• Gastro  • Zdravé a lahodné smoothie v neobvyklých kombinacích

Zdravé a lahodné smoothie v neobvyklých kombinacích

Smoothie pochází z anglického slova smooth, tedy hladký/hladce, a je to dohladka rozmixovaný nápoj. V dnešní době velmi oblíbená pochoutka, kterou si lidé dopřávají k snídani, jako svačinu, někdo i jako večeři. Jeho základní složkou je syrové ovoce nebo syrová zelenina, případně kombinace obojího. Mixují se celé i s dužinou a semínky, v tom je rozdíl oproti freshům, kdy dostanete jen vylisovanou šťávu. Dalšími složkami pak mohou být voda, led, med, mléko, alternativní mléko, semínka, ovesné vločky, kakao. Zkrátka fantazii se meze nekladou. Zkusili jste už tyto kombinace?

Borůvkové smoothie  s arašídovým máslem

Borůvky patří mezi oblíbené ovoce a bodejť ne, skvěle chutnají a obsahují spoustu skvělých látek pro naše tělo. Najdete v nich vitamin C, antioxidanty, karoten, železo. Používají se proti průjmům, ulevují žaludkům a plicím. Účinné jsou při nádorech na intimních místech. Pomáhají při vysokém tlaku  a zlepšují nám zrak. Když je pak skombinujete s arašídovým máslem, které je bohaté na vlákninu, proteiny, vitamin B, železo nebo draslík, vznikne skvělá a zdravá pochoutka.

Ingredience: 1 banán (zmražený, já mám raději čerstvý) nasekaný na kousky, 1 lžíce smooth arašídového másla, 3 sušené datle, 100 g borůvek zmražených, čerstvých, 200 ml rostlinného mléka, trochu vanilkového extraktu.

Postup: Nemůže to snad být snazší. Veškeré ingredience rozmixujete, ideálně v smoothie makeru. Ve sklenici můžete dozdobit pár kuličkami borůvek.

Ananasové smoothie s okurkou a mátou

Pokud patříte mezi milovníky ananasu a to nejen na pizze, pak je jako pro vás stvořené ananasové smoothie s okurkou a mátou. Ananas je bohatý na vitaminy A,B,C. Najdeme v něm vápník, železo, fosfor. Pomáhá rozpouštět krevní sraženiny, ulevuje slinivce břišní, pomáhá při slunečním úžehu. Okurka je zase plná draslíku a blahodárně působí na náš krevní oběh. Máta obsahuje silice, třísloviny, mentol, využívá se při podráždění žaludku a také jako přísada do salátů a k výrobě mastiček.

Ingredience: 1 ananas, 1 okurka, šťáva z 1 citronu, hrst čerstvé máty

Postup: Ananas i okurku oloupete a rozmixujete spolu s citronovou šťávou a mátou. Ve skleničce můžete dozdobit snítkem máty.

Kaki smoothie

Kaki patří v posledních letech mezi oblíbené exotické ovoce i v našich končinách.  Obsahuje vitamin C, beta-karoten, vápník, hořčík. Pomáhá trávit tuky. Chutná skvěle, tak proč si z něj nepřipravit smoothie?

Ingredience: 1 zralé kaki, šťáva z jednoho pomeranče, polévková lžíce čerstvé limetkové šťávy, polévková lžíce medu, půl kelímku bílého jogurtu, 75 ml perlivé vody

Postup: Kaki zbavte šťopky, nakrájejte na menší kousky a spolu se zbylými ingrediencemi rozmixujte. Můžete přidat lžičku Blendea SUPERGREENS. Můžete dozdobit plátkem slupky z kaki.

Smoothie s jahodami  a špenátem

Jahody, to je klasika léta. Patří možná mezi nejoblíbenější ovoce vůbec. Obsahují vitamin A,B,C,E, dále zinek, hořčík, draslík. Podporují krevní oběh v pohlavních orgánech, podporují metabolismus, vylučování, mají dobrý vliv při léčbě chorob srdce. A špenát? Obsahuje Vitamin C,K,E, karotenoidy, lutein, Reguluje krevní tlak, pomáhá při anémii a zácpě. Takže jahody a špenát ve smoothie jsou malý zázrak.

Ingredience: 2 hrsti špenátu, 1 šálek čerstvých nebo zmražených jahod, lžíce medu, půl šálku sójového mléka

Postup: Veškeré ingredience rozmixujte a ve sklenici můžete dozdobit jahodou a lístkem špenátu.

Karobové smoothie s ovesnými vločkami

Karob – říká se mu též svatojánský chléb, je plodem subtropického stromu s názvem rohovník obecný. Je vhodnou náhražkou pro lidi, kteří hůře snášejí kakaové boby. Oproti kakau má karob méně tuky, ale více cukru. Obsahuje ale méně minerálních látek jako je železo, hořčík, vápník. Neobsahuje kofein, ale obsahuje vápník a vitamín A a B. Usnadňuje vykašlávání a snižuje cholesterol.  Karobová mouka se dá použít pro bezlepkovou kuchyni a v kojenecké výživě. Je bohatým zdrojem vlákniny. 

Ingredience: 2 banány, 2 lžíce ovesných vloček, 2 lžíce karobu, 200 ml ovesného nápoje (třeba Alpro nebo Oat milk).

Postup: Všechno rozmixujte a ozdobte karobovými boby.

Makové smoothie

Mák – skvělá plodina, plná vápníku a nejen jeho, najdeme v ní vitamin E, B. Používá se na  pečení, na posypy. Okvětní lístky se suší a čaj z něj pomáhá proti nachlazení. Na druhé straně je mák i droga, takže opatrně. Makového smoothie se ale nemusíte bát.

 Ingredience: 4 sladké švestky nebo blumy, 1 jablko, 1 lžíce vlašských ořechů, 1 lžička máku, voda

Postup: Blumy či švestky vypeckujte, jablko zbavte jádřince a spolu s ořechy, mákem a vodou rozmixujete dohladka.

Kopřivové smoothie

Kopřiva, rostlina kterou si hodně z vás pamatuje, protože žahá. Přitom je ale i skvělý pomocník. Obsahuje aminy, glukokininy, hliník, vápník, kobalt, měď, železo, hořčík, draslík, , vitamín A,B,C.Pomáhá při anémii, revmatismu, krvácení dásní, při menstruačních křečích. Detoxikuje, podporuje činnost slinivky břišní, je skvělá na zahlenění….

Ingredience: hrst mladých lístků kopřivy (může být i sušená či mražená), 1-2 jablko, 1 hruška, šťáva z půlky citronu, 150 ml  voda

Postup: Jablka zbavte jádřince a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujte dohladka.  Dozdobte snítkem kopřivy.

Kávové smoothie

Ani milovníci zkrátka nepřijdou zkrátka. Mohou si udělat smoothie kávové. Káva obsahuje sacharidy, polyfenoly, draslík, vápník, železo, hořčík a kofein, tedy stimulant. Může mít příznivý vliv na trávení, na nízký tlak, snižuje únavu, zvyšuje mozkovou aktivitu. Zlepšuje náladu  a kognitivní funkce. Zkuste dát jednou místo šálku kávy po  ránu, kávové smoothie.

Ingredience: ¾ hrnku kávy, ½ hrnku neochuceného řeckého jogurtu, 2 lžíce vanilkového proteinu, 1 lžíce sladkého sirupu (javorový, datlový, agávový), 1 banán, pár kostek ledu.

Postup: Všechny ingredience rozmixujte dohladka.

Zdroje: 1,2,3,4,5,6,7,8,9, Pexels