Šípek aneb rudé zlato podzimu
Při toulkách podzimní a krásně zbarvenou přírodou můžeme narazit na rudé zlato podzimu, a to na plody šípku jinak nazývaného růže šípková. Většinou roste v houštinách, na okrajích lesa či podél cest, na suchých místech, takže ho jen těžko přehlédnete.
Šípky jsou velmi bohaté na Vitamín C, B, třísloviny, organické kyseliny, cukry a mnoho dalšího. Krom svých příznivých léčivých účinků jej lze použít i tak trochu netradičně v kuchyni.
Z šípků se dělá výborné víno, marmeláda nebo kompot. Chceme-li dužinu šípků konzumovat v některém z těchto jídel, musíme napřed vybrat drobná semínka a dráždivé chloupky.
Z čerstvých okvětních lístků můžeme udělat sirup, který lze dále použít i jako dochucovadlo na sladká jídla např. do rýžového nákypu.
Zralé plody sbíráme v době před prvními mrazíky, které způsobí, že rudé plody změknou a zesládnou.
A zrovna teď je nejvhodnější doba na výrobu marmelády.
Šípková marmeláda
Suroviny:
Šípky, 500 g cukru
Postup:
Šípky na marmeládu sbíráme pevné, nepřemrzlé. Každý rozpůlíme nožem a zbavíme semen a chloupků vypráním nejlépe ve studené vodě.
Plody uvaříme do měkka v malém množství vody. Pak prolisujeme a zvážíme.
Na 1 kg protlaku dáme 500 g cukru nebo medu a vaříme na hustou marmeládu.
Ještě horkou ji plníme do malých skleniček a necháme vychladnout.
Lze ji použít i na omáčku ke zvěřině.
Rádi mlsáte a ochutnali byste něco netradičního? Zkuste si doma vyrobit domácí, šípkové cukrovinky, po kterých se jen a jen zapráší.
Šípkové cukrovinky
Suroviny:
150 g moučkového cukru, 100 g strouhaných mandlí, 1 až 4 lžic šípkové marmelády
Postup:
Suroviny utřeme v míse do hustého těsta, které rozválíme na pečícím papíru na výšku prstu a nakrájíme na čtverečky.
Necháme schnout 48 hodin.