• Gastro  • Tipy na domácí snídaně, které vás neomrzí

Tipy na domácí snídaně, které vás neomrzí

Odbýváte se ráno rohlíkem se šunkou nebo jogurtem? Nebo dokonce nesnídáte vůbec? A není to škoda? Chcete si připravit skvělou a mnohdy nenáročnou snídani, ale došly vám nápady? Přinášíme vám několik tipů na to, co snídat doma. Tak se inspirujte a udělejte si krásné pohodové ráno s dobrým jídlem.

Banánové lívance

  • 2 vejce
  • 1 velký banán
  • hrst kokosu
  • hrst ovesných vloček
  • špetka skořice
  • kokosový olej na opékání

Postup:

Banán rozmačkejte a smíchejte s ostatními ingrediencemi, popř. vše společně rozmixujte. Toto množství těsta vám postačí na osm menších lívanců. Lívanečky opékejte na pánvi na kokosovém oleji. Ozdobte je tím, co máte rádi – jogurtem, kokosovým nebo datlovým sirupem, oříškovým máslem, čerstvým ovocem…

Z těsta o podobném složení můžete udělat i vafle:

https://www.instagram.com/p/B-bpw88gSud/

Mugcake

Čokoládový

  • 1 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce ovesné mouky
  • 60 g najemno nastrouhané cukety
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce čekankového sirupu nebo jiné sladidlo

Mrkvový

  • 1 vejce
  • 0,5 nastrouhané mrkve
  • ¼ nastrouhaného jablka
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 0,5 odměrky vanilkového proteinu (pokud nepoužijete protein, přidejte o něco víc mouky a nějaké sladidlo)
  • 25 g celozrnné špaldové mouky
  • 0,5 lžičky skořice a prášku do pečiva

Postup:

Vše rozmíchejte a dejte v malé misce do mikrovlnky na 3 minuty. Vyklopte na talíř a ozdobte.

Snad největší milovnicí mugcaků je Tereza Fričová, která vede food blog s názvem Petit appetit.

Při pomyšlení na slanou snídani nám vždy přijdou jako první na mysl vajíčka – ať už míchaná (tip: pro ozvláštnění do nich přidejte sušená rajčata nebo čedar), sázená nebo ve formě omelety (např. s kozím sýrem a špenátem). Pokud máte chuť na něco nového nebo vám doma chybí snídaně z Etapy, vyzkoušejte vytuněná kořeněná vajíčka podle P&G Foodies.

Kořeněná vajíčka

(porce pro dva)

  • 1 lžička kokosového oleje nebo ghí másla
  • 1 malá cibule, najemno nakrájená na kostičky
  • 1 stroužek česneku, najemno nakrájený
  • 10 g zázvoru (vrchovatá lžička), najemno nakrájený a zbavený kůry
  • 0,5 lžičky semínek římského kmínu
  • 1 malá chilli paprička, zbavená semínek, najemno nakrájená
  • ¼ lžičky mleté kurkumy
  • ¼ lžičky mletého koriandru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • ¾ lžičky soli
  • 3 střední nebo 4 malá rajčátka, nakrájená na čtvrtiny
  • 6 vajec
  • 2 jarní cibulky, najemno nakrájené
  • 8 lístků koriandru, natrhané
  • ½ lžičky chilli s mořskou solí

Postup:

Na středně rozpálenou pánev přidejte lžičku kokosového oleje nebo ghí másla, semínka římského kmínu, najemno nakrájenou cibuli, stroužek česneku, zázvor a malou chilli papričku. Restujte asi 6 minut do doby, co cibule zesklovatí. Přidejte koření (kurkumu a mletý koriandr), lžíci rajčatového protlaku a osolte. Míchejte 2 minuty. Přidejte nakrájená rajčátka a vařte dalších 5 minut, dokud se většina tekutin nevypaří. Rozlijte do pánve vejce, která si předtím rozklepněte do sklenice, zmírněte plamen či teplotu plotýnky a souvisle jemně seškrabujte vajíčka ze dna pánve. Hotová vajíčka ozdobte jarní cibulkou, lístky koriandru a semínky chilli.

Domácí granola

Kupované müsli bývá často plné cukru nebo je zbytečně drahé. Zkuste si udělat granolu doma, je rychlá a snadná a hlavně můžete ovlivnit její složení (tudíž můžete samozřejmě přidat i ingredience, které v receptu nevidíte – např. sušené ovoce).

  • 300 g špaldových nebo klasických ovesných vloček
  • 100 g kešu oříšků
  • 50 g lískových oříšků
  • 50 g plátkových mandlí
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 30 g kokosových plátků
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 větší lžíce kokosového oleje
  • 2 větší lžíce medu

Postup:

Troubu předehřejte na 160°C a plech vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte vločky, oříšky, semínka a kakao a potom přidejte med a kokosový olej. Vše smíchejte, aby se směs rovnoměrně obalila v medu a oleji. Směs rozprostřete na plech, pečte 30 minut – v polovině pečení ji promíchejte. Hotovou granolu nechte vychladnout a uschovejte do uzavíratelné nádoby. Spotřebujte ji nejlépe do 14 dnů – ale věříme, že vám tak dlouho nezbude.

Banana bread

  • 150 g špaldové mouky (můžete přidat i klasickou polohrubou nebo v kombinaci s ovesnou)
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 zralé banány + další na ozdobu
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 2 vejce
  • 50 g tekutého kokosového oleje
  • hrst vlašských ořechů nebo mandlí nasekaných nahrubo
  • 100 ml teplé vody

Postup:

Troubu předehřejte na 190°C. Strouhaný kokos rozmixujte v mixéru do konzistence mouky. Připravte si velkou mísu a smíchejte nejdřív suché ingredience, kokos, mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Potom na talíři vidličkou rozmačkejte banány, přidejte je ke směsi společně s vanilkou, vejci, olejem, ořechy a vše důkladně vyšlehejte. Nakonec přidejte teplou vodu a znovu vyšlehejte. Formu na chleba vymažte olejem, vysypte strouhaným kokosem, nalijte připravenou směs a na povrch nakrájejte plátky banánů, pečte 35–40 minut. Pro kontrolu propečení těsta raději udělejte test se špejlí. Vložte ji do středu těsta a vytáhněte, musí vyjít čistá. Pokud se na ni těsto lepí, pečte dalších 5 minut. Jezte samotný nebo politý sirupem, s oříškovým máslem a ovocem.

Tip: Do těsta můžete přidat nakrájenou čokoládu či čokoládové pecičky. Pokud vám chlebík zbude (což se s větší pravděpodobností asi nestane), můžete ho dát do mrazáku a poté ho rozpéct.

Mango sticky rice

  • 1 hrnek glutinous rýže (prodává Sapa, Francouzská 66 nebo asijské internetové obchody)
  • 2 hrnky vody
  • 200 ml kokosového mléka
  • 50 g palmového cukru (pořídíte opět v Sapě, Francouzské 66 nebo v internetovém obchodě)
  • velká špetka mořské soli
  • zralé mango
  • opražená sezamová semínka dle chuti

Postup:

Rýži namočte minimálně 4 hodiny předem do dostatečného množství vody. Nejlepší je nechat rýži namočenou přes noc. Před vařením rýži přeceďte a pořádně properte ve vlažné vodě. Nechte ji okapat. V hrnci (pokud nemáte speciální rýžovač), na který vám pasuje drátěný cedník nebo pařáček přiveďte k varu trochu vody tak, aby se nedotýkala dna cedníku. Ztlumte plamen na minimum, vložte rýži v cedníku/pařáčku a vařte asi 30 minut v páře. Hrnec by měl být úplně zakrytý poklicí.

Mezitím si připravte kokosovou omáčku. V rendlíku ohřívejte kokosové mléko, přidejte palmový cukr a sůl a ohřívejte, dokud směs nebude homogenní.

Až bude rýže hotová, v misce ji lehce promíchejte a přilijte asi polovinu kokosové omáčky. Opět promíchejte a pokud bude třeba, přilijte ještě část. Trochu omáčky si nechte na finální polití rýže na talíři. Rýže by měla být vlhká, ale rozhodně by neměla v omáčce plavat. Servírujte s mangem a posypanou sezamem.

Další tipy:

  • Avo chleba – to kdybyste na něj náhodou zapomněli. Rozmačkejte na čerstvý nebo opečený chléb avokádo, osolte, opepřete nebo přidejte chilli, zakápněte limetkou. Dolaďte polníčkem, plátkem sýra nebo sázeným/zastřeným vejcem.
  • Francouzský toast – toastový chleba obalený ve vajíčku, smetaně, skořici, vanilkovém cukru, opečený a servírovaný s ovocem, mňam.
  • Kaše – ovesná, pohanková, rýžová, kokosová. Do kaše můžete přidat všechno možné – banán, jablka se skořicí, lyofilizované ovoce, kvalitní čokoládu, oříškové máslo, kokos…
  • Muffiny – existuje spousta receptů na muffiny. Kromě klasických sladkých verzí vyzkoušejte také např. vaječné.

Dobrou chuť.

Zdroje: Unsplash, 1, 2, 3, 4