• Gastro  • Zachraňte gastro: Koho podpořit v těžkých časech?

Zachraňte gastro: Koho podpořit v těžkých časech?

Objednávejte a vyzvedávejte – podporujte podniky, které máte rádi.

Vládní opatření a omezení se dotkla nás všech. V zoufalé situaci se kromě jiných ocitla i gastronomie. Restauratéři sice spojili síly a poslali otevřený dopis vládě, ale pomoc nebude zdaleka dostatečná. Proto je potřeba, abychom své oblíbené podniky podpořili my. Víme, že je to těžké, protože mnozí z vás mají pozastavené příjmy, ale pokud si přejete, abyste měli možnost za několik měsíců zajít posedět do své oblíbené kavárny, pomozte jí v tomto náročném období.

Krize způsobená koronavirovou epidemií si bohužel už vyžádala své první oběti – v insolvenci se ocitla populární restaurace Kuchyň v Salmovském paláci, která patřila do sítě Ambiente. A tušíme, že nebude jedinou.

https://www.instagram.com/p/B-yn6suH5Fb/

Podniky, které nezavřely (otevřeno má aktuálně si čtvrtina podniků), narychlo zřídily výdejní okénka a rozvoz – najdete je v této mapě nebo v přehledu od Taste of Prague. Dále je můžete podpořit např. koupí voucheru – který snad brzy využijete na jídlo, které si vychutnáte přímo uvnitř podniku, až se věci vrátí do (aspoň částečného) normálu.

Jak (ne)přežívá česká gastro scéna zjišťoval i Lukáš Hejlík, který ve svém podcastu vyzpovídal téměř třicet osobností z této oblasti.

Kromě jídla a kávy si můžete objednat i pivo, které je potřeba vypít. Čerstvý, nepasterizovaný, nefiltrovaný a dále chemicky neupravený nápoj je totiž v ohrožení. Za iniciativou projektu Zachraň pivo stojí minipivovar ze středočeského Kytína, který se nejdříve bál o sebe a své zásoby oblíbeného pitiva, ale vzápětí se rozhodl pomoci i dalším kolegům.

I další podniky a šéfkuchaři rozdávají nezištnou pomoc, přestože bojují o vlastní existenci. Řada restaurací, bister a kaváren obstarává jídlo nemocnicím, policistům či hasičům. Jeden z větších projektů odstartoval šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, když založil iniciativu Vaříme nepostradatelným a transparentní účet, aby mohl připravovat jídla pro záchranné složky. Společně s kolegy Janem Punčochářem a Janem Stejskalem uvaří denně přes 800 porcí pro hasiče, policisty a zaměstnance záchranné služby na území Prahy, rádi by však tento model rozšířili i do dalších krajů.

Obědy zdarma pro seniory a matky samoživitelky se vaří v Jídelně kuchařek bez domova, a to ve spolupráci s platformou Breakfaststory. Každý den připravují také speciální menu – polovina částky z jeho prodeje putuje na přípravu a rozvoz oběda někomu dalšímu, včetně ovoce a ručně šité roušky.

Dále bychom rádi zmínili projekt Daruj DOBROty, který spustili tvůrci aplikace Nesnězeno. Před dvěma roky začali zachraňovat jídlo z restaurací, nyní bojují za podniky samotné a s novou kampaní pomáhají vytíženým zdravotníkům, seniorům a lidem bez domova. Nesnězeno kvůli nouzovému stavu změnilo od 13. března, kdy vláda nařídila zákaz veřejnosti ve stravovacích zařízeních, také svůj systém fungování a zřeklo se veškerých provizí.

Bude to ještě velmi náročné, ale doufáme, že většina podniků toto období přežije. Proto ještě jednou prosíme – pomozte jim společně s námi, ať nepřijdeme o místa, kde bychom si přáli v budoucnu trávit čas.

Zdroje: Unsplash, 1, 2, 3