• Gastro  • Sezónní menu: 3 recepty s liškami

Sezónní menu: 3 recepty s liškami

České lesy jsou bohaté na lišky, a právě proto se DailyStyle rozhodl na tuto houbu zaměřit a poskytnout několik tipů na jejich lahodné zpracování.

PIROH S LIŠKAMI A KOPROVOU OMÁČKOU

Ingredience:

250 g listového těsta
100 g lišek
10 g sušených švestek
40 g cibule
špetka rozmarýnu
1 stroužek česneku
10 ml omáčky Teriyaki
20 ml slunečnicového oleje
350 ml kuřecího vývaru
55 g kopru
špetka soli, černého pepře, hladké mouky

Návod:

Na slunečnicovém oleji osmahněte  lišky, cibuli, česnek, sušené švestky a rozmarýn. Posléze přidejte omáčku Teriyaki.
Hotovou směsí naplňte rozválené listové těsto a spojte do kulatého tvaru pirohu.
Pečte v troubě rozehřáté na 220 stupňů 5 – 10 minut, po uplynutí této doby snižte teplotu na 180 stupňů a dopékejte 15 – 20 minut.
V kuřecím vývaru nechte vyvařit kopr a dochuťte solí a pepřem. Dle libosti zahustěte hladkou moukou. Poté vše rozmixujte a proceďte.
Položte porci pirohu na talíř, přelijte koprovou omáčkou a dozdobte větvičkou čerstvého kopru.

ROLKY S LIŠKAMI A CUKETOU

Ingredience:

70 g cukety
80 g bramborového pyré
40 g lišek
2 lžíce smetany
1 stroužek česneku
4 g kopru
10 g špenátu
1/3 cibule
lžíce hladké mouky
10 g borůvek

Návod:

Cuketu nakrájejte na plátky. Osmahněte na pánvi s olivovým olejem.
Zvlášť osmahněte lišky a v mouce obalenou na jemno nakrájenou cibuli.
Připravte si smetanovou zálivku – rozmixujte smetanu s česnekem a koprem.
Všechny ingredience (krom borůvek) smotejte do role z osmahnuté cukety.
Na talíři dozdobte smetanovým přelivem a borůvkami.

SALÁT S LIŠKAMI A TŘEMI DRUHY RAJČAT

Ingredience:

70 g lišek
1 stroužek česneku
3 g rozmarýnu
2 g kopru
20 ml kuřecího vývaru
8 g špenátu
10 g zeleného chřestu
10 g rukoly

120 g rajčat (cherry, san marzano, žlutá)
špetka mořské soli, černého pepře, cukru
10 ml jablečného džusu
1 čajová lžička medu
5 g výhonků ředkviček

Návod:

Blanšírujte chřest.
Lišky osmahněte olivovém oleji a přidejte vývar, kopr, česnek a rozmarýn. Dochuťte cukrem, solí a pepřem.
Připravte salátovou zálivku smícháním jablečného džusu a medu.
Nakrájejte rajčata.
Talíř pokryjte rajčaty a osolte. Ta překryjte salátovými listy rukoly, špenátovými listy, chřestem a osmaženými liškami.
Přelijte zálivkou a dozdobte ředkvičkami.

Zdroj: úvodní foto, 2, 3, 4