• Gastro  • Výběr 7 originálních receptů aneb Jak palačinky pokořily svět

Výběr 7 originálních receptů aneb Jak palačinky pokořily svět

Pojem palačinka zná a miluje téměř každý. A téměř každý si jeho vznik asociuje s jinou zemí. Je tomu doopravdy tak, každá země má ty „svoje“, které se liší především průměrem a tloušťkou. Náš magazín pro vás našel 7 nejoriginálnějších receptů za celou historii existence palačinek.

 

Vezměme si takovou Indii. Indové pečou tzv. dosy, které lze definovat jako palačinky ze slaného těsta. Vyrábí se převážně z rýže a černé čočky. Němci se chvástají „pfannkucheny“, Francouzi svými crêpes, Angličané mají pancakes a Mexičané tortilly. Kořeny všeho však sahají až do starověku. Kupříkladu Egypťané dělali ještě v 5. století př. n. l. placky z kyselého mléka. Rusové zas mohou vytyčit rozličné varianty receptů. Dělají palačinky (v jejich pojetí „bliny“) z pšeničné, ovesné či pohankové mouky, k níž přidávají klasické mléko, vodu i kefírové mléko. Nelze opomenout ani kynuté palačinky z kvasnic. Množství náplní také nezná mezí. Nejpopulárnější jsou s kaviárem, smetanou, marmeládou, houbami a s masem. Závěrem jsme tedy došli k faktu, že každá země a zároveň i každá rodina může mít vlastní recept, nehledě na normy a zákonitosti.

Kukuřičné palačinky s avokádem

 

Ingredience
Těsto:

80 g kukuřičné mouky
130 g pšeničné mouky
1 lžíce cukru
2 vejce
2 lžíce smetany
2 lžíce másla
špetka soli

Náplň:

1 avokádo
20 g cibule
250 g rajčat
2 čajové lžičky citronové šťávy
sůl a pepř dle libosti

Návod:

Rozšlehejte mixérem ingredience na těsto a nechte pár minut odstát.
Očistěte a nakrájejte najemno avokádo a rajčata. Nakrájené ingredience smíchejte s citronovou šťávou, solí a pepřem.
Pečte palačinky 1-2 minuty z každé strany.
Polovinu palačinky potřete připravenou směsí, posypte cibulí a překryjte druhou polovinou.

Ovesné palačinky s droždím

Ingredience

300-350 g pšeničné mouky
200 g ovesné vločky
580 ml mléka nebo vody
120 ml smetany
3 vejce
2 lžíce másla
30 g droždí
sůl dle libosti

Návod:

Nalijte do hrnce vroucí mléko, rozpusťte v něm droždí.
Smíchejte zvlášť pšeničnou a ovesnou mouku a vsypte ji do hrnce s mlékem. Dobře promíchejte.
Do nakynutého těsta přidejte utřené žloutky s cukrem a solí a rozpuštěné máslo. Vše dobře promíchejte.
Zvlášť ušlehejte bílky, smetanu, vše spojte a opatrně přidejte do těsta.
Nechte těsto opět nakynout.
Palačinky nechte péct klasickým způsobem.

Dýňové palačinky se skořicí

Ingredience:

100 g dýně
2 vejce
300 g mouky
400 ml mléka
50 g cukru
namletá skořice
sůl, pepř, vanilkový cukr, moučkový cukr dle libosti

Návod:

Ušlehejte mléko, vejce, mouku, cukr, skořici, vanilkový cukr, sůl a pepř do jednolité směsi.
Dýni očistěte a nastrouhejte na struhadle, přidejte do těsta a vše promixujte do tekutého stavu.
Upečte palačinky dozlatova.

Palačinky ze zeleného čaje

Ingredience

7 lžic mouky
250 ml odstátého zeleného čaje
4 lžíce cukru
2 vejce
2 lžíce másla
špetka soli

Návod:

Vezměte sypaný zelený čaj, zalijte horkou vodou – na 1,5 čajovou lžičku použijte 250 ml vody.
Vejce vyšlehejte a za stálého šlehání pomalu přilévejte čaj.
Přidejte cukr, sůl a máslo. Opět vyšlehejte.
Vsypte do směsi mouku za stálého šlehání. Odstraňte všechny hrudky.
Rozpalte pánev a pečte palačinky.

Pivní palačinky s lososem a česnekem

Ingredience

2 vejce
300 g mouky
500 ml světlého piva
200 ml kefíru
1 čajová lžička soli
2 čajové lžičky cukru
2 zoubky česneku
smetana, losos na ozdobu

Návod:

Oddělte žloutky od bílků, přidejte ke žloutkům kefír, sůl a cukr. Vše důkladně vyšlehejte.
Vlijte do směsi 250 ml piva a promíchejte.
Přidejte postupně mouku.
Česnek prolisujte a se zbytkem piva a bílky (také vyšlehané) přidejte do směsi.
Pečte na rozpálené pánvi.

Palačinky s jablky

Ingredience

1 kg jablek
250 g mouky
4 vejce
špetka soli
100 g cukru
375 ml mléka
125 ml minerálky
moučkový cukr a skořice na posypání

Návod:

Jablka očistěte od slupky a zbavte jadřince. Nakrájejte na tenké plátky.
Vejce, sůl, cukr, mléko a vodu lehce vyšlehejte v misce. Postupně vlévejte směs do mouky a dobře promíchejte.
Dávejte pozor na žmolky.
Část jablek vložte na pánev a osmahněte na másle.
Navrch položte tenkou vrstvu těsta a opečte z obou stran na slabém ohni.
Zopakujte se zbytkem jablek a těsta.
Podávejte posypané moučkovým cukrem a skořicí.

Palačinky – vafle

Ingredience

350 g pšeničné hladké mouky
100 g pšeničné hrubé mouky
2 čajové lžičky kypřícího prášku
2 vejce
500 ml mléka
100 g cukru
špetka soli

Návod:

Smíchejte v misce mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Přidejte oddělené s mlékem vyšlehané žloutky.
Hlavní třešnička specifického těsta – vyšlehané bílky. Vyšlehejte bílky do vytvoření pevného sněhu. Opatrně přidejte do připravené směsi.
Rozpalte pánev nebo vaflovač.
Pečte palačinky – vafle do zlatavé barvy.

 

 

Zdroje: úvodní foto2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9