• Beauty  • 5 způsobů jak předcházet nadýmání

5 způsobů jak předcházet nadýmání

Trápí vás časté nadýmání? Obzvlášť v letním období a „plavkové sezóně“ to je nepříjemná věc. Zaměříme se na 5 pilířů, které jsou důležité dodržovat pro správné a zdravé trávení.

Hydratace

Zdá se to zřejmé, ale voda dělá pro naše tělo více, než si dokážeme představit. Dehydratace je způsobena nedostatkem tekutin v cirkulujícím oběhu a v tělních tkáních, která je potřebná k optimální funkci těla. Projevy dehydratace se projevují snížením výkonnosti, pozornosti a celkového pocitu spokojenosti, ale také zahuštění tělesných tekutin má za následek zpomalení metabolismu. Dlouhodobější nedostatek vody  se může projevit poruchami trávení. V organismu se hromadí toxické látky a ty způsobují nadýmání.

Vyhněte se přebytečné sóji

Sójové produkty obsahují izoflavony, u kterých bylo prokázáno, že při konzumaci napodobují estrogen. V závislosti na jednotlivci může být produkovaný estrogen vázán na reprodukční orgány a způsobovat nežádoucí účinky na hormony a trávení. Přebytečná sója- ve formě tofu, tempehu a sójového mléka  způsobují plynatění a v důsledku toho je pro tělo těžší trávit pravidelně.

Chůze
Jakákoli forma pohybu přispívá tomu, jak se vaše tělo pohybuje uvnitř.K rozpohybování zažívacího traktu stačí nejméně 15-20 minut svižné chůze denně. Nemáte-li čas na jinou pohybovou aktivitu během dne, tak alespoň jděte domu z práce pěšky nebo se projděte během obědové pauzy.

Jezte opravdové jídlo

Jedno ze základních a nejduležitějších pravidel, pokud jde o trávení. Ujistěte se, že 80%  jídla,které během dne sníte je skutečné a není balené. To je nejlepší dárek, který můžete dát vašemu tělu, protože přesně ví, co s ním dělat a nepotřebuje vynaložit nadbytečnou energii k tomu, aby rozkládal cukry, umělé přísady nebo konzervační látky.

Hořké a kyselé

Kyslé a hořké potraviny jsou skvělé pro vaše trávení z mnoha důvodů. Počáteční chuť na jazyku při žvýkání stimuluje tvorbu slin a trávicích enzymů, které komunikují s tělem k přípravě na práci. Pomáhají rozbíjet potraviny během procesu trávení a umožňují optimální absorpci živin. Proto si dejte citrónovou šťávu v teplé vodě a přidejte si kadeřávek do vašeho oblíbeného salátu a vyhnete se tak nadýmání.

 

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5, 6