• Lifestyle  • Rýže nade vše

Rýže nade vše

Je jí více jak 8 000 druhů a je jednou ze základních potravin pro minimálně polovinu obyvatelstva země. Některé státy na rýži pěstují svou kulturu a připravují z ní národní pokrmy. V Koreji dokonce pozvání ke stolu zní „kin khao“ neboli „přijď na rýži“. 

31311_l

Smažená rýže s krevetami a vajíčkem.

cd5b7f25e03c6fcadd0fd6bff78b8e6e

Pikantní rýže na kari s jehněčím masem.

Rýže pochází z jižní a jihovýchodní Asie a Afriky, jedná se o bylinu na níž vyrůstají semena v podobě zrn. Ty se sbírají a po jejím následném zpracování dostaneme rýži, kterou známe běžně z obchodů. Její produkcí jsou proslulé zejména Čína a Indie. Obecně se ale více pěstuje v Asii, mezi nezanedbatelné producenty se řadí třeba i Brazílie.

Všimli jste si, že kulturisté mají rýži rádi? Ba ji přímo zbožňují? No, není divu, protože je dobrým zdrojem sacharidů a kalorií. Tak třeba 100 gramů surové rýže obsahuje kolem 117 kalorií a 27 gramů sacharidů. Bílkovin obsahuje zhruba 2 gramy a tuků jen 0,1 gram. Také má velmi nízký obsah cholesterolu a sodíku.

Rýžová kaše s malinami, ostružinami a skořicí.

Rýžová kaše s malinami, ostružinami a skořicí.

Rýžová kaše s kokosem a mangem.

Rýžová kaše s kokosem a mangem.

Z minerálů (z hlediska doporučeného denního příjmu) dominují mangan a železo, ale rýže obsahuje i poměrně dost selenu. V poměrně dobrém množství jsou zastoupeny i fosfor, zinek, měď a vápník. Najdeme v ní i několik vitamínů, a to nejvíce ze skupiny B a vitamín E. Obsahuje také glukan, který pozitivně ovlivňuje imunitu.

Rýže nenadýmá, proto je ideální pro děti a starší lidi, ale i při žaludeční a žlučníkové dietě. Rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech, léčí trávicí a střevní potíže. Také mírně odvodňuje, zbavuje tělo škodlivin a je dobrou prevencí ledvinových kamenů. Rýži můžete bez obav jíst, i když se zrovna snažíte zhubnout a to díky jejímu složení, navíc při vaření trojnásobně zvětší svůj objem, na zasycení vám pak bohatě postačí i poloviční množství.

Sushi.

Sushi.

Jarní závitky.

Jarní závitky.

Proč myslíte, že v zemích, kde se pěstuje rýže, kde je rýže základem všeho, kde je rýže nade vše, jsou lidé tak útlí? Je to právě proto, že se neládují bílým pečivem, ale každé jejich jídlo obsahuje právě onu rýži. Což je skvělé. Máme se od nich opravdu co učit. Proto je důležité, aby si každý našel svůj druh rýže, který mu bude vyhovovat a nejvíce chutnat. A ačkoliv má každý člověk jiné chuťové buňky, tak rýži musí milovat vážně každý, je jednoduchá, ale ta chuť? Geniální! Především ta rozmanitost, existuje nespočet receptů a nespočet možností jak a s čím rýži připravit. Fantazii se meze nekladou. A pokud vám ta vaše fantazie trochu pokulhává, můžete se inspirovat u nás.

Zdroj: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.