• Gastro  • Pochutnejte si na štrúdlu, který si můžete upéct 7x jinak

Pochutnejte si na štrúdlu, který si můžete upéct 7x jinak

K podzimu patří barevné listy na stromech, kaštany, teplé fusekle, horký čaj a nějaká ta dobrota k němu. Není nad to si sychravé dny zpříjemnit koláčem s drobenkou, buchtami a nebo štrúdlem. Štrúdl nebo také závin, patří v naší zemi k velmi oblíbenému dezertu. Můžete si ho udělat nasladko či naslano. Záleží na vaší fantazii a na tom, co máte rádi.

Ke každému receptu je jako základ potřeba těsto. Pokud si ho nechcete zpracovat sami, dá se koupit hotové listové. V případě domácí přípravy můžete vyzkoušet tento recept.

Listové těsto

Ingredience: 250 g hladké mouky, 50g másla, 3 lžíce vlažné vody, 2 lžíce octa, 2 vejce, špetka soli

Postup: Mouku prosýte, lehce osolte, zapracujte vajíčka, změklé máslo, vodu a ocet. Zpracujte hladké a vláčné těsto. To rozdělte na půl pro dvě nohavice.

 Klasika s jablky a skořicí

Tak tohle je prostě klasika. Štrúdl plněný jablkem a skořicí. Nejen, že si na něm opravdu pochutnáte, ale při jeho pečení se vám provoní celý byt.

Ingredience: listové těsto (případně tažené těsto dle receptu), cca 1 kg jablek, 3 lžíce cukru krupice, lžička mleté skořice, máslo, rozinky, vlašské ořechy, kakao, vejce na potření

Makovo švestkový

Patříte mezi milovníky kombinace švestky – mák? Tak zpozorněte, tato náplň není dobrá jen do koláčů, ale takový makovo-švestkový závin, to je lahoda pro mlsné jazýčky.

Ingredience: listové těsto (případně tažené těsto dle receptu), půl kila švestek, 150 g mletého máku, lžička skořice, 40 g cukru krupice, vejce

Postup: Rozválené těsto posypte mletým mákem, položte vypeckované švestky (případně okapané kompotované), posypte cukrem a skořicí. Závin stočte, potřete rozpuštěným máslem či vajíčkem a pečete dozlatova.

S ořechy a javorovým sirupem

Kombinace ořechů a javorového sirupu patří bezkonkurenčně k těm nejlepším. Málokdo odolá třeba takovému pletenci s pekanovými ořechy a javorovým sirupem. No a takovou mňamku si můžete dopřát i doma v podobě závinu.

Ingredience: listové těsto (případně tažené těsto dle receptu), 150 g ořechů dle chuti (ideální jsou pekanové, vlašské), javorový sirup, kůra z jednoho citronu, půl lžičky skořice, 60 g cukru krystal, 30 g máslo, 80 g piškotů, 4 lžíce mléka, 10 ml rumu, rozinky, vejce

Postup: Jeden žloutek utřete spolu s cukrem do pěny. Přidejte změklé máslo, skořici, citronovou kůru, nalamané piškoty, ořechy, mléko, rum, javorový sirup (pozor je hodně sladký) a případně rozinky, které předtím namočíte do teplé vody. Z bílku vyšlehejte sníh a opatrně vmíchejte do ořechové směsi.  Těsto vyválejte na plát a naneste ořechovou směs. Závin zarolujte, potřete vajíčkem a pečte. 

 Tvarohový s jahodovou marmeládou

Co je tvarohové, je zkrátka dobré a nemusí to být jenom buchty nebo koláč. Vyzkoušejte tvarohový závin.

Ingredience: listové těsto (případně tažené těsto dle receptu), 70 g měkkého tvarohu, 70 g jahodové marmelády (nebo jakékoliv oblíbené), 70 g moučkového cukru

Postup: Jednodušší to snad ani být nemůže. Tvaroh smícháte s cukrem a marmeládou, směs nanesete na rozválené těsto, zavinete a pečete dozlatova.

Pokud neholdujte zrovna sladkým jídlům, pak určitě vyzkoušejte i slané varianty závinu.

Špenátový se slaninou

Pokud patříte mezi fanoušky Pepka námořníka, tak si na jeho počest můžete úpect špenátový štrúdl, po kterém se oblíznete.

Ingredience: listové těsto (případně tažené těsto dle receptu), špenát, vejce, balení plátkového sýra, 200g slaniny, sezamová semínka

Postup: Špenát uvařte dle návodu. Mezitím si vyválejte těsto, na takto rozválené těsto naneste špenát, pokryjte slaninou a sýrem. Opatrně zabalte, potřete vajíčkem a posypte sezamovým semínkem. Slaninu lze samozřejmě vynechat, pokud jste vegetariáni.

S česnekovou pomazánkou

Pokud patříte mezi milovníky česnekové pomazánky, tak si ji zkuste dát do štrúdlu.

Ingredience: listové těsto (případně tažené těsto dle receptu), česneková pomazánka (každý si ji dělá podle svého gusta, já například smíchám tavený sýr, rozmačkaný česnek, trochu másla a trochu strouhaného sýra), šunka, vejce na potření.

Postup: Česnekovou pomazánku udělejte dle vašeho ozkoušeného receptu, potřete jím rozválené těsto, poklaďte šunku, zabalte, potřete vajíčkem a pečte.

S pikantní náplní

Ingredience: listové těsto (případně tažené těsto dle receptu), 300g mletého masa, 100g anglické slaniny, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu (ostrý), 2 stroužky česneku, 2 vejce, červená paprika, zelená paprika, vejce na potření, mletá sladká a pálivá paprika, pepř mletý, sůl

Postup: Mleté maso orestujte na oleji, přidejte kečup, nadrobno nasekaný česnek a omyté, na nudličky pokrájené papriky. Okořeňte pálivou a sladkou mletou paprikou. Poduste cca 10-15 minut. Poté nechte vychladnout a po vychladnutí do směsi přidejte rozšlehaná vejce, nakrájenou slaninu, osolte, opepřete.  Směsí naplňte rozválené těsto, zabalte a pečte dozlatova. Kdo nemá rád mleté maso, může si udělat variantu s orestovanými kuřecími kousky.

Zdroje: 1,2,3,4,5,6,7,8