• Gastro  • Gastrotipy: Prémiový steak, osvěžující matcha či plant-forward menu

Gastrotipy: Prémiový steak, osvěžující matcha či plant-forward menu

Inspirace na kavárny a restaurace není nikdy dost. Pražskou gastroscénu v posledních dnech či měsících obohatily další zajímavé podniky. Ať už byste si dali kvalitní a precizně připravený steak, uzené pivo, matchu na x způsobů, nebo chtěli zažít barcelonský vibe, víme, kam zajít. A přihodíme i jedno místo mimo Prahu, kam se třeba ještě stihnete při letním výletování podívat. 

MeatEater

Chcete si jednou za čas dopřát steak? Asi se shodneme, že doma si ho mnozí z nás připravit moc dobře neumí a radši si na kus kvalitního masa zajdou jinam. Doporučujeme  fine dining restauraci MeatEater, která změnila adresu a v červnu otevřela v prostorách hotelu The Mozart Prague. Pod vedením grill mastera a pit mastera Daniele Govoni, který získal nejvyšší ocenění na evropských i světových soutěžích, se můžete těšit na mistrovsky připravené prémiové hovězí či vepřové maso i další lahůdky, které spolu s profesionálním servisem a hezkým prostředím vytvoří nevšední kulinářský zážitek.

Předkrmy jako jehněčí hřbet se smržovými houbami, tatarák z Wagyu A4 s beluga čočkou a 40měsíčním parmazánem nebo uzené hrudí s karamelizovanou šalotkou a zmrzlinou z Castelmagno vás zavedou do světa delikátních chutí, což můžeme z osobní zkušenosti potvrdit. A to je teprve začátek. Hlavní chody jsou pečlivým výběrem vítězných mas z World Steak Challenge od roku 2017 do 2023. Pro milovníky luxusu nechybí ani filet mignon Wagyu z Japonska. Přílohy zahrnují například gratinované bramborové plátky s kachním sádlem a pecorinem nebo medově glazované mrkve s ostružinami a česnekem. Za zmínku stojí i zdejší našlehané zrající máslo podávané s domácí brioškou. Na lístku nechybí ani kvalitní víno, které doplňuje chuť steaku. Menu uzavírá sladká tečka ve formě tiramisu s kakaovým karamelem. Při návštěvě nezapomeňte zavítat na elegantní nádvoří hotelu, které je ideálním místem pro schůzku u kávy či sklenky šampaňského, nebo pro uspořádání akce. 

Efsy

V květnu Žižkov přivítal další kavárnu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ v Seifertově ulici otevřel podnik Efsy, který nastavil laťku vysoko jak co do nabídky, tak hlavně do pojetí interiéru. Od půl osmé do šesti funguje jako kavárna a večer se mění na podnik, kde si můžete dát neotřelé koktejly a tapas. Za interiérem, který (obzvlášť v zadním prostoru připomínajícím jeskyni) evokuje realizace Gaudího, stojí architektonické studio Kidz. Vedle kávové klasiky se zde můžete nabudit a osvěžit matchou s jahodovým pyré či espressem s tonikem a limoncellem. Zeleně dost najdete už v interiéru, ale nechybí ani zahrádka ve vnitrobloku, kde si navíc můžete občasně poslechnout živou hudbu.

Alcron Restaurant 

Alcron restaurant na jaře oslavil první výročí své nové éry a u této příležitosti v dubnu představil plant-forward menu, ale i nového šéfkuchaře, pod jehož taktovkou menu vzniklo – Richarda Bielika, kterého můžete znát z vyhlášených restaurací v České republice, ale i v Anglii. Do února působil v restauraci ZEM v hotelu Andaz, na jejímž konceptu a úspěchu se podílel od samého počátku. Restaurace Alcron nabízí moderní kuchyni, složenou z chuťově bohatých pokrmů na rostlinné bázi. Striktně se však tímto směrem nevymezuje, a tak si na své přijdou i milovníci masa a ryb. Na plant-forward vaření je důležitý pozitivní vliv pokrmů na naše zdraví a udržitelnost, která je i neoddělitelnou součástí filozofie hotelu Almanac X Alcron Prague. Menu staví na lokálních ingrediencích, sezónnosti a převážně rostlinných jídlech, u nichž oceníte lákavý vzhled, plnou chuť a propracovanost. 

Kromě stálého menu, jehož podoba se podle dostupnosti surovin a aktuální inspirace bude pravidelně měnit, zůstane v nabídce Alcronu i obědové menu. Hlavní Richardovou vizí pro tuto oblast je jednoduchost a lehkost. Zároveň však bude splňovat i ty nejvyšší gastronomické požadavky hostů. 

Coco café

V poslední době jsme otestovali hned několik novějších pražských podniků zaměřených na matchu a nejvíce nadšení jsme byli z Coco café. Jako první vás při příchodu do kavárny, kterou najdete v Náplavní ulici, okouzlí prostor a příjemná atmosféra. Obsluhoval nás sympatický majitel Bobby, který vám velmi rád doporučí, co si z nabídky vybrat. Z menu jsme vyzkoušeli hned několik drinků, chutnaly nám všechny –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ za vypíchnutí stojí určitě coco matcha foam, našlehaná matcha s kokosovou vodou nás baví, dá se říct, že se jedná o chutný osvěžující drink a dezert v jednom. V nabídce najdete samozřejmě i kávové nápoje (pro příští návštěvu – protože tady se určitě ještě ukážeme – nás láká banana coffee cream)  a různé domácí limonády či dezerty. Menu majitelé postupně rozšiřují, měli bychom se dočkat např. brunchové nabídky či smoothies. Matchu si zde můžete zakoupit i s sebou, ať už se chcete s drinkem projít na nedalekou náplavku, tak si ji z prášku připravit doma. Pokud budete mít štěstí, zdejší návštěvu vám může ještě víc zpříjemnit bílý chlupáč Coco, který se dostal až do loga podniku. 

Fuze

Budova Masaryčky postupně rozšiřuje možnosti, jak v ní trávit čas a co zde zakousnout. V dubnu tu přibyla restaurace Fuze ze stáje gastroskupiny Gare Restaurants, která vlastní další vyhlášené pražské restaurace, jako je nedaleká La Gare, na mušle a mořské plody zaměřená Les Moules, pivnice U Supa a také pražírna Made In Coffee. Prostory podniku se rozprostírají hned ve třech patrech budovy a s kapacitou 320 hostů patří mezi největší pražské restaurace. 

Jak už název Fuze napovídá, jde o restauraci, kde se míchají různé kulinářské vlivy. Propojuje místní suroviny s netradičními asijskými chutěmi i vlastním pivem, které se vaří přímo zde před zraky hostů. Místní tekutou specialitou je originální a možná trochu kontroverzní polotmavý třináctistupňový FUZEnáč, uzené pivo, které pivaře pravděpodobně rozdělí na dva tábory. Pokud nechcete své chuťové pohárky tolik dráždit, přesto toužíte ochutnat zdejší pivo, doporučujeme pivo TransFUZE (po celé léto je navíc o víkendech v akci 1+1 zdarma). Párování jídla s pivem a koktejly má v hostech vzbudit zvídavost a podněcovat je k tomu, aby byli ve výběru odvážnější a zkusili i netradiční kombinace. Na své si přijdete, ať už jste milovníci ryb, masa, či mořských plodů. Vegetariánských a veganských pokrmů najdete na lístku méně, ale hlady určitě také nebudete. Kuchyně jsou prosklené a otevřené do prostoru, tudíž máte možnost nahlédnout kuchařům pod ruce. Specialitou podniku, co se jídla týče, jsou pokrmy z hliněných pecí, které se nacházejí v horním patře restaurace. Mezi dezerty vedle tradičních položek jako créme brulée nebo čokoládová ganache s passion fruit omáčkou vyčnívají čerstvě smažené koblížky s pivní zmrzlinou. 

Typika

Pro některé může být Typika už starou známou. Nedávno tato kavárenská síť ale otevřela v Praze již třetí pobočku, a to v novostavbě v Jankovcově ulici. Holešovický podnik má dokonce dvě patra. Interiér podniku navíc rozšíří i venkovní posezení s řekou na dosah. V letní brunchové nabídce najdete míchaná vajíčka, mrkev s tvarohem, trhanou krkovici a nechybí ani lívance. Majitelé to rozjíždí, Typika totiž rozšířila také brněnskou gastroscénu. Nejnovější pobočka se vyloupla na Moravském náměstí v atriu Místodržitelského paláce, na podzim se přesune do vnitřních prostorů. A pokud budete mít někdy cestu do polské Varšavy, můžete jít na jistotu a Typiku navštívit i tady. 

Hvozd Restaurant 

A na závěr jeden mimopražský tip pro všechny výletníky. V CHKO Český les na jaře otevřel Resort Český les, který do turisty stále ne moc objeveného chodského pohraničí přináší moderně pojatou lokální gastronomii, champagne bar zaštítěný maison de Venoge, wellness a samozřejmě komfortní hotelové zázemí. Gastronomickým srdcem resortu je stylová restaurace Hvozd v čele s šéfkuchařem Václavem Hřibalem. Ochutnáte zde např. guláš ze zvěřiny, hovězí žebro či rajčatové rizoto. Interiér restaurace plynule přechází ve venkovní terasu s výhledy na rozlehlé louky, kde si užijete speciality z grilu OFYR pod košatým kaštanem. Když budete mít chuť na sladké, vyzkoušejte císařský trhanec s karamelizovanými jablky. Upozorňujeme, že je nutné si místo v restauraci předem rezervovat. 

Kulinářské portfolio Hvozdu doplňuje bar Kotelna se zaměřením na whisky a šampaňské. Kompletní nabídku maison de Venoge obohacuje selekce českých a francouzských vín a řemeslných ciderů z nedalekých Kolowratových sadů. Resort má také vlastní pšeničné pivo Nikl od plzeňského experimentální minipivovaru Proud. Speciál vytvořený exkluzivně pro hotel nese jméno podle mýtického dobrého ducha Českého lesa, který podle místních legend ochraňuje skláře a dřevaře.

Zdroj: archiv podniků