• Gastro  • 5 lokálních superpotravin, které stojí za to ochutnat

5 lokálních superpotravin, které stojí za to ochutnat

Většina z vás se už určitě setkala s pojmem superpotravina neboli superfoods. Jedná se o nutričně velmi zajímavé potraviny, které se vyznačují nemalým obsahem celého spektra zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály, antioxidanty, vláknina. Jsou tedy výživově bohaté a zdraví prospěšné. Nejčastěji jsou rostlinného původu a najdeme jich mnoho i v našich končinách. Těchto pět lokálních byste měli chutnat, pokud jste to tedy ještě neudělali.

Vlašské ořechy

Milovníci ořechů zajásají, protože superpotravinou jsou vlašské ořechy, které se konzumovali už v Neolitu. Jsou bohaté na vitamíny B, betakaroten, vitamín E, železo, zinek, hořčík, fosfor, draslík a na omega 3 mastné nenasycené kyseliny. Snižují hladinu cholesterolu, podporují psychiku, posilují potenci a plodnost, jsou skvělé pro vlasy, nehty, pokožku, posilují střeva, snižují riziko srdečných onemocnění, jsou skvělým antioxidantem a mnoho dalšího. Můžete je jíst samotné, v salátech, sladkém pečivu, dá se z nich vyrobit mouka, máslo nebo pálenka.

Borůvky

Malé fialové bobulky, které sbíráme z keříků v lese, máme od nich modrofialovou pusu, milujeme je v knedlíkách, koláčích, smoothie nebo samotné, to jsou borůvky. Obsahují vysoké množství vitamínu C, provitamín A i vitamíny skupiny B, draslík, železo, hořčík nebo antioxidační látky. Snižují cholesterol, působí preventivně proti cukrovce 2. typu, mají protirakovinné účinky, regenerují oční barvivo, léčí střevní potíže, jsou skvělé proti aftům.

Špenát

Pepek námořník věděl, proč jíst špenát. Tato zelenina je totiž plná vitamínů B, kyseliny listové, vitamínu C, vitamínu E, karotenu, vápníku, draslíku, sodíku, manganu. Je nízkokalorická, můžete si jej dát do salátu, jako přílohu k masu, do těstovin, do polévky. Je to malý zelený zázrak. Kyselina listová pomáhá chránit DNA a špenát se všemi jeho látkami detoxikuje organismus, pozitivně působí na mozek, vyživuje buňky, je protirakovinný, prospívá zraku, reguluje krevní tlak, zlepšuje pokožku, působí jako diuretikum, pomáhá při chudokrevnosti.

Lněné semínko

Semínka, ať už slunečnicová, dýňová, chia jsou velmi oblíbenou potravinou pro obsah látek a působení na naše zdraví, a co teprve semínko lněné. Je bohaté na vitamíny B a E, vápník, hořčík, železo, draslík, zinek, omega 3 mastné kyseliny a poměrně vysoký obsah vlákniny a proteinů (je tedy ideální pro vegetariány a vegany). Pomáhá při problémech s trávením, snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá proti ateroskleróze i při vysokém tlaku. Působí preventivně proti rakovině. Používá se u dětí s ADHD, při menopauze, bolestech prsou, cukrovce, depresích nebo při infekci horních cest dýchacích. Semínka se můžou dávat do salátu, nápojů, pomazánek, případně používat jako olej.

Kvašená zelenina

Kvašená neboli fermentovaná zelenina to je něco! Je nadupaná enzymy, probiotickými bakteriemi, vitamíny C, B, K2, hořčíkem, draslíkem, kyselinou mléčnou, vlákninou. Je zdroj přírodních probiotik, enzymů a vlákniny, které působí blahodárně na trávení a imunitu. Podporuje proces hubnutí, působí proti kvasinkám, proti překyselení žaludku, chrání před respiračními problémy, snižuje hladinu LDL cholesterolu. Můžete si ji připravit sami doma a pak jíst samotnou či jako přílohu.

Těchto pět potravin je jen drobeček ze superpotravin, další jsou pak třeba česnek, cibule, chřest, dýně, goji, šípky, maca, hlíva a mohli bychom pokračovat dál. Tak schválně, kolik superpotravin jíte vy?

Zdroje: 1,2,3,4,5,6, Pexels