• Gastro  • Láska k jídlu: Paella jako recept týdne

Láska k jídlu: Paella jako recept týdne

Paella /paeja/ je tradiční jídlo Španělska a vy s ním skvěle zazáříte například na letní party s přáteli. Vyzkoušejte náš recept na jídlo z velké pánve!

Svůj název získalo toto populární jídlo dle mělké pánve bez rukojeti. Nejpůvodnější verze je tzv. paella de mariscos, připravovaná z mořských plodů. Známá je i paella valenciana s drůbeží a králíkem (vůbec první zmínky o tomto pokrmu jsou z oblasti Valencie z 18. století).

Recept

  • 400 gramů rýže
  • 1 sépie nebo chobotnice
  • 12 mušlí
  • 12 škeblí
  • 8 krevet
  • 1 litr rybí násady
  • 3 stroužky česneku
  • 1 zelený pepř
  • 1 paprika
  • 2 rajčata
  • šafrán
  • cibule
  • olivový olej
  • sůl

Příprava: V pánvi na paellu rozehřejte trochu olivového oleje a orestujte krevety a škeble. poté mořské plody vyjměte a odložte stranou. Ve stejném oleji orestujte sépii nebo chobotnici, nakrájenou na kostky, do zlatohněda. přidejte papriky, cibuly a rozmačkaný česnek a na mírném plameni duste, dokud se voda ze zeleniny neodpaří. Pak ještě přidejte do pánve sépie, rajče a šafrán, míchejte cca. 2 minuty a nakonec přisypte rýži. Vše zalijte vývarem a nechte vařit. Těsně před tím, než rýže úplně změkne, položte na pánev orestované škeble a mušle a celý pokrm vložte do trouby. Zapékejte ještě 15 – 20 minut na 180 °C. Hotovou paellu můžete podávat dozdobenou měsíčky citronu.

Pokud zrovna neholdujete mořským plodům, můžete si recept uzpůsobit dle svého gusta. Exiatuje mnoho verzí, ve kterých si jestě najdete tu svou oblíbenou. Klíčové jsou přidané ingredience. Můžete tak vyzkoušet například vegetariánskou verzi se zeleninou nebo pro milovníky masa existují také recepty s kuřečím či jiným masem.

Zdroje: 0), 1), 2), 3)