Láska na kari
Indická kuchyně ve Francii. Šílený nápad? Definitivně. Ale ne pro zatvrzelého a ve své sny věřícího indického kuchaře, který strastiplnou cestou z Indie přes Británii (a koneckonců možná i „náhodou“) skončí i se svou rodinou ve francouzské vesničce Saint Antonin. Celá patálie začíná v Indii, kde malý Hassan na místním trhu objeví lásku k jídlu. Až do dospělosti se motá rodičům, kteří vlastní vyhlášenou restauraci, v kuchyni, kde nakonec i vaří. Kvůli politickým neshodám ale opoziční frakce celé jejich sídlo jednoho dne, kdy u nich večeří nově zvolený ministr, podpálí. Podaří se toho zachránit málo, bohužel v plamenech umírá i Hassanova matka. Otec (přezdívaný Papá) se proto rozhodne z Indie odstěhovat a míří se čtyřmi dětmi rovnou do Británie, kde to pár let neúspěšně zkouší poblíž letiště Heathrow. Nakonec se v rozvrzané staré dodávce vydávají přes kanál La Manche do Francie, kde v kopcích najednou selžou autu brzdy a pomoci se dočkají od sympatické místní kuchařky Marguerite. Papá pak při obchůzce vesnice objeví starou usedlost, která bývala restaurací a i přes nesouhlas dětí ji koupí. Jenže je tu jeden problém. Naproti přes ulici už dlouhá desetiletí zve k sobě na výborná jídla typická francouzská restaurace ověnčená Michelinskou hvězdou pod vedením přísné majitelky madame Mallory. Pro ni se zdá zprvu nemožné, aby indická kuchyně měla tady vůbec nějaký úspěch, jenže kuchařské umění mladého Hassana dokáže divy. A tak začíná tvrdý konkurenční boj, který se nebojí zákeřných praktik (na trhu najednou někdo vykoupil všechny ryby a zeleninu, nebo pokusy o uplacení starosty) a končí až ve chvíli, kdy Malloryin šéfkuchař úmyslně indickou restauraci podpálí. A jak to celé skončí? Přibude Mallory další Michelinská hvězda? A co láska mezi Marguerite a Hassanem? To už si budete muset zjistit sami.
Na první pohled (a také díky českému překladu názvu) se může zdát, že nám režisér Lasse Halsström chce naservírovat nudnou a tisíckrát viděnou romantiku, jenže tento film je hlavně o jídle. Za mnohé záběry při jeho přípravě by se nemusel stydět ani Jamie Oliver, doporučuju si do kina vzít alespoň pořádný kýbl koktejlu nebo se před tím nacpat k prasknutí, hlad vás totiž nemine. Hereckému obsazení na první pohled vévodí Helen Mirren a já před ní smekám. Je úžasná, dokonalá a role a dialogy jakoby jí byly psané přímo na tělo. Roli si užívá od počátku do konce, za celé dvě hodiny vystřídá nesčetně výrazů a citových projevů, od chladné diktátorky kuchyně přes neústupnou vyjednavačku až po dětinsky radostnou nebo zamilovanou ženu v letech. Role Marguerite byla svěřena francouzské herečce Charlotte Le Bon, kterou jsme letos mohli vidět ve filmu YSL. Ostatní herci jsou našemu publiku neznámí, ze seriálů nebo malých rolí ve větších (indických) filmech, ale na jejich projevu jim to lesku neubírá. Všechno do sebe perfektně zapadá a z filmu je cítit, že jeho natáčení bylo příjemným zážitkem.