Veganská tikka masala
Indické jídlo, které je v originálu s kuřecím masem a jogurtem, lze připravit i jinak… a vůbec mu to na chuti neubere. Zkuste třeba tuto variantu s červenou čočkou.
Recept na tuto variantu tikka masaly je snadný a rychlý, takže si ji můžete přichystat nejen k obědu, ale i k večeři.
Ingredience:
olivový olej
1 střední cibule
půl čerstvé chilli papričky
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
3 stroužky česneku
1 polévková lžíce rajčatového protlaku
1 a 1/2 lžíce koření garam masala
800 g rajčat z plechovky
1 lžíce třtinového cukru
1 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru
1 hrnek červené čočky
1/2 hrnku kokosového mléka
sůl a pepř
Na olivovém oleji si orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku spolu s pokrájenou chilli papričkou. Počkáme, dokud cibulka nezezlátne a přidáme zázvor, na kostičky nakrájený česnek, koření garam masala a rajčatový protlak. Promícháme a necháme všechny suroviny spojit. Poté přilijeme lehce rozmixovaná rajčata, vsypeme třtinový cukr a vlijeme vývar. Promícháme, necháme spojit a přidáme červenou čočku. Za občasného míchání přivedeme k varu, poté plamen snížíme a pomalu směs vaříme, dokud není čočka měkká (25 – 30 minut). Nakonec přidáme kokosové mléko a dochutíme solí a pepřem.
V případě, že se vám podaří sehnat čerstvý koriandr, nasekejte hrst a těsně před podáváním přimíchejte. Já koriandr bohužel nesehnala, proto jsem ho nahradila zmraženou nasekanou petrželkou.
Tak dobrou chuť!