VYZNÁTE SE V KOKTEJLECH?
Nedávno mne kamarád pozval na drink do jednoho z proslulých pražských Cocktail barů. V bohatě vyřezávaných regálech a vitrínách byly vyrovnány lahve nejrůznějších tvarů a s tajemným obsahem a mně vlastně došlo, že ani nevím co si objednat. Kromě laické klasiky, jako je Mojito, či Cuba Libre vlastně nemám o koktejlech vůbec představu, protože spíš holduji vínu. Jenže dejte si dvě deci v takovémto klasickém prostředí… A tak jsem zapředl rozhovor s barmanem. Dosud jsem netušil, jaká jsou koktejly vlastně věda a jak dlouho se o nich dá mluvit a popravdě jsem si v tu chvíli připadal jako „Alenka v říši Divů.“
Původ slova koktejl či cocktail sahá až do roku 1806, kdy bylo poprvé použito v časopise Balance and Columbian Repository. Kde se psalo, že:
„Koktejl je posilující nápoj složený z lihovin různého druhu, cukru, vody a hořkého likéru. Lidově se mu říká hořký sling a je považován za vynikající předvolební nápoj, neboť činí srdce rázná a nebojácná a zároveň mate hlavu.“
V první barmanské příručce z r. 1862 je jako koktejl označeno deset nápojů od ostatních míchaných nápojů. se liší právě svou hořkou složkou. Dnes se za koktejl obvykle považuje jakýkoliv míchaný alkoholický i nealkoholický nápoj. Z míchání koktejlů se do té doby stala velká věda, často spojená také s barmanskou show a různými akrobatickými prvky.
A abyste předešli podobnému faux pas, kdy nevíte, co si vlastně objednat, jaké jsem zažil já, zapátral jsem v barmanských příručkách a vybral několik klasických koktejlů, který by měl znát každý.
OLD FASHIONED
Tento koktejl se řadí k nejstarším koktejlům vůbec. Právě proto si také zasloužil své jméno a údajně spatřil světlo světa již v 80. letech 19. století v pánském klubu v Louisville.
Složení:
- 4cl. bourbonu nebo žitné whiskey
- 1 kostka cukru
- 2 kapky angostury
- trochu sody
MANHATTAN
Manhattan je snad nejznámější whisky koktejl a Podle tradice vznikl počátkem 70. let 19. století na banketu Jennie Jeromové, budoucí lady Churchillovou a matkou Winstona Chuhrchila, pořádaném v klubu Manhattan v New Yorku. Právě odsud měl získat své jméno, i když ve skutečnosti byly míchané nápoje s tímto názvem podávány v různých newyorkských barech již dříve. Výše zmíněný banket se však postaral o jeho popularitu a ustálení jména pro tuto verzi.
Složení:
- 5 cl žitné nebo kanadské whiskey
- 2 cl červeného vermutu
- kapka angostury
MARTINEZ
Původní variantu Martini, která se rovněž řadí mezi nejstarší koktejly, si dozajista zamilujete.
Složení:
- 5 cl ginu
- 5 cl suchého vermutu
- pár kapek Orange bitters
DAIQUIRI
Tento koktejl, který si zamiloval také proslulý spisovatel Ernest Hemingway, byl údajně poprvé přípraven roku 1905 americkými důlními inženýry, pracujícími na dole Daiquiri na Kubě. V současnosti se řadí mezi nejpopulárnější koktejly, a pokud pomineme jeho jahodovou a poněkud zženštilou verzi, je to dozajista ten pravý drink pro posezení s přáteli.
Složení:
- 4,5 cl bílého rumu
- 2 cl čerstvé limetkové nebo citrónové šťávy
- 0,5 cl cukrového sirupu
FRENCH 75
Jeho původ se datuje do roku 1915, kdy byl poprvé namíchán v pařížském Harry’s Baru. Číslo do svého názvu pak údajně dostal po polním kanónu ráže 75mm, používaném za první světové války.
Složení:
- 10cl šampaňského
- 2 cl ginu
- 2 cl čerstvé citrónové šťávy
- 2 cl cukrového sirupu
MAI TAI
První Mai-Tai prý údajně vzniklo v kalifornském baru Trader Vic´s v roce 1944. Namíchal jej sám majitel, který jej vymyslel během jednoho příjemného večera, kdy tu seděl se svými přáteli z Polynésie, odtud pak pochází jeho poněkud exoticky znějící název.
Složení:
- 4 cl bílého rumu
- 2 cl tmavého rumu
- 1,5 cl curacao
- 1 cl limetkové šťávy
- 1,5 cl mandlového sirupu
MINT JULEP
Koktejly s mátou jsou ideálním osvěžením zejména za horkých letních večerů. Pokud jste již unaveni stále stejným a v našich zeměpisných šířkách často špatně namíchaným Mojitem, pak dozajista zkuste tento koktejl, pocházející z jihu spojených států.
Složení:
- Snítka máty
- 1 lžička cukru
- 6 cl Whisky či Bourbonu
Poděkování a zdroj fotografií: SERIOUS EATS