• Gastro  • Domácí rostlinné mléko

Domácí rostlinné mléko

Máte rádi mléko, ale jste alergičtí na laktózu? Nebo jen hledáte zdravější a chutnější alternativu? Zkuste mléka rostlinná. Nejen že jsou méně kalorická, ale také velice chutná a zvládnete si je vyrobit i sami doma.

Klasické kravské mléko máme ve zvyku konzumovat už od nepaměti, avšak už dávno víme, že není tak zdraví prospěšné. Stavíme ho na samotný základ naší stravy, a to v sýrech, jogurtech, másle, různých smetanách do vaření či kávě. Mléko má velký podíl vápníku, ale jeho složení je vázáno na mléčnou bílkovinu neboli kasein, který se lidem velice špatně tráví a sráží v žaludku. Tělo se poté může bránit například plynatostí a zahleňováním nebo i kožními problémy, například záludným akné.

Dnes jsou ale na trhu mnohokrát chutnější a zdravější alternativy a začínají být velice populární. Mezi hlavní kandidáty patří mléko sójové, rýžové a kokosové, ale také speciality jako jsou mandlové, makové, lískooříškové nebo z ovesných vloček. Zde je návod, jak si toto lahodné mléko udělat v pohodlí domova.

Postup: Ať už si vyberete kokos, mák, vločky apod., vždy je potřeba danou surovinu namočit ideálně přes noc. Mléko samo osobě bude mít výraznou chuť, ale pro milovníky sladkého se doporučuje přidat pár datlí nebo datlový sirup pro nasládlou chuť. Namočené suroviny vložíme do výkonného mixéru, který vše rozmixuje do tekutiny. Obecně platí 100g surovin na 1l vody avšak pro výraznější chuť je lepší použít 150g surovin na 1 litr vody. Posledním krokem je filtrování přes síto, kde propasírujeme obsah z mixéru, aby bylo mléko pouze tekutina bez kousků například kokosu či vloček. Pokud nemáte síto, můžete použít i obyčejné plátýnko nebo utěrku. Zbytek vymačkaných surovin nevyhazujte. Dají se spotřebovat například do buchet nebo domácí kaše.

 

Zdroje: 1, 2, 3