• Gastro  • Arabský mátový čaj

Arabský mátový čaj

Pokud jste už někdy v rámci své letní dovolené navštívili některou z arabských zemí (popř. i více), jistě se vám nejednou naskytl pohled na množství mužů popíjejících tmavě hnědý nápoj z poměrně malých skleniček. Mnohé možná překvapila odpověď na otázku, co to vlastně je. Stejně tak, jako je v evropské kultuře přikládán velký význam kávě a její správné přípravě, nedají Arabové dopustit na svůj mátový čaj. 

Nepředstavujte si ovšem mátový čaj, jaký popíjíme u nás, protože není tomu arabskému ani trochu podobný. Nejrozšířenější variantou, se kterou jste se pravděpodobně setkali i vy, je druh nazývající se Tuareg. Pochází z Maroka a skládá se ze dvou složek – čínského zeleného čaje nazývaného Zhu Cha (Gunpowder) a druhou částí je marocká máta Nana. Jedná se o velice silný čaj s intenzivní sladkou mátovou chutí. Má povzbuzující účinky a ačkoli se podává horký (vlažný), slouží k osvěžení v horkých dnech.

Gunpowder je známý pro svůj vysoký obsah fluoru, který by měl zabránit kažení zubů, které hrozí z toho, jak je Tuareg silně slazený.

V rámci správné přípravy by se měl čaj z výšky několikrát přelít z konvice, ve které se připravoval, do připravené malé skleničky. Tento postup má své opodstatnění, měl by se během něho rovnoměrně smíchat všechen cukr s čajem, který by se měl zároveň provzdušnit a napěnit. U správně připraveného čaje se tak objeví i centimetrová pěna (jakou má např. pivo). V některých oblastech se k přelévání využívají dvě konvičky a podává se v připravených skleničkách.

První čaj by měl být opravdu silný, druhý o něco slabší a třetí nejslabší, zato nejsladší. Někdy je možné se setkat s přirovnáními, že první je hořký jako smrt, druhý mírný jako sám život a třetí sladký jako láska. Je tedy na vás, kolikátý vyzkoušíte…

Zdroje: 1, 2, 3, 4