• Gastro  • Good mood food

Good mood food

Pokud se cítíte nanic, měli byste do vaší stravy zařadit takové potraviny, které vám mohou pomoci.  Studie naznačují, že tyto potraviny mohou pomoci snížit stres, zmírnit úzkost a bojovat proti depresi.

Zde jsou některé z klíčových živin, které mohou přirozeně pomoci zvednout náladu a vyvážit váhu.

1. Omega-3 mastné kyseliny

Váš mozek vyžaduje základní omega-3 mastné kyseliny, aby správně fungoval. To je jen jeden z důvodů, proč nízkotučné diety nejsou zdravé. Omega-3 mastné kyseliny hrají roli při syntéze serotoninu, který zlepšuje vaši náladu a snižuje pocity deprese.

Dobré zdroje omega-3 mastných kyselin jsou:
Divoce ulovené mastné ryby jako losos, sardinky a ančovičky
Vlašské ořechy
Chia semínka, konopná semena, lněná semínka a dýňová semínka

Chia Puding

2. Tyrosin a tryptofan

Tyrosin a tryptofan jsou aminokyseliny. Tyrosin je aminokyselina, která je stavebním blokem dopaminu. Pomáhá neurotransmiterům bojovat proti stresu ve vašem těle, pomáhá regulovat metabolické funkce vašich orgánů a může pomoci zlepšit ostražitost a paměť. Tryptofan je aminokyselina, která je stavebním blokem bílkovin. Je to přirozený regulátor nálad, pomáhá vyrovnávat hormony a pomáhá při produkci serotoninu.

Potraviny bohaté na tryptofan a tyrosin mají přirozeně uklidňující účinek na tělo a mohou vám zvednout náladu. Některé dobré zdroje jsou:

Maso
Vejce
Mořské řasy (Spirulina)
Červená řepa
Artičoky
Špenát
Banány
Fazole a ostatní luštěniny

Vejce se slaninou

3. Vitamíny B6 a B3

B3 (niacin) je jedním ze základních prvků aminokyseliny tryptofanu a tryptofan je jedním ze stavebních kamenů serotoninu. B6 pomáhá konzervovat tryptofan v těle. Tyto vitamíny B vám pomáhají relaxovat a snižovat úzkost.

Některé dobré zdroje potravin jsou:

Listová zelenina
Papriky
Houby
Košťálová zelenina (květák, brokolice, růžičková kapusta)
Rajčata
Ananas
Ryby

Ananas

4. Vitamín D

Nedostatek vitamínu D může negativně ovlivnit transport dopaminu. Nejlepším zdrojem vitamínu D je sluneční záření absorpované skrze kůži nebo doplňky.

Tyto potraviny pomáhají také poskytovat zdroj vitamínu D:

Vejce
Sardinky
Olej z tresčích jater

Grilované Sardinky

5. Probiotika

Probiotické potraviny pomáhají vytvářet a vyvažovat správný mikrobiom. To je důležité pro využití živin pro fungování mozku a orgánů.

Mezi některé dobré zdroje patří:

Kefír
Skutečné fermentované miso
Umeboshi švestky
Jablečný ocet

Miso pasta

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5, 6