• Gastro  • Naše oblíbené dezerty bez cukru

Naše oblíbené dezerty bez cukru

Klasické dezerty bez cukru, a přesto stále sladké, stále dobré.

Honí vás mlsná a chtěli byste se pustit do přípravy nějakého dezertu, ale říkáte si, že byste měli omezit sladké – přesněji cukr? Není problém, dnešní doba nabízí spoustu zdravějších alternativ sladidel. Níže najdete několik receptů na naše oblíbené dezerty, ale v cukr free variantě.

Brownies s arašídovým máslem

  • 1 1/4 hrnku mletých lískových ořechů
  • 1/2 hrnku mletého kokosu nebo kokosové mouky
  • 1/2 hrnku 100% arašídového nebo jiného ořechového másla (jemné bez kousků)
  • 2 vejce
  • 2 vaječné žloutky
  • vanilkový extrakt
  • stévie podle chuti
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 1/2 hrnku horké vody
  • 50 g kakaové hmoty
  • 150 g grass fed másla (Kerrygold) nebo kokosového oleje pro dairy free

Postup

Nejprve předehřejte troubu na 175°C. Do misky vlijte horkou vodu, přidejte kakao, stévii a vše společně míchejte, dokud se nevytvoří hladká hmota. Do horké směsi přidejte kousky kakaové hmoty a máslo/kokosový olej a míchejte, dokud se hmota nerozteče. Přidejte vejce, žloutky a vanilku a vše dobře promíchejte. Do větší nádoby nasypte mleté lískové ořechy a mletý kokos, promíchejte a poté do mletých ořechů vlijte hotovou čokoládovou směs a vše znovu dobře promíchejte. Vlijte těsto do pečicí nádoby  (zde využitý rozměr 27 x 18 cm) vyložené papírem na pečení a na jeho povrch rovnoměrně po lžičkách rozmístěte arašídové máslo, které pak špičkou nože rozprostřete tak, aby se vám vytvořil „vír“. Pečte 15–20 min. poté nechte brownies vychladnout a podávejte.

Krtkův dort

  • Forma: 22 cm
  • 3 hrnky najemno namletých ořechů (kešu)
  • 1/2 hrnku kakaového prášku
  • 1/4 hrnku espressa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • vanilkový extrakt
  • 3 celá vajíčka
  • 1/2 hrnku kefíru (nejlépe domácí nebo hustý farmářský)
  • 40 g rozehřáté vysokoprocentní čokolády
  • 3 našlehané bílky

Na krém:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 350 g mascarpone
  • vanilkový extrakt
  • 60 g vysokoprocentní čokolády
  • 500 g jahod (lze použít i jiné ovoce – v originálním receptu jsou použité banány)

Postup

Troubu předehřejte na 175°C. Mouku z ořechů vložte do větší mísy. Přidejte suché ingredience a promíchejte. Přidejte celá vajíčka, kávu, kefír, vanilkový extrakt a promíchejte. Poté vmíchejte čokoládu, kterou jste si rozehřáli ve vodní lázni. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a opatrně zpracujte do těsta. Hotové těsto vložte do vymazané formy a pečte 35–40 minut.

Mezitím si vyšlehejte smetanu. V míse smíchejte mascarpone s vanilkou a najemno nasekanou čokoládou, do směsi opatrně vmíchejte šlehačku a dejte vychladit do lednice.

Hotový korpus nechte vychladnout a poté jej vydlabejte lžící tak, aby na dně a po okrajích zůstal cca 1 cm korpusu. Vydlabaný korpus poté vložte do misky a použijte později na zasypání krému. Na dno vyskládejte nakrájené ovoce, na něj přidejte krém, který vytvarujte do tvaru hroudy. Tu poté posypte rozdrobeným zbylým korpusem a opatrně ho přimačkávejte ke krému. Hotový dort vložte aspoň na hodinu do lednice před tím, než ho budete podávat.

Jablečný štrůdl

  • 100 g na jemnou moučku namletých kešu ořechů
  • 100 g kokosové mouky
  • 160 g ořechového másla
  • 1/2 lžíce guarové gumy
  • vanilkový extrakt nebo mletá bourbon vanilka
  • 4 vejce
  • 5 středně velkých bio jablek
  • skořice
  • 1–2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
  • strouhaný kokos na posypání
  • 1 vyšlehané vejce na potření
  • 2 lžíce rozehřátého másla

Postup

Troubu předehřejte na 175°C. Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Do nádoby nasypte přes sítko prosetou kokosovou mouku, najemno namleté kešu ořechy a guarovou gumu a promíchejte. Přidejte vanilkový extrakt nebo mletou vanilku, vejce, oříškové máslo a (pomocí kuchyňského robota) propracujte tak, aby se vytvořilo pevné těsto. Z těsta udělejte kouli, kterou položíte na nepřilnavý plát nebo na papír na pečení. Kouli těsta k papíru přimáčkněte, překryjte další plátem papíru na pečení a pomocí válečku těsto vyválejte do cca 0,4cm obdélníkové placky. Poté ho společně s oběma papíry opatrně přetočte na druhou (původně spodní) stranu a horní plát papíru sundejte. Nastrouhaná jablka zbavte přebytečné tekutiny a rovnoměrně je rozprostřete na těsto asi tak 2–3 cm od okraje. Jablka posypte skořicí podle chuti, nasekanými vlašskými ořechy, kokosem a rovnoměrně zalijte rozehřátým máslem. Pomocí papíru na pečení, který leží pod těstem, začněte závin opatrně rolovat. Okraje poté zahněte směrem nahoru a rukama těsto jemně přimačkávejte, aby se závin držel i při pečení. Hotový závin přesuňte i s papírem na pečení na plech a potřete našlehaným vajíčkem. Pečte 25–30 minut. Doba pečení se může lišit podle tloušťky těsta a typu trouby.

Poznámka

Guarovou gumu seženete v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu. Jedná se o rozpustnou vlákninu ze semen rostliny druhu Cyamopsis tetragonolobus, která u bezlepkových mouk plní funkci lepku. Pokud jste nikdy dříve guarovou gumu nejedli, zkuste si špetku rozpustit ve lžičce s vodou a vyzkoušejte, jak na ní budete reagovat. Větší množství guarové gumy může někomu působit trávicí obtíže, pokud na ní není zvyklý (nebo má problémy s trávením). Nicméně v receptu je použito malé množství, proto by ve většině případů neměla dělat problém. Štrúdl můžete vyzkoušet i bez guarové gumy, bohužel však hrozí, že se těsto bude trhat.

Mramorová bábovka

  • 3 hrnky mletých kešu ořechů (cca 300 g)
  • 2 lžičky jedlé sody nebo kypřícího prášku
  • vanilkový extrakt
  • 1/2 hrnku zakysané smetany (115 g)
  • 30 g čokolády
  • 4 lžíce espressa
  • 1 vrchovatá lžíce kakaového prášku
  • 2 našlehané bílky

Postup       

Najemno namleté kešu ořechy vložte do mísy, přidejte jedlou sodu a promíchejte. Poté přidejte vanilkový extrakt a zakysanou smetanu a míchejte, dokud se vám nevytvoří hladké těsto. Čokoládu nalámejte do malého rendlíčku a nechte rozehřát ve vodní lázni. Těsto poté rozdělte na dvě poloviny, druhou polovinu přemístěte do misky. Troubu mezitím předehřejte na 175°C. Do misky s polovinou těsta přidejte kakao a espresso a promíchejte. Poté vlijte rozehřátou čokoládu a opět promíchejte. Pokud chcete těsto dosladit, přidejte 1–2 hrsti lyofilizovaných borůvek. Na závěr vmíchejte polovinu našlehaných bílků do tmavého a polovinu do světlého těsta. Na dno formy na bábovku nejdříve přidejte pár lžic světlého těsta, poté tmavé těsto, opět světlé těsto a na závěr tmavé těsto. Formu vložte do trouby a pečte 25–35 minut. Hotovou bábovku nechte vychladnout a podávejte.

Čokoládové košíčky

Na 6 větších košíčků

  • 130 g čokolády (90 %)
  • hrst mražených malin
  • 1 lžíce vody
  • 1/4 lžíce práškové želatiny
  • 3 lžíce ořechového másla

Na ozdobení

  • mořská sůl
  • drcené lyofilizované maliny nebo přírodní růžové barvivo (např. prášek z dragon fruit)

Postup

Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Papírové košíčky vyskládejte na rovnou plochu. Poté vždy jednu polévkovou lžíci čokolády vlijte do košíčku tak, aby jí bylo pokryté celé dno. Takto připravené košíčky vložte na 20 min. do lednice (nebo 10 min. do mrazáku). Mezitím si v malém kastrůlku rozehřejte maliny, přidejte lžíci vody a na závěr vše posypte želatinou a důkladně promíchejte. Hotovou marmeládu dejte do skleničky. Do vychlazených košíčků vložte čajovou lžičku ořechového másla a cca ½ čajové lžičky malinové marmelády a poté vše zalijte čokoládou. Hotové košíčky nechejte nejdříve pár minut vychladnout v pokojové teplotě, poté je posypte špetkou nerafinované mořské soli nebo ovocným práškem a vložte na další hodinu do lednice. Skladujte v lednici.

Bounty dort

Spodní vrstva

  • 150 g mandlí nebo mandlové mouky
  • 75 g strouhaného kokosu
  • 1 lžíce kakaa
  • 40 g kokosového oleje
  • 2 vejce

Kokosová vrstva

  • 300 g strouhaného kokosu
  • 600–700 ml kokosového mléka
  • 80 g kokosového oleje
  • vanilkový extrakt

Čokoládová vrstva

  • 150 g vysokoprocentní čokolády
  • 1 lžíce kokosového oleje

Postup

Troubu předehřejte na 150°C. Mandle s kokosem a kakaem vložte do mixéru a společně mixujte, dokud nevznikne jemná moučka. Do směsi poté přidejte vejce a kokosový olej a vše důkladně promíchejte.

Vzniklé těsto vložte do dortové formy o průměru 20–22 cm vyložené papírem na pečení a prsty rovnoměrně přimáčkněte ke dnu formy. Pečte 15–20 minut. Vzniklý korpus nechte vychladnout.

Poté si připravte kokosovou vrstvu tak, že kokos vložíte do mixéru a mixujete, dokud se vám nevytvoří hladká moučka. Kokosovou moučku společně s kokosovým mlékem, vanilkou a kokosovým olejem vložte do menšího hrnce, vše důkladně promíchejte a pomalu zahřívejte na středním plameni. Vzniklou kokosovou směs rozprostřete na vychladlý korpus. Koláč poté vložte na hodinu do lednice, dokud kokosová směs neztuhne.

Ve vodní lázní rozehřejte čokoládu společně s kokosovým olejem. Rozehřátou čokoládu nechejte pár minut vychladnout. Poté koláč od prostředku po kraje opatrně polijte čokoládou. Hotový koláč nechte v ledničce alespoň 2 hodiny, dokud čokoládová vrstva úplně neztuhne.

Zdroj: cukrfree.cz