• ppl talk  • Foodblogerka Tereza Fričová říká: „Kreativita je v kuchyni důležitá.“

Foodblogerka Tereza Fričová říká: „Kreativita je v kuchyni důležitá.“

Pokud byste Terezu Fričovou hledali, s vysokou pravděpodobností ji najdete v kuchyni, jak tvoří zdravé, chutné a oku lahodící jídlo. V rozhovoru se dozvíte více o tvorbě jejího blogu Petit Appetit, novém e-booku, vztahu ke stravě a marketingu, který studuje.

Kdy se u tebe objevila láska k vaření a pečení? 

Experimentovat v kuchyni jsem začala už jako malá holka, nedokážu říct, kde se ten impulz vzal, ale vždy mě to tam fascinovalo a hlavně bavilo. Chodila jsem si tam vlastně hrát, míchala jsem všechno dohromady, zkoušela, co s čím jak chutná a vytvářela vlastní pokrmy, které se tedy ne vždy daly úplně jíst 😀 Dost jsem se tam vyblbla a bylo to pro mě místo, kde jsem mohla využít svoji kreativitu, což mi zůstalo až doteď. 🙂

Kdo tě učil vařit?

Něco jsem samozřejmě odkoukala v dětství od mamky, když jsem jí v kuchyni pomáhala a koukala pod ruce, pak už jsem ale experimentovala z vlastní iniciativy – bylo to takové učení pokus omyl. 😀

Navštívila jsi někdy nějaký kurz? 

Nenavštívila, ale pamatuju si, že jsem často koukala na videa na YouTube a taky mám doma neskutečný množství kuchařek. Je to taková moje úchylka, kupuju si pořád další a další.

Vymýšlíš všechny recepty sama? Kde hledáš inspiraci? 

Ano, baví mě na tom právě to vymyšlení různých kombinací a nových chutí. Jak už jsem zmiňovala, mám doma spoustu kuchařek a odebírám i kulinářské časopisy, takže o inspiraci není nouze. A když náhodou je, Pinterest to jistí. 😀 Popravdě ale ty nejlepší recepty vzniknou náhodou, buď přímo v kuchyni nebo mi bliknou v hlavě třeba v tramvaji, na přednášce nebo ve fitku.

Tvoříš v kuchyni jen pro radost, nebo i na zakázku? 

Kdysi jsem tvořila i na zakázku, bylo to v období, kdy jsem se věnovala pečení dortů, takže mám na svědomí třeba i jeden třípatrový svatební. Teď už to ale nedělám, kromě toho, že se od té doby změnil i můj pohled na jídlo z hlediska výživy (máslové dorty potáhnuté fondánem už u mě spíš nenajdete), tak jsem došla k tomu, že by mě nebavilo celý život jet v kuchyni jako fabrika. Užívám si vymýšlení nových receptů, experimentování a v posledních letech se k tomu přidala i food fotografie a food styling.

Dříve jsi trpěla poruchami příjmu potravy a musela ses k tomu mít jídlo opět ráda propracovat a následně jsi se více začala zajímat o výživu jako takovou. Dokonce jsi se zúčastnila kurzu ve Fitness Institutu. Plánuješ svým sledujícím a čtenářům v budoucnu předávat více informací a tipů z oblasti zdravého stravování apod.? 

Určitě, zdravé stravování je součástí mého života, takže se to celkově odráží v mé tvorbě. Jak moc chci ale svým sledujícím předávat informace o výživě si momentálně nejsem tak úplně jistá. Přijde mi, že je tím teď “instasvět” poměrně přehlcený. Chtěla bych proto v tuhle chvíli raději zůstat u tvorby receptů a myšlenku, že bychom se měli stravovat zdravě, šířit touhle nenásilnou a inspirativní formou, než se vyloženě snažit někoho edukovat a vysvětlovat, co by se jíst mělo a co nemělo.

Na začátku června jsi vydala svůj první e-book plný snídaňové inspirace. Jak dlouho jsi na něm pracovala? Celý jsi ho tvořila sama, bylo to pro tebe náročné? 

Pracovala jsem na něm celkově asi dva měsíce a moc mě to bavilo. Náročně to samozřejmě bylo – dělala jsem to poprvé a spousta věcí pro mě byla nová, takže jsem se občas cítila úplně ztracená. Hlavně ty technické věci mi daly zabrat. Ale pocit z toho, jak mi to postupně celé vznikalo pod rukama, byl naprosto skvělý a následná zpětná vazba mě úplně dostala. Stálo to za to, užila jsem si to. 🙂

E-book je ke stažení zdarma na blogu

Když zrovna nevaříš, věnuješ se škole. V čem splývá tvá vášeň a kreativní marketing, který studuješ? 

Především v té kreativitě, člověk v marketingu musí být podle mě stejně kreativní jako člověk v kuchyni nebo za foťákem, aby výsledek za něco stál – ať už marketingová strategie, dobrý oběd nebo fotka. Já jsem si pro jistotu naložila všechny tři, aby mi ta kreativita náhodou někde nepřebývala. 😀 Ve škole jsem se dozvěděla i spoustu užitečných věcí, ze kterých při tvorbě obsahu čerpám a například díky tomu i více vidím do influencer marketingu apod. 🙂

Jaký je tvůj postoj ke spolupracím? Máš nějakou vysněnou? 

Popravdě spíše skeptický, většinu odmítám, protože to není vyloženě cesta, kterou bych se chtěla vydat. Je to složitější, chci přijímat opravdu jen spolupráce se značkami, se kterými jsem stoprocentně ztotožněná, ale zároveň si nemůžu dovolit spolupracovat jen za pytlík oříšků, protože za mojí tvorbou jsou hodiny práce, což některé společnosti nevidí. Momentálně mám dlouhodobou spolupráci s Aktinem, za kterou jsem moc ráda a dá se říct, že je to ta vysněná a zatím v hlavě další nemám. Možná by mě mohl někdo začít zásobovat kafem, to by se mi vyplatilo. 😀

Často ve tvém jídelníčku můžeme vidět např. mugcake, jaké další jídlo se řadí mezi tvá nejoblíbenější? 

To bude asi hodně dlouhý seznam. 😀 Mám hodně ráda kombinaci sladkých a slaných chutí, takže třeba řepu s kozím sýrem nebo hráškový krém s uzeným lososem bych mohla jíst pořád dokola. A teď v létě meloun s fetou! Celkově miluju sýry, dále mám doma už pěkně rozrostlou rodinu ořechových másel a kvalitní hořká čokoláda taky nikdy nechybí.

Určitě i ty ráda někdy opustíš kuchyň a zajdeš si na jídlo ven, máš nějaké oblíbené podniky? 

Rozhodně! Velmi ráda ochutnávám nová jídla a netradiční kombinace, takže u mě vedou především bistra s moderní gastronomií. Momentálně jsem si hodně oblíbila Etapu, kde je vedle skvělého jídla i naprosto kouzelná atmosféra a domácí kváskový chleba. Potom ještě určitě Swim nebo bar Cobra, kde mají i týdenní obědové menu a člověk se tam vždycky dobře nají. Všechny tyhle podniky jsou samozřejmě brunch friendly, ty já totiž nejradši!

Jaký je tvůj dosud největší gastronomický zážitek? 

Velikonoční mazanec od babičky! 😀 Miluju pečivo, především to kynuté a čerstvé, ale nedopřávám si ho příliš často, takže to je vždycky ohromný zážitek, i když je to třeba jen ještě teplý olivový šnek z Alberta. 😀 Každopádně taková návštěva Esky a jejich domácí loupák nebo ten zmiňovaný kváskový chleba z Etapy se mezi gastro zážitky podle mě rozhodně řadí a všem moc doporučuji ochutnat. Ale ten babiččin mazanec bude samozřejmě vždycky na první příčce. 🙂

Jaké jsou tvé vize do budoucna?

To se trošku bojím říkat takhle veřejně, abych něco nezakřikla. 😀 Ale můžu prozradit, že začínám pracovat na jednom projektu, který bude pro moji tvorbu pravděpodobně zlomový, takže se je rozhodně na co těšit! Plánuju, že by to mohlo jít ven začátkem podzimu, takže mě přes léto čeká ještě hodně práce, ale už teď se moc těším a doufám, že se to bude všem líbit!

Zdroj: Tereza Fričová