
U Joeyho v kuchyni: Superrychlá dýňová polévka
Podzim už sice pomalu odchází, aby přenechal nadvládu zimním mrazům, ale podzimních plodů je stále dostatek a bylo by škoda nevyužít je v kuchyni. Dnes Vás naučím dýňovou polévku, která Vás dozajista zahřeje během sychravých večerů. Takže pánové nasaďte zástěry a vzhůru do kuchyně!
Ingredience:
1 středně velká cibule
4 polévkové lžíce olivového oleje
1 středně velká dýně Hokaido (nebo kterákoliv jiná jedlá dýně, poslední dobou najdete mnoho odrůd)
2 litry vody
1 zeleninový bujón
máslo
Muškátový oříšek, sůl a pepř (nejlépe červený) na dochucení
Jogurt nebo zakysanou smetanu, parmezán nebo jiný tvrdý sýr
Pracovní postup:
Cibulku si nakrájíme na kostičky, které nemusí být ani moc drobné, protože budeme polévku mixovat. Pak do většího hrnce vlijeme olej a orestujeme na něm cibulku. Posléze přidáme dýni, kterou jsme před tím omyli a zbavili semínek (stačí rozkrojit a vydlabat lžící). Slupku není třeba odstraňovat, pouze ji nakrájejte na větší kostky a zprudka orestujte na cibulce. Posléze přilijeme vodu, kterou ohřejte v rychlovarné konvici, a vhodíme zeleninový bujón. Celou polévku pak přiklopíme a na středním ohni necháme vařit cca 20 minut.
Po této době by již dýně měla být uvařená doměkka, pokud ne, počkejte ještě pár minut a pak směs rozmixujte tyčovým mixérem najemno. Dochuťte solí a pepřem a přistrouhejte muškátový oříšek (stačí opravdu málo, protože je hodně aromatický. Posléze přidejte trochu másla (cca 1,5 centimetrový plátek a vmíchejte do polévky. Máslo ji krásně zahustí. A je hotovo! Nyní už zbývá pouze podávat. Já přidávám do polévky ještě lžící jogurtu a několik hoblinek parmezánu pro chuť.
Foto: Dailystyle