• Gastro  • Losos s rýží a zázvorovým dresinkem

Losos s rýží a zázvorovým dresinkem

Losos s rýží a zázvorovým dressingem je snadné a zdravé jídlo, které si jistě zamilujete. Příprava zabere asi 30 minut strávených v kuchyni, ale věřte, že jich nebudete litovat. Tak co, zkusíte to?

Ingredience (pro 2 osoby):

2 filety lososa
100 g rýže basmati
2 hrsti mraženého špenátu
1 zralé avokádo, nakrájené na kostičky
sezamová semínka (černá i bílá)
mořská sůl
pepř

olivový olej na smažení

citronová šťáva na zakapání lososa

Na zázvorový dressing:
1,5 lžíce zázvorové šťávy (získáme buď odšťavňovačem nebo lisem na česnek – dáte-li kousek zázvoru do lisu na česnek, bude vám vytékat jen šťáva)
1,5 lžíce citronové šťávy
1,5 lžíce sójové omáčky
3/4 lžíce třtinového cukru
1,5 lžíce olivového oleje

Dáme si vařit rýži dle návodu a špenát zalijeme vřelou vodou, abychom ho rozmrazili (poté vodu slijeme).
Nyní připravíme dresink – v misce si smícháme všechny ingredience. Pokud dresink promícháte s rýží, když je ještě horká, cukr se rozpustí a nemusíte dresink vařit. Máte-li však rýži studenou, povařte jej v malém rendlíku, dokud se cukr nerozpustí.
A jdeme na přípravu lososa. Lososa si osolte, opepřete a posypte černými zázvorovými semínky nejdříve jen z jedné strany. Rozpalte si nepřilnavou pánev s olivovým olejem, stáhněte plamen a hoďte na ni lososa z té strany, ze které ho máte osoleného, opepřeného a posypaného sezamem. Na pánvičce lososa osolte, opepřete a posypte sezamovými semínky i z druhé strany. Díky tomuto postupu vám při otáčení a při nandavání lososa na pánev spadne jen minimum semínek. Z každé strany vaříme cca 4 minuty na mírném plameni.
Uvařenou rýži si dáme do větší misky, zalijeme dresinkem, přidáme 1 lžíci sezamových semínek a vše velmi dobře promícháme.
A teď už můžeme servírovat – rýži rozdělte do dvou misek, do každé pak přidejte lososa, avokádo a špenát. Lososa zalijte ještě trochou citronové šťávy, avokádo a špenát posypte pár sezamovými semínky a máte hotovo!

Tak, dobrou chuť!

Více rychlých a zdravých receptů najdete na hungrypanda.cz

Zdroje: 1, 2