• Gastro  • Sváteční recepty pro neodolatelné mlsání

Sváteční recepty pro neodolatelné mlsání

Vánoční období bývá pro mnoho z nás spojené s vůní františka, perníkového koření a rozpálené trouby. Pro ty z vás, kdo máte spojené svátky s domácím cukrovím, si naše redakce připravila ověřené recepty. Najdete mezi nimi i zdravé, či bezlepkové varianty. Kromě svých zaběhnutých stálic tak můžete zkusit něco nového a uvidíte, že mlsné jazýčky nezklamete!

Nepečené kuličky z vloček a brusinek

ingredience: 100 g ovesných vloček – 100 g sušených jablek – 60 g brusinek – 100 g rozemletých dětských bezlepkových piškotů – 100 g másla – špetka skořice a rozemletého hřebíčku – šťáva a kůra z citronu – kokos na obalení

Postup: Sušená jablka namočte na pár hodin do vody, poté slijte. Vločky rozemelte a opražte. Jablka smíchejte s vločkami a přidejte zbylé ingredience. Vytvořte hmotu, ze které tvarujte kuličky. Ty pak obalte v kokosu. Tip na závěr: přidat můžete i různá semínka nebo rozemleté ořechy, co kdo má rád.

Bezlepkové vanilkové rohlíčky

Ingredience: 350 g bezlepkové mouky – 4 g xantanové gumy – 100 g cukru moučka – 50 g strouhaných mandlí – 50 g strouhaných lískových oříšků – 250 g másla – 2 žloutky – vanilkový cukr, moučkový cukr na dozdobení

Postup: Mouku promíchejte s xantanovou gumou, cukrem a strouhanými mandlemi a ořechy. Přidejte změklé máslo a žloutky. Vše zapracujte na těsto. Z těsta udělejte kouli, zabalte do fólie a nechte odležet na chladném místě ideálně přes noc. Z koule pak tvarujte jednotlivé malé rohlíčky. Troubu předehřejte na 180 °C. Vytvarované rohlíčky pečte na plechu asi 8 – 10 minut do zlatova. Teplé je obalte v moučkovém a vanilkovém cukru.

Mandlové hrudky v čokoládě

Ingredience: 200 g tmavé čokolády – 50 g ztuženého tuku – 200 g loupaných mandlí

Postup: 4okoládu rozpusťte s tukem ve vodní lázni. Loupané mandle nožem podélně rozkrájejte a na suché pánvi opražte. Poté smíchejte s rozpuštěnou čokoládou a nechte chvilku ztuhnout. Lžičkou z hmoty pak tvarujte hrudky, poklaďte je na plech a nechte v chladném místě zcela ztuhnout. Pro pěkné servírování je můžete vložit do papírových košíčků.

Zdroje: 0), 1), 2), 3), 4)