• Gastro  • Raw čokoládovo-oříškové bary

Raw čokoládovo-oříškové bary

Máte chuť na něco sladkého, ale cestou z práce jste měli ještě dostatek vůle a v obchodě se vyhnuli všem dobrotám, které na vás svůdně vyhlížely z regálů, takže byste teď svou duši nejraději upsali ďáblu, jen kdyby vám výměnou za to dal alespoň jedno čokoládové vajíčko, třeba i z loňských Velikonoc? Není nutné zacházet do extrémů, mám pro vás tip na sladkou dobrotu, kterou si během chvilky uděláte sami doma, a navíc nebudete muset mít z takového mlsání žádné výčitky.

Pokud znáte některé raw tyčinky, které jsou dnes běžně k dostání snad ve všech obchodech s potravinami, určitě také víte, že se nejedná o zrovna levnou pochoutku. Proč si je tedy neudělat doma? Nejen, že budete přesně vědět, co a kolik jste si tam přesně dali, ale ušetříte i pár korun. Zkuste třeba moje oblíbené raw čokoládovo-oříškové bary s chia semínky.

Ingredience:

1 hrnek datlí

40g 70% čokolády

2 lžíce neslazeného kešu másla

1 lžíce mandlí

1 lžíce chia semínek

Všechny suroviny vložíme do mixéru a mixujeme tak dlouho, dokud se vše nespojí do hmoty, kterou bude možné tvarovat. Na vytvarování můžete použít jakoukoli formu, která se vám bude líbit. Protože jsem doma nenašla takovou, která by odpovídala tomuto množství, použila jsem pečící papír a tvarovala za pomoci lžíce. Poté už jen stačí dát to přibližně na hodinu do lednice ztuhnout. Nakonec jsem ztuhlý plát rozkrájela na 6 stejně velkých barů.

Můj tip: protože mám doma přebytek sušené levandule, přidala jsem navíc hrst k ostatním ingrediencím, levandule a čokoláda totiž tvoří silné kombo.

Tak dobrou chuť!