• Gastro  • Ty nejlepší zmrzlinárny v Praze, kde je najít?

Ty nejlepší zmrzlinárny v Praze, kde je najít?

Letní dny jsou spojeny s horkem. A jaká je jedna z nejlepších věcí na osvěžení? No přece zmrzlina. Je jedno jaká, jestli ovocná, mléčná, oříšková, hlavně že je to zmrzlina. Navštivte tyto pražské zmrzlinárny, osvěžte se a pochutnejte si.

Crème de la Crème

Tak tohle je prostě klasa. Crème de la Crème patří mezi nejlepší zmrzlinárny vůbec. Zmrzlinu zde vyrábí dle italských řemeslných tradic (ručně) a je to poznat na chuti. Koncept tohoto podniku si zakládá na tom, aby zmrzliny byly bez chemie, umělých barviv, konzervantů, umělých stabilizátorů a emulgátorů. Zmrzliny jsou bezlepkové (kromě Oreo a tiramisu) a jsou dělané dle jedinečného receptu od zmrzlináře Honzy Hochsteigera.

Na výběr je jich takový počet, že se budete opakovaně vracet, abyste ochutnali všechny. Klasikou je čokoláda, čokoláda s chilli, oreo, vanilková a pro milovníky ovocných sorbetů je jahoda, rakytník, mojito. A bezkonkurenčně top je slaný arašíd, ten lepší v Praze nenajdete. Navštivte jednu z jejich pěti poboček.

Angelato

Pokud jste milovníci netradičních příchutí jako je třeba olivový olej s bazalkou, chřest nebo jasmínová rýže, pak byste neměli vynechat návštěvu Angelata. Tato zmrzlinárna je totiž kromě tradičních chutí (čokoláda, lískový oříšek, slaný karamel, káva, ovocné sorbety) nabízí. Angelato je rodinná manufaktura, která vznikla v roce 2007. Klíčové pro výrobu jejich zmrzlin je: řemeslo (ručně vyrobená zmrzlina), poctivost, podpora místních zemědělců, využití sezónních surovin, hra chutí (neotřelé kombinace), bezlepkovost smetanových zmrzlin, vegan sorbety, kamarádi (kolem Angelato zmrzliny se vytvořila komunita srdcařů), stay in cool (spokojenost zákazníků, dobrá nálada, upřímnost).

Puro gelato

Puro gelato v překladu znamená čistá zmrzlina a to tedy tato zmrzlina je. Zmrzliny jsou vyráběny přírodní cestou za použití přírodních ingrediencí, protože pravé gelato obsahuje mléko, cukr a několik přírodních ingrediencí. Puro gelato si zakládá na tom, aby zmrzlina byla krémová, ne příliš studená a měla nezapomenutelnou chuť. Recepty vycházejí z italských tradic. My ochutnali hořkou čokoládu a musím uznat, že stála za to. Na výběr je jich samozřejmě více a to např.: citronový koláč, různé druhy sorbetů, slaný karamel nebo mák, který byl roku 2017 oceněn zlatou cenou v Itálii.

Zmrzlinář

Pokud se budete pohybovat v okolí Náměstí Míru, pak byste neměli vynechat návštěvu Zmrzlináře. Takovým krédem tohoto podniku je věřit. Věří v dokonalou zmrzlinu, věří v zákazníky, věří v prvorepublikové recepty, věří v živou zmrzlinu, které pokaždé chutná jinak, dle použitých, čerstvých surovin. Pochutnat si můžete na vanilce, čokoládě, jahodě, pistácii, mangu. My ochutnali borůvkovou a bylo ta jako bychom si dávali do pusy právě utržené borůvky v lese.

Zmrzlina Jan Černoušek

Mezi jednu z nej zmrzlináren patří i ta v Horních Počernicích – Zmrzlina Jana Černouška. Vyrábí přes 300 druhů, přičemž v prodejně si denně můžete vybrat z 12 druhů – ovocných, mléčných nebo jogurtových zmrzlin. Ovocné jsou skutečně vyráběny z ovoce, jsou minimálně doslazované, bezlepkové a laktózy. Mléčné jsou vyráběny z čerstvého mléka a dalších kvalitních surovin. Jogurtové pak jsou vyráběny z čerstvého bílého nebo řeckého jogurtu a zmrzlina je bezlepková. Kromě zmrzliny si zde můžete pochutnat i na zmrzlině v kombinaci s alkoholem, zmrzlinách s výtažkem z jedlých rostlin. Tak jakou ochutnáte?

U Bílé botky

Přímo na Starém Městě není jen mnoho památek k vidění, ale najdete tu i zmrzlinárnu U Bílé botky. Je to malá rodinná firma, kde vyrábí zmrzliny s láskou. Můžete si denně pochutnat na různých druzích – čokoláda, mák, černá vanilka, citron, pistácie, nugát, jahoda nebo třeba na frizzante ve spojení právě s jahodovou zmrzlinou nebo zmrzlinových dezertech či malých pralinkách bombardinkách. Těší se tam na vás Vlasta a Bibi.

La Zmrzka

Stodůlky, Nové Butovice a v blízké době i Barrandov mají jedno společné zmrzlinárnu La Zmrzka. Tento rodinný podnik vyrábí s láskou poctivou zmrzlinu z těch nejlepších ingrediencí. Nabídku zmrzlin pravidelně obměňují, ale denně jich je na výběr kolem deseti (smetanové i sorbety). Vychutnat si můžete klasiku, ale i neobvyklé příchutě jako je sezam, slané kešu nebo skořice, případně vyzkoušet zmrzlinový dort či zákusek.

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Unsplash