Top 5 pekáren v Praze, o kterých musíte vědět
Z vůně čerstvého chleba, rohlíků, housek, koláčů, buchet, šátečků, koblih se sbíhají snad každému sliny. Jen málokdo by si jednou za čas nebo častěji, nedopřál nějakou tu dobrotu z pekárny. Není nad to si po ránu dopřát čerstvou kávu a k ní právě vytaženou tvarohovou buchtu. A co takový křupavý chleba s máslem? Tohle je 5 pražských pekáren, jejichž pečivu neodoláte. Na vlastní chuť je vyzkoušela redaktorka Adéla.
Praktika
Pekárnu Praktika naleznete v ulici Bělehradská a v ulici Milady Horákové. Už na první pohled mě zaujala jejich otevírací doba. Na Letné mají totiž otevřeno od 10:01 do 18:08. V nabídce mají jak vynikající slané pečivo, tak sladké dobrůtky. Já jsem vyzkoušela celozrnný koblížek s matcha pěnou a jako velký mňam, a to matchu popravdě moc nemusím. Sezamový chléb mi vydržel měkký několik dní.
artic Bakehouse
Pokud máte rádi neotřelé kombinace chutí, pak zajděte do artic Bakehouse. Jejich chleba niva s bílou čokoládou, tak to je topovka. Že to zní divně? Možná ano, ale to je taková lahoda. Dá se jíst samotný jenom s máslem, s marmeládou, nugetou, ale skvěle chutná i obložený třeba šunkou a sýrem. Pokud neholdujete takovýmto kombinacím, pochutnáte si zde i na bez příchuťovém chlebu. Samozřejmostí je pak velký výběr sladkého, od všemožně plněných šneků, přes cookies až po croissanty. Pokud budete mít hlad hned, rádi vám tam zapečou sendvič z jejich nabídky.
Oh Deer Bakery
Oh Deer Bakery – Oh my God. Asi takhle, pokud milujete koblihy, donuty i croissanty, tak si tuhle pekárnu zamilujete, zaměřuje se totiž na cronuty, což je kombinace všech třech zmíněných dobrot. Těsto je croissantové, tvar donutový a smaží se jako koblížek. V Oh Deer Bakery naleznete nespočet druhů, které se liší náplní a polevou. Já jich ochutnala už přiznám se, že hodně a všechny byly skvělé. Pokud chcete udělat někomu radost pořádnou dávkou sladkého ke kávě, tak tuto pekárnu nevynechejte.
La Forme
La Forme tento název ve mně vždycky probudí vzpomínky na formeláky z filmu Lucie, postrach ulice. V pekárně La Forme v Bubenči ale formelu nehledejte, protože tam najdete jiné dobroty. Pistáciové šneky, skořicové šneky, croissanty či danishe (plundrové šátečky). Já si dopřála danish s ostružinou a bílou čokoládou a dala bych si jej znovu. Pokud sladkému neholdujete, určitě si pochutnáte na slaných croissantech. A jako bonus si můžete vychutnat opravdu skvělou kávu.
Kus koláče
Pokud se budete pohybovat na Vinohradech, konkrétně v Korunní ulici, pak si udělejte zastávku v Kus koláče, protože to by byl hřích tam nejít. Na výběr mají z nepřeberného množství koláčů, šneků, buchet, frgále, perník, slané buchty. Nenechte se odradit frontou, která se tam tvoří, já si ji vystála a byla to chvilka. Ukořistila jsem skořicové šneka (ještě teď mi tečou sliny, asi nejlepší, jakého jsem kdy jedla) a borůvkový koláč (no taky slast). Jenom pozor, velmi rychle vyprodávají, takže doporučuju jít dopoledne.