• Gastro  • Nejlepším barmanem pro rok 2023 se stal Jan Šebek

Nejlepším barmanem pro rok 2023 se stal Jan Šebek

Nejprestižnější barmanská soutěž světa Diageo Reserve World Class, kterou u nás i letos pořádala společnost STOCK Plzeň-Božkov, zná svého českého vítěze. Stal se jím Jan Šebek z Becher’s baru z Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Kromě originální ceny od designéra Jana Plecháče získal Honza možnost reprezentovat Česko na světovém finále v brazilském São Paulu.

Slavnostní vyhlášení se stejně jako v loňském roce konalo v prostorách Pražské křižovatky, a to ve čtvrtek 26. května. Do poroty usedli Martin Hudák (Maybe Sammy – Sydney), Adrian Michalčík (vítěz Globálního finále DWC 2022) a Alicja Baczyk (4. místo na globální finále DWC 2022). Nejvíce bodů od nich za jednotlivé disciplíny získal právě Jan Šebek.

Diageo Reserve World Class se účastnil celkem pětkrát a konečně nastal ten správný čas. „Po pěti letech jsem si uvědomil, že předchozí roky jsem nebyl připravený vyjet na světové finále. Nyní po těch pěti letech mám na to jet na světové finále odvahu a zkušenosti.“ Po soutěži prý bude oslavovat a hned poté intenzivně připravovat.

„Jakmile přijde zadání na světové finále, nebude už moc času na přípravu a budu muset odeslat své receptury. To znám už od Víti Ciroka, mého kolegy z Becher’s Bar, který se světového finále zúčastnil minulý rok. Chtěl bych si tedy natrénovat techniku, ozdoby atd. Příprava je velmi důležitá a chtěl bych mít před světovým finále všechno nachystané,“ dodává.

CESTA DO FINÁLE

Finálovému večeru předcházely dva soutěžní dny, kdy bylo na finálovou TOP 12 barmanů připraveno několik náročných výzev. Ve středu 24. 5. proběhly dvě soutěžní disciplíny, na které se mohli barmani dopředu připravit. Jedna byla na bázi ginu Tanqueray, ve které měli barmani připravit twist na moderní Martini. Druhá disciplína pak byla na bázi whisky Johnnie Walker Black Label. Tady měli finalisté připravit drink, který v originále nebyl na whisky založený.

Druhý finálový den logicky připadl na čtvrtek 25. 5., kdy v hotelu Four Seasons proběhlo losování tzv. mystery boxem. Každý soutěžící si vylosoval jedno roční období a dle něj mu pak byla přiřazena jedna značka. Například jaro reprezentoval gin Tanqueray. Po vylosování měl pak soutěžící 15 minut na přípravu drinku inspirovaného právě danou značkou a vylosovaným ročním obdobím.

Po těchto disciplínách sečetla porota body a z finálové TOP 12 vybrala superfinálovou 6 nejlepších barmanů, kteří se utkali ve čtvrtečním finále, tzv. The Wheel of Fortune neboli „Kolo štěstěny“.

Byli jimi:

Jan Šebek, Becher’s Bar, Karlovy Vary

Jan Vlasák, Liquid Office, Praha

Luca Cerqueglini, L’Fleur Bar, Praha

Bára Kulhánková, Brloh Bar, Mělník

Martin Vogeltanz, Zapa Bar, Český Krumlov

Peter Plieštik, Cafe Slavia, Praha

Celá šestice finalistů měla k dispozici dvě stejné ingredience (Don Julio Anejo a nealkoholický destilát Seedlip). K nim si vytočili třetí základní ingredienci z portfolia Diageo Reserve a rovněž ovocnou ingredienci, kterou museli použít minimálně do dvou koktejlů. Po určení všech ingrediencí měli finalisté dvě minuty na přípravu a pět minut na namíchání tří drinků, které následně prezentovali porotě. A nejvíce svými drinky a dovednostmi zaujal právě Jan Šebek.

Pocit, že letošní české finále může vyhrát, prý přišel u druhé výzvy: „Ta se povedla opravdu tak, jak jsem si představoval a věděl jsem, že se mi to povedlo a měl jsem z toho opravdu radost. Dodalo mi to sebejistotu v ostatních výzvách a ostatní disciplíny jsem zvládal v klidu a bez nervozity.“ Ocenil také Kolo štěstí: „Letos bylo skvělé to, že se barmani nemuseli připravovat, ale disciplíny prověřily léta zkušeností a práce za barem, což si myslím, že by měl reprezentant na světovém finále v tomto smyslu mít.“

Honza si za vítězství odnesl cenu od designéra Jana Plecháče, který se při její tvorbě opět nechal inspirovat prací barmanů, kterou sám nazývá magií. Snažil se zhmotnit kouř a bubliny, tedy něco, s čímž často pracují.  Kromě této ceny nás ale hlavně bude reprezentovat na světovém finále v brazilském São Paulu.

Diageo Reserve World Class ambasador Petr Kymla k letošnímu vítězi dodává: „Těším se, že budu vítěze doprovázet do São Paula, a myslím si, že Honzu čeká velká výzva. Na světovém finále na něj nečeká nic lehkého, ale na druhou stranu může skvěle navázat na cestu Víti Ciroka nebo Adriána Michalčíka. Honza je vyvinutá barová osobnost, která může díru do světa opravdu udělat. Budeme se těšit na další společné výzvy a Honzovi moc gratuluji.“

I my gratulujeme a budeme držet palce na finále této prestižní barmanské soutěže světa, která si klade za cíl jak ocenit nejlepší barmany, tak dlouhodobě pečovat o barmanskou komunitu a inspirovat k lepší konzumaci alkoholu (tzv. better drinking).

Zdroj: archiv