Plavková sezóna za dveřmi, je načase se seznámit se sacharidovými vlnami!
Ještě jste o nich neslyšeli? Tak to je opravdu velká náhoda, protože jsou sacharidové vlny v současné době často skloňovaným tématem, a to nejen ve vrcholovém fitness světě, ale i ve světě těch, kteří se snaží zhubnout a vyrýsovat svoji postavu do nadcházející plavkové sezóny… a ta se blíží mílovými kroky. Zajímá vás, o co tedy vlastně jde? Čtěte dál a dozvíte se to…
Sacharidové vlny nejsou vlastně nic jiného než další forma diety. Nebudu vám ale lhát, není to nic jednoduchého (pro někoho), jenomže kterou dietu můžeme označit za jednoduchou, že? Princip této spočívá v cyklickém příjmu energie ze sacharidů a výhodou by mělo být účinné spalování podkožního tuku, ale zachování svalové hmoty. Říkáte si, že tohle nic není? Tak si pojďme udělat malou exkurzi…
Pro začátek by bylo vhodné podívat se pravdě do očí. Procesy v těle fungují následovně: tělo je nastaveno na spalování tuků, které do těla získáváme nazpět z jídla, pokud ovšem přijímáme z jídla více energie, než naše tělo potřebuje, voilà, nechtěné špíčky jsou na světě. V takovou chvíli už nejednu z nás napadlo se bláhově domnívat, že čím méně tedy budeme jíst, tím lépe. HLOUPOST! Naše tělo je chytřejší, než si myslíme. Právě naopak! Čím méně začneme přijímat energie z jídla, tím bude tělo vystrašenější a tím více tuků začne ukládat. To znamená jediné – TLOUSTNUTÍ. Z toho vyplývá, že všechny diety založené na tomto mechanismu rozhodně NEFUNGUJÍ! Je tedy načase si představit sacharidové vlny.
Nejdříve by to chtělo uvést několik málo slov o samotných sacharidech, když je to na nich vlastně celé postavené. Jsou to chemické látky, jejichž základ je tvořen tzv. cukernými jednotkami. Dělí se do tří skupin: monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. Tedy pozor na to, jaké sacharidy vlastně přijímáme. Ty podstatné jsou zejména polysacharidy, které jsou obsaženy v obilovinách, luštěninách, bramborech a různých druzích zeleniny. Sacharidy samozřejmě najdeme také například i v ovoci.
Jejich nejvýznamnější funkce spočívá v tom, že jsou nejen pohotovým zdrojem energie, ale také slouží jako zásobárna této energie pro náhlé případy její potřeby. Podle současných výživových doporučení by naše strava měla být tvořena sacharidy z 55 – 60 % z celkového energetického příjmu. Princip sacharidových vln však spočívá v tom, že přijatou energii dostáváme do těla cyklicky, což je velice zásadní. Například v jeden den můžeme sacharidů přijmout až 80 %, jiný den naopak jen 0 – 10 %. Tímto způsobem by naše tělo nemělo mít šanci se přizpůsobit, navyknout si na snížený příjem energie. A právě v tom je zakopaný pes celé této metody – uvést tělo do omylu.
Platí, že kromě správných hodnot přijatých sacharidů, je důležité dostat do těla i odpovídající hodnoty bílkovin. Ale neděste se, nemusíte dlouhé hodiny vypočítávat složité vzorce podobající se šifrám, abyste se po nekonečných mukách (zejména ti, kteří si s matematikou zrovna netykají) dopracovali k nějakým hodnotám bílkovin a ještě doufali, že budou alespoň trochu odpovídat správnému výsledku. Tady nám ke správnému výpočtu postačí pouze jeden jednoduchý vzorec: 1,4 – 1,6 g/kg, např. 1,4 x 60 = 84 gramů bílkovin. V případě sacharidů je dobré zvolit si zlatou střední cestu 50, 50, 100, 150, 200, 250, 300. Uvedené hodnoty jsou na celý týden, ale jde samozřejmě zvolit i kratší interval, třeba střídání po 3 dnech. Poslední den je příjem sacharidů vždy nejvyšší, proto pokud konzumujete maso, je vhodné naopak snížit příjem bílkovin alespoň na hodnotu 0,6 g/kg, protože i živočišné bílkoviny jsou pro trávicí systém zátěží.
Ale samotné sacharidové vlny nestačí. Jako v každém případě změny jídelníčku je důležitý také pohyb, protože co si budeme nalhávat, naše tělo toho dokáže hodně, ale rozhodně samo o sobě nedokáže zázraky. A proto cvičíme. V kombinaci s tímto druhem diety je doporučován kardio tréning trvající alespoň 40 minut, protože tělesný tuk nespálíte chozením do posilovny. Takže rada nakonec zní: nejdříve shodit, a až poté rýsovat.