Navíc si můžete pohrát se zdobením a věnovat ho třeba jako dárek, který zaručeně potěší.
Příjemnou a pohodovou sváteční atmosféru může vykouzlit klidné posezení v teple domova spolu s nejbližšími. Poslouchání koled nebo sledování pohádek si navíc můžete zpříjemnit krémovým nápojem, který vás v chladných dnech zahřeje. Navíc může i přidanou skořicí provonět váš domov. Jistě sklidíte obdiv, pokud za pochlubíte vlastní výrobou.
Budete potřebovat:
- 8 žloutků
- 40 g vanilkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1 konzerva Salka
- 1 l plnotučného mléka
- 250 ml šlehačky ke šlehání (31%)
- hnědý rum (dle chuti)
Postup:
Žloutky vyšleháme do pěny, přidáme salko, mléko a šlehačku a vařečkou smícháme. Směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme dřeň vanilkového lusku a za stálého míchání na mírném plameni zahříváme do té doby, než směs zhoustne a utvoří pěnu. Poté sejmeme z plamene a necháme zchladnout. Do studeného vaječného základu vmícháme rum (např. 3 dcl), každý si může přizpůsobit alkohol své chuti.