Láska k jídlu: Podzimní jídla z lokálních surovin
Během podzimu vyhledáváme jídla, která nás zahřejí a zároveň zasytí. Přinášíme vám zdravé recepty ze zeleniny, která se právě v tomto ročním období sklízí.
Zeleninové Ratatouille
2 cukety – 4 brambory – 1 paprika – 1 cibule – 1 hrnek rajčatové omáčky – olej
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Olejem vymažeme zapékací mísu s víkem. Na kolečka nakrácíme cukety, cibuli i papriku a přidáme rajčatovou omáčku. Do misky pokládáme kolečka zeleniny naskládaná na sobě. Pečeme přiklopené v troubě asi hoodinu, dokud zelenina nezměkne. Pokud máte doma, můžete přikrájet také lilek, rajčata, dýni, řepu nebo celer.
Pečená zelenina s pekany a skořicí
1 dýně (hokkaido/máslová) – kapustičky – 2 lžíce oleje – 2 lžíce javorového sirupu – 1 lžička mleté skořice – špetka mletého muškátového oříšku – hrst pekanových ořechů – špetka tymiánu – sůl
Troubu předehřejem na 180 °C. Dýni oloupeme a rozkrájíme na kostičky, kapustičky napůlíme a poklademe na plech. Přidáme sůl, olej, sirup, skořici, tymián a muškátový oříšek. Pečeme v troubě 20 – 30 minut chvilku před koncem pečení přidáme ořechy. Tip redakce DailyStyle.cz: K zelenině můžete přidat i řepu či mrkev. Takto upravená zelenina se hodí do salátu, k těstovinám či obilovinám. Výborná je však i samotná.
Pečená řepa s kozím sýrem
2-3 bulvy červené řepy – kozí sýr – vlašské ořechy – rukola či jiný druh salátu
Troubu předehřejeme na 180 °C. Řepu nakrájíme na kolečka, poklademe na plech a zakápneme olivovým olejem. Pečeme v troubě asi 20 minut. Poté vyndáme z trouby a servírujeme na talíř s rozdrobeným sýrem, listy salátu a pokrájenými ořechy.