• Gastro  • Ochutnejte ovoce sušené mrazem plné vitamínů a minerálů

Ochutnejte ovoce sušené mrazem plné vitamínů a minerálů

Ovoce patří mezi velmi oblíbené jídlo, jak u dětí, tak u dospělých. Jíte ho syrové, tepelně zpracované, v palačinkách a různých jiných dezertech, sušené, v marmeládě, pijete ovocné šťávy. Zkoušeli jste mrazem sušené ovoce? Víte vlastně, jak vypadá, a co to je?

Mrazem sušené ovoce se jinak také nazývá lyofilizované ovoce. Lyofilizace je proces, kdy se ovoce zmrazí při teplotě -80⁰C. Po takovémto zmražení putuje do sušičky, kde se díky nižšímu tlaku mění voda v ovoci na páru. První sušení je tedy vakuu, druhé sušení se pak děje postupním zvyšováním teploty a snižováním teploty.

Díky tomuto postupu zůstává ovoce skoro stejně tvarované a rovněž chuťově skoro stejné jako za čerstvého stavu. Navíc mu zůstávají stejné nutriční hodnoty.

Výhody lyofilizovaného ovoce jsou:

  1. Prakticky stejné nutriční hodnoty jako syrové ovoce.
  2. Tvar, aroma a chuť minimálně změněny.
  3. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu.
  4. Posiluje organismus.
  5. Krásně křupe.
  6. Je trvanlivé.
  7. Není ohroženo plísní a kvašením.
  8. Pochutnáte si.
  9. Můžete ho jíst doma, v práci, ve škole, na cestách, kdekoliv, a to rovnou ze áčku nebo jej můžete přidat do jídla.

Takto si můžete pochutnat na sušeném banánu, jahodách, malinách, klikvě, rybízu, borůvkách, jablku, hrušce, ananasu, zkrátka na všem, co máte rádi. Pokud jste nevyzkoušeli, je čas to napravit.

Zdroje: 1,2,3,4, Pexels