Tuňákové burgery
Je víkend a vy přemýšlíte, co si uvaříte? Čekáte návštěvu a nevíte, jaké pohoštění připravit? Nechcete dělat obyčejné jednohubky nebo chlebíčky a chcete něco, co vaši hosté možná ještě neměli? Nejste fanda typických burgerů? Pak vyzkoušejte ty tuňákové! Jsou zdravé a mnohem rychlejší, než klasické hovězí. Máme pro vás recept!
Ingredience (pro 4 osoby):
2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě (2x160g)
4 menší vajíčka
4 lžíce ovesné mouky (nemáte-li, zahustěte vločkami)
pepř (dle chuti)
sůl (dle chuti)
1-2 rajčata (nakrájené na tenké plátky)
4 listy ledového salátu (může být i jiný a nebo klidně špenát :))
2 větší cibule
4 burger bulky
12 lžící panenského olivového oleje (3 lžíce na pokapání každé bulky)
olivový olej na smažení
Ve větší míse promícháme prvních pět ingrediencí – tuňáka, vajíčka, mouku, pepř a sůl. Směs si na chvíli odložíme a připravíme cibuli. Cibuli oloupeme a nakrájíme měsíčky (cca 2-3 mm široké, viz obrázek níže). V menším hrnci si rozpálíme olivový olej, vhodíme cibuli a necelé dvě minutky smažíme. Poté přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném plameni asi 15 minut, občas zkontrolujeme a promícháme. Poté odstavíme z plotny a necháme si cibuli přikrytou, dokud nepřipravíme burger.
Rozpálíme si olivový olej na pánvi a začneme nanášet směs (je důležité, aby pánev byla opravdu rozpálená, směs pak bude okamžitě držet v požadovaném tvaru). Vezmeme si příborovou lžíci a naneseme směs na pánev – 3 lžíce na burger. Lžíce nanášíme doprostřed pánve na sebe, směs by se měla rozprostřít sama a bude tak mít požadovaný kulatý tvar. Smažíme cca 2 minuty, poté otočíme a smažíme další 2 minuty. Burger si odložíme na talíř a celý proces opakujeme s dalšími burgery.
Bulky si rozkrojíme vejpůl, pokapeme olivovým olejem (případně potřeme avokádovým dipem, viz tip níže), vyložíme ledovým salátem, na něj dáme burger, rajče, cibulku a uzavřeme vrchní polovinou burgeru.
Na každou osobu by měly vyjít 2 tuňákové burgery.
Tip: Máte-li čas, připravte si k burgerům avokádový dip. Pro čtyři osoby budete potřebovat jedno zralé avokádo, 2 lžičky kari, trochu soli, 2 lžíce citronové šťávy a 2 lžíce panenského olivového oleje. Avokádo rozmačkáme vidličkou, přidáme zbylé ingredience, dobře promícháme a namažeme na bulky místo olivového oleje.
Máte-li burgery rádi, tak na hungrypanda.cz najdete další výborné a neobvyklé recepty, a to nejen na burgery, ale i na burger bulky, které vidíte na obrázku.