• Gastro  • Letní grilování bez masa

Letní grilování bez masa

S létem nastala i grilovací sezóna. S grilováním je hodně spojováno maso různých druhů, ale pokud mu neholdujete nebo si chcete v parném dnu dát k jídlu něco lehčího, přinášíme vám několik tipů, jak si grilovačku vychutnat i bez hovězího burgeru, steaku či kotlety.  

Cizrnové burgery

6 porcí

  • 750 g mrkve, oloupané a nastrouhané
  • 410 g cizrny v konzervě, scezené a propláchnuté
  • 1 malá cibule, nakrájená nahrubo
  • 3 lžíce pasty tahini
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 100 g rozmixovaného celozrnného toastového chleba
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 6 burgerových housek nebo jiného vhodného pečiva
  • rukola
  • plátky červené cibule, avokáda a sladká chilli omáčka k podávání
  • kůra z 1 citronu + lžička citronové šťávy
  • 3 lžíce sezamových semínek

Postup:

Dejte do kuchyňského robotu třetinu mrkve, cizrnu, cibuli, 2 lžíce tahini, římský kmín a vejce. Rozmixujte a dejte do mísy. V pánvi na lžíci oleje opékejte zbylou mrkev 8–10 minut doměkka a dozlatova. Přimíchejte ji spolu s toustovým chlebem, citronovou kůrou a sezamem do cizrnové směsi, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a zformujte 6 burgerů. Zakryjte a dejte do chladničky.

Promíchejte jogurt se zbylou pastou tahini, citronovou šťávou, osolte, opepřete a rovněž dejte chladit.

Rozehřejte gril a potřete ho zbývajícím olejem. Grilujte burgery 5 minut po každé straně dozlatova a dokřupava. Mezitím opečte i housky a spodní půlky pomažte jogurtovou omáčkou, poklaďte plátky avokáda, na to dejte burger a završte cibulí a rukolou. Nakonec pokapejte sladkou chilli omáčkou a přiklopte vrchním dílem housky.

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou

4 porce

  • 1 lžíce chia semínek
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 konzerva fazolí ve slaném nálevu (400 g)
  • 100 g strouhanky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 bulky na burger
  • salátové listy
  • 2 rajčata
  • 1/2 salátové okurky
  • domácí rajčatový kečup
  • sojanéza (nemusí být)
  • bramborové hranolky k podávání

Na salsu:

  • 4 rajčata
  • 1/2 červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce avokádového oleje
  • několik lístků bazalky
  • několik lístků máty
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Chia semínka zalijte trochou vody, promíchejte a nechejte asi hodinu stát. Následně si připravte salsu. Rajčata, oloupanou cibuli a česnek nasekejte najemno, zakápněte avokádovým olejem, přidejte nasekané lístky bazalky a máty, citronovou šťávu a sůl i čerstvě mletý pepř. Promíchejte a dejte odležet do chladu.

Jednu cibuli oloupejte a nasekejte najemno (druhou nakrájejte na kolečka a nechejte na ozdobu), česnek oloupejte a podrťte. Na lžíci oleje orestujte cibuli, přidejte koření, aby se rozvonělo a podrcený česnek. Asi minutu opékejte.

V hlubokém talíři nebo větší misce pomačkejte fazole vidličkou, vmíchejte k nim orestovanou cibuli s kořením, přidejte nabobtnalá chia semínka a trochu strouhanky. Rukama propracujte v hustší těstíčko a vytvarujte z něj čtyři placičky a potřete je olivovým olejem. Opékejte na žulovém kameni nebo na grilu na alobalovém tácku z obou stran asi 4 minuty. Chvíli před tím, než jsou burgery hotové, dejte na gril opéct také rozříznuté bulky.

Bulky potřete domácím kečupem a sojanézou, obložte listem salátu a poklaďte nakrájenou zeleninou. Podávejte s bramborovými hranolky a rajčatovou salsou.

Poznámka: Sojanézu si můžete buď koupit hotovou (ale ta může obsahovat různé stabilizátory a také ji pravděpodobně nespotřebujete celou), nebo vyrobit doma. Budete potřebovat jeden díl sójového mléka a dva díly rostlinného oleje, přidejte hořčici, sůl, pepř a mixujte.

Jaké další alternativy burgerů můžete připravit: čočkový, řepný, halloumi, portobello, sójový, tofu, robi či seitan burger

Grilované žampiony portobello

  • 4-8 klobouků žampionu portobello (podle velikosti)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 2 stroužky česneku
  • tymián (nejlépe čerstvý, lze použít i sušený)
  • trocha citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • hoblinky parmazánu
  • máslo

Postup:

Žampiony očistěte a odřízněte nožičky. Neloupejte je, ani je nemyjte, aby se zbytečně nenasákly vodou. Do misky dejte olivový olej, přidejte balzamikový ocet, pár kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy, prolisovaný nebo rozetřený česnek, lístky tymiánu a vše dobře promíchejte. Marinádou potřete osolené a opepřené klobouky žampionů a nechte je chvíli odležet.

Mezitím si rozpalte gril a namarinované klobouky na rošt položte nejprve lupeny dolů a grilujte asi 5–7 minut. Klobouky otočte lupeny (žebry) nahoru, poklaďte je plátky studeného másla, posypte hoblinami parmazánu a grilujte asi 7–10 minut podle velikosti klobouků. Správně ugrilované žampiony budou mít nahnědlou barvu a budou krásně křehké. Servírujte se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.

Salát s opečeným halloumi

4 porce

  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • Balzamikový ocet
  • 1 lžíce chilli vloček
  • 200 g sýru halloumi
  • 200 g míchaného salátu
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 chilli paprička
  • 1 červená cibule
  • sůl
  • pepř

Postup:

Z oleje, medu, balzamika a chilli vloček umíchejte zálivku.

Halloumi nakrájejte na plátky o tloušťce asi 5 mm a nasucho ogrilujte z obou stran dozlatova.

Na talíř rozprostřete listy salátu s pokrájenými rajčátky, chilli papričkou a červenou cibulí nakrájenou na plátky, promíchejte, přidejte sýr, dochuťte solí, pepřem a zálivkou.

Tip: Sýr halloumi v kombinaci s grilovaným lilkem a cuketou je ideální náplní do burgerové housky. Přidejte ještě rajče, avokádo, listy salátu a navrch bazalkové pesto.

Salát z grilované zeleniny s kozím sýrem

4 porce

  • 1/2 dýně hokkaidó
  • 1 cuketa
  • 1 červená řepa
  • 2 zelené papriky
  • 150 g čerstvého kozího sýra
  • olivový olej
  • listy čerstvého salátu (polníček, rukola, lollo biondo)
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce vinného octa
  • česneková bageta k podávání

Postup:

Dýni zbavte části se semínky a nakrájejte ji na půlměsíce. Řepu oloupejte a nakrájejte na plátky. Cuketu nakrájejte na silnější kolečka. Papriku zbavte jádřince a nakrájejte na větší kusy. Všechnu zeleninu rozložte na plech, ze všech stran osolte a opepřete a pokapejte olivovým olejem. Nechte asi hodinu odležet. Na rozpáleném grilu ji opečte z obou stran. Na talíři ji poklaďte listy salátu, posypejte rozdrobeným sýrem a pokapejte vinným octem. Podávejte s rozpečenou česnekovou bagetou. Na gril můžete přihodit i klobásy, v dnešní době existuje pestrá nabídka vege variant. Doporučujeme např. ty od Lindy McCartney.

Další suroviny vhodné ke grilování: hermelín, tempeh, kukuřice, paprika, batáty, hlíva, chřest, ovoce (ananas, banán, jablko, hruška – teplou hrušku a jablko skvěle doplníte ořechy, javorovým sirupem a skořicí, banán můžete posypat kokosem).

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5