• Gastro  • Naše (české) superpotraviny

Naše (české) superpotraviny

S pojmem superpotravina se potkáváme často, jelikož se staly hitem současnosti. Zkuste místo exotických (goji, acai, chia, spirulina,..) zařadit do svého jídelníčku i ty naše – české. Neměli bychom je podceňovat ani opomíjet, neboť jsou nám bližší jak podnebím, historií, chutí, svou cenou, tak hlavně dostupností.

Lněná semínka:

Len se pěstuje v našich zemích už odedávna. Semínka obsahují spoustu prospěšných látek jako je kyselina alfa-linolenová, omega-3 mastné kyseliny, lignan a vláknina. Jsou vhodná při  trávicích problémech, pomáhají léčit záněty, vředy a zácpu. Lněné semínko má schopnost na sebe navázat škodlivé látky a odvádět je z těla ven. Jsou vynikající prevencí proti virovým onemocněním, snižují vysoký krevní tlak a cholesterol.

Borůvky:

Nahraďte acai berry a goji našimi borůvkami. Malé lahodné plody fialové barvy sbíraly v lesích i naše babičky, a také si na borůvkách pochutnávaly. Borůvky v sobě skrývají cenný obsah s vysokým obsahem vitamínu C, vitamínů skupiny B, provitamínu A, také minerálních látek, jako je draslík, železo nebo hořčík a přírodní barviva, která fungují v těle jako antioxidanty. Borůvky jsou velice prospěšné pro trávicí ústrojí, které dezinfikují, příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém a představují prevenci řady civilizačních chorob.

Vlašské ořechy:

Tradiční a oblíbené české ořechy obsahují zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, jsou zdrojem stopových prvků – hořčíku, selenu, zinku.  Vlašské ořechy snižují hladinu cholesterolu v krvi, riziko vzniku infarktu, posilují střeva, pozitivně působí na růst a pevnost vlasů, nehtů i pokožky. Navíc jsou vynikajícími pomocníky při nervovém vyčerpání, stresu či depresím.

Kysané zelí:

I když se zelí jen zřídka označuje jako superpotravina, toto označení si právem zaslouží. Je bohatým zdrojem vitamínu C, který posiluje imunitní systém a předčí i mnohé exotické ovoce. V jeho složení najdeme i vitamíny A a vitamíny skupiny B, vápník, fosfor, síru, hořčík a zvyšuje obranyschopnost organismu.

 

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5