• Gastro  • Kde si redakce DailyStyle pochutnala na francouzské kuchyni v centru Prahy.

Kde si redakce DailyStyle pochutnala na francouzské kuchyni v centru Prahy.

Croissant, baguette, fougasse, quiche, crêpe, coq au vin, pot-au-feu, bœuf bourguignon, šneci nebo žabí stehýnka. Všechna tato slova mají společného spojovatele, je jím Francie. Právě odtud tyto dobroty pocházejí. Opomenout nemůžeme ani vynikající francouzské sýry, uzeniny a víno. Pro tyto dobroty ale nemusíte jet přímo do Francie, stačí znát ta správná místa v Praze.

Restaurace U Bílé krávy

Kousek od Václavského náměstí v ulici Rubešova se nachází restaurace U Bílé krávy, díky které se dostanete do atmosféry francouzského venkova. Maso, které se zde používá k přípravě pokrmů, má svůj rodný list, abyste věděli, co vlastně jíte. Kromě steaků si můžete pochutnat i na jehněčím či tuňáku a vše doplnit o skvělé víno nebo domácí pálenky, které si restaurace sama pálí v palírně Radlík v Jílovém u Prahy.

Art Noveau

Přímo v Obecním domě kousek, od obchodního domu Palladium, můžete navštívit nejkrásnější secesní restauraci Art Noveau. Uchvátí vás nejen interiérem (štuková výzdoba, geometrické ornamenty, výzdoba od Alfonse Muchy), ale i svou nabídkou francouzských jídel. Vybrat si můžete z předkrmů (cuketová rolka…), z polévek (francouzská cibulačka), z hlavních jídel (jehněčí bourguignon, kuřecí supreme, kachní prso), z ryb (mořský vlk, jeseter) a vegetariánských jídel (krémové špenátové rizoto). Samozřejmostí jsou pak dezerty a sýry (crêpe…). Pro opravdové gurmány je zde možnost objednaní pětichodového meníčka sestaveného šéfkuchařem Patrikem Bečvářem.  V této restauraci zaplatíte sice více, ale dostane se vám kvality.

Kalina Anežka

Šefkuchař Milan Kalina patří mezi nejznámější profíky ve svém oboru. Na jeho francouzsko-italské kuchyni si můžete pochutnat v restauraci Kalina Anežka situované v historické části Anežského kláštera ze 13. století.  Vše je připraveno z čerstvých, sezonních surovin, doplněno o skvělý vinný lístek pod taktovkou sommeliera Víta Hepnara.

Cafe Savoy

Jednou ze záruk, kde se dobře najíte je síť restaurací a kaváren Ambiente. Pod ně spadá i Cafe Savoy na Malé straně.  Kromě českých jídel si zde můžete pochutnat i na francouzských dobrotách, které naleznete na snídaňovém, obědovém, večeřovém i víkendovém meníčku.  Samozřejmostí je i vinný lístek a komu zachutnají zdejší dortíky, je možné si je objednat na nějakou tu oslavu.

Sarah Bernhardt

Restaurace v secesním stylu nesoucí jméno po slavné pařížské herečce a zpěvačce Sarah Bernhardt naleznete v hotelu Paříž kousek od Náměstí Republiky. Šefkuchař  Karel Hynek pro vás připravil pokrmy, které spojují prvky české a francouzské kuchyně. Těšit se tak můžete na kachní rilletttes, telecí consommé či flambované Crêpe de Suzzete. Ke všemu vám pak zkušení sommelieři poradí s výběrem vín z Le Vin de Paris.

Amandine

Kousek od Karlova náměstí najdete restauraci Amandine, místo, kde ucítíte Paříž, místo, kde ucítíte Francii. Nabídka je zde opravdu široká. Můžete si vychutnat snídaní v podobě snídaňového setu nebo si dopřát vajíčka na mnoho způsobů (do skla, michána, omeletu), Croque Monsieur (zapečený toast se šunkou, sýrem a bešamelem), Croque Madame (zapečený toast se sýrem, šunkou, bešamelem a sázeným vejcem) či sladkou čokoládovou rolku nebo croissant. Pro vyznavače zdravých snídaní je zde pak výběr z celozrnných kaší.  Posnídaňové menu ale také stojí za to. Gratinovaní šneci, Hovězí filet mignon s omáčkou au vin rouge,  paleta francouzských sýrů nebo crêpe. A tomu samozřejmě kvalitní víno. My jsme si zde pochtnali na kávě a čokoládovém dortíku s pomarančem.

Bon goût!

Zdroje: 1,2,3,4,5,6