• Gastro  • Jaké podzimní suroviny v jídle zlepšují náladu?

Jaké podzimní suroviny v jídle zlepšují náladu?

Podzimní období, které je pro mnohé lidi obdobím nejoblíbenějším, protože příroda hraje všemi barvami, sbírají se kaštany, užívá se babí léto. Pro mnoho lidí je to však období úzkostí až depresivních stavů, protože se brzy stmívá, blíží se zima. Pokud na vás takové to chmury přijdou, zkuste si náladu zlepšit podzimními surovinami v jídle. Jakými?

Dýně

Jako první, co vás při tomto slově napadne je velmi často vydlabaná dýně na Halloweena. Ale dýně je naprosto skvělá potravina, ze které se dá připravit spoustu dobrot, ať už to je dýňová polévka, dýňové pyré, dýňové špagety, dýňové koblížky, dýňové noky nebo dýňové rizoto.  Dýně nejenom skvěle chutná, ale dýňová dužina je plná hořčíku, sodíku, draslíku, železa, beta-karotenu. Semena obsahují zinek, fosfor, vitaminy skupiny B a glutamát, ze kterého se vytváří neurochemická látka Gaba, která působí proti stresu. Dýně rovněž posiluje imunitní soustavu, pomáhá ke správné činnosti srdce a slinivky, regeneruje buňky.

Jablka a hrušky

Jablka a hrušky patří mezi nejoblíbenější ovoce u nás. Dopřávat si je sice můžete po celý rok, ale přesto jsou spjaty hlavně s podzimem. Upečete z nich štrúdl, dáte do různých koláčů, dezertů, a nebo je sníte jen tak samotné. Není nad to se zakousnout do sladkého jablka nebo hrušky. Zároveň jsou pro vaše tělo velmi užitečné. Jablka obsahují vitaminy A, B, C, draslík, vlákninu. Pomáhají při kašli, horečkách, zánětech, při hubnutí, mají antioxidační účinky, fungují jako prebiotikum a jsou bojovníci v boji proti astmatu a jako prevence proti rakovině.  Hrušky obsahují vitamin C, sodík, sodík, draslík, vápník, podporují funkci ledvin, detoxikují tělo. Zlepšují trávení, působí jako antioxidanty, zlepšují krevní oběh, pomáhají v péči o vlasy a pokožku. Neutralizují a poté u těla vylučují těžké kovy a jedovaté látky. Jak jablka, tak hrušky působí proti stresu a podporují dobrou náladu.

Jedlé kaštany

Dát si teplé kaštany v kornoutu nebo si je udělat doma na plechu, to k podzimu, potažmo k zimě zkrátka patří. Z kaštanů se ale dají udělat i jiné dobroty než je jíst samotné, např.: kaštanová polévka, kaštanová nádivka, kaštanové pyré, kaštanová roláda, kaštanové cappuccino. Jsou plné vitamínu B, C ,E, železa, draslíku, vápníku. Jsou skvělé na respirační choroby, tlumí kašel, rovněž jsou skvělé jako prevence kardiovaskulárních poruch. Díky kyselině pantotenové, která je skvělá jako prevence aterosklerozy, při léčbě kožních onemocnění a zlepšuje paměť. Podporují trávení a dle čínské medicíny jsou zdrojem životodárné energie. Jsou tedy skvělé proto únavě a stresu, takže ideální na podzim.

Houby

Houby, tuto pochutinu mají lidé buď rádi, nebo ji nesnáší, podobně jako koriandr. Přesto lidé, kteří je nejí, je ale rádi sbírají. Naše země je taková houbová velmoc, a to právě na podzim. Je to zkrátka relax zajít do lesa s košíkem a hledat a hledat. Už samotný sběr má blahodárný vliv na naše nervy a co teprve houby samotné. Z velké části obsahují vodu, ale ne jenom tu. Obsah látek se liší dle druhu hub, ale obecně se jedná o provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín D, vápník, hořčík, fosfor. Obecně však houby snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, zbavují nás toxických látek, posilují imunitu, a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. Takže šup, udělejte si smaženici, houbové řízky, houbový guláš nebo si je osmažte jen tak na oleji.

Kapusta

Kapusta patří mezi košťálovou zeleninu. Ne všichni tuto zeleninu zrovna milují, ale věřte, že je pro vaše tělo ideální. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin, C, vitamin E, vitamin K, vápník, hořčík, selen. Je rovněž bohatá na vlákninu, a tak pomáhá správnému trávení, je antioxidační, snižuj cholesterol, obsahuje lutein a zeaxantin pro ochranu zraku. A pokud se rozhodnete dát si kapustu růžičkovou, která je plná thiaminu, který působí proti stresu a zvyšuje naši mentální odolnost. Takže si udělejte bramboračku, kapustové karbanátky, těstoviny s kapustou, zapečenou kapustu.

Zvěřina

Zvěřina je maso ze zvěře, která byla uloven ve volné přírodě. Jedná se o maso, které je výživné, lehce stravitelné, dietní. Obsahuje železo, draslík a je plná bílkovin. Má typickou vůni i chuť. Patří sem maso jelení, srnčí, dančí, kančí, zaječí, bažantí nebo kančí. A takové kančí se šípkovou, kachní stehýnka se švestkovou omáčkou nebo jelení svíčková s ananasem vám zlepší náladu.

Víno

Podzim je neodmyslitelně spjat s vinobraním a právě víno, myšleno jako alkoholický nápoj je na podzimní chmury ideální v malé míře samozřejmě. Pokud si dopřejete skleničku denně, tak takto prospějete svému tělu. Posílí se vám imunita, chráníte své plíce, snižujete riziko Alzheimerovy choroby, chrání před rakovinou, chrání paměť, zlepšuje sexuální život a zbaví vás stresu. Je libo bílé, červené nebo růžové?

Zdroje: Pexels